Farvel Merkel, minister vil se på ligeløn og Ole Birk trækkes ind i DSB-konflikt

Dagens væsentligste historie kommer fra Tyskland, hvor begyndelsen på slutningen af æra i dag fandt sted, da CDUs formand gennem næsten 20 år, Angela Merkel sagde farvel og tak som partiformand.

Netavisen Pios egen Tysklands-ekspert Martin Grunz tegner her et portræt af den afgående kansler og det parti og det Tyskland hun efterlader.
 

CDU peger på Merkels afløser

Fredag startede kongressen i det konservative tyske regeringsparti CDU, hvor de 1.000 delegerede skulle finde partiformand Angela Merkels afløser. Og det blev favoritten, partiets 56-årige partisekretær Annegret Kramp-Karrenbauer som vandt afstemningen.

Det blev afgjort i en anden runde-afstemning, idet ingen af de tre kandidater fik flertallet af stemmerne i den første afstemning.

I den første runde fik AKK 450 stemmer, Friedrich Merz fik 392, mens sundhedsminister Jens Spahn fik 157.

I anden runde vandt Kramp-Karrenbauer 517 af stemmerne, mens Merz måtte nøjes med 482 ud af de i alt gyldige 999 stemmer.

Angela Merkel har selv sagt, at hun bliver som kansler frem til næste valg, men det er ikke usandsynligt, at AKK sidder i kanslerstolen ved den tid.

Det var første gang i 47 år, at der var kampvalg om formandsposten i CDU.

 


Regeringen kræver åbenhed om ligeløn hos virksomhederne

I Island risikerer virksomhederne bøder, hvis de ikke kan fremvise et certifikat for at have gennemført ligeløn. Den danske regering vil nu undersøge den samme model. Det skriver finans.dk.

"Jeg har bedt om at få undersøgt den islandske certificeringsordning. Hvad vil det kræve af en virksomhed, hvis man skulle lave sådan en ordning? Hvad får vi ud af det? Vil det kunne løse vores udfordring? Og står det mål med det arbejde, som det vil være at gennemføre certificeringen?", siger ligestilingsminister Eva Kjer Hansen (V) til Finans.

Med eller uden islandske modeller, så insisterer Eva Kjer Hansen på åbenhed:

"Vi skal finde ud af, hvordan vi på den enkelte arbejdsplads kan skabe noget gennemsigtighed i forhold til, at mænd og kvinder skal have den samme løn for det samme arbejde", siger hun til Finans.

Udmeldingen fra Eva Kjer Hansen vækker glæde i fagbevægelsen, hvor den islandske model længe har stået på ønskesedlen.


Løkke til Marokko

Det bliver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) selv, der tager til Marokko og underskriver omstridt omstridte Marrakesh-erklæring om migration. Det skriver TV2.

Det bliver statsministeren selv, fordi både udlændingeminister Inger Støjberg og udviklingsminister Ulla Tørnæs har takket nej. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

”FN-erklæringen er et symbol på, om man vil være en del af det internationale samfund eller ej,” skriver statsministeren i pressemeddelelse og fortsætter:

”Grænseoverskridende problemer kræver grænseoverskridende samarbejde - ikke isolation. Jeg er som statsminister ikke i tvivl om på hvilken side af stregen, Danmark skal befinde sig.”

Underskrivelsen sker på mandag og tirsdag i næste uge og både den tyske kansler Angela Merkel og den franske præsident Emmanuel Macron har meldt deres ankomst.

Læs hele historien her.

 

Enhedslisten: Ole Birk skal løse DSB-konflikt

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal forholde sig til konflikt mellem DSB og lokomotiv- og togførerne. Han er således blevet indkaldt til en hasteforespørgsel om sagen i Folketinget. Det skriver Ritzau.

”Transportministeren skal tage fat i DSB's ledelse, og som eneejer af DSB skal han tage fat i ledelsen og sige, at de må få løst konflikten,” siger Henning Hyllested, der er transportordfører for Enhedslisten.

Konflikten i DSB har ført til fire arbejdsnedlæggelser den seneste måned.

Læs hele historien her.

 

Pio Podcast: Fremtiden for de danske ghettoer?

I denne afsnit af Pio Podcast diskutere vores gæster hvad den nye ghettoliste betyder og hvordan ghettolisterne fungerer generelt. Er det en nødvendighed for at gøre op med en tendens til parallelsamfund eller mangler der i virkeligheden bare bolig-sociale indsatser?

Hvad er fup og hvad er fakta? Hvad er succesmulighederne og hvad er faldgruberne?

Alt det bliver diskuteret i selskab med formanden for 3B, Steffen Morrild, og boligordfører for Socialdemokratiet, Kaare Dybvad og som altid styres debatten af Netavisen Pios chefredaktør Jens Jonatan Steen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook