Farvel til Kristian Jensen og goddag til 6000 tilbage i arbejde

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag, som er Kvindernes Internationale Kampdag, byder på nyheden om, at Venstres tidligere næstformand og udenrigsminister, Kristian Jensen, står overfor et farvel til politik, at ledigheden allerede er faldet med 6000 siden genåbningen, samt at der nu i alt er udbetalt 30 milliarder kroner i hjælpepakkerne siden nedlukningen sidste år. Og så er punktum blevet sat i det amerikanske præsidentvalg. Og vinderen blev...

Tak fordi du læser med.

Kristian Jensen bliver regeringens første politisk udpegede repræsentant

Venstres forhenværende udenrigsminister Kristian Jensen bliver tirsdag præsenteret som særlig repræsentant for regeringen.

Det skriver netmediet Altinget.

Kristian Jensen forlader ifølge Altingets oplysninger dansk politik for at stå i spidsen for arbejdet med at sikre Danmark en plads i FN's Sikkerhedsråd i 2025-26. Det skal ske med base i København i Kontoret for Multilateralt Samarbejde, der bl.a. varetager Danmarks forhold til FN.

Dermed bliver Kristian Jensen den første politisk udpegede repræsentant, efter at regeringen i en lynproces ændrede ordlyden i den relevante bekendtgørelse, sådan at det nu er muligt at udpege ikke-diplomater til diplomatiske poster.

Den formelle præsentation vil ske tirsdag på et uformelt pressemøde på Marienborg, erfarer Altinget.

Hverken Udenrigsministeriet eller Kristian Jensen ønsker at bekræfte udpegelsen.

"Det ville da glæde mig umådeligt meget at blive ambassadør, men jeg har ikke nogen kommentarer til alle de gætterier, der er om, hvad jeg skal lave og ikke skal lave," siger Kristian Jensen.

Ifølge netmediets oplysninger vil Kristian Jensen forlade Venstres folketingsgruppe i forbindelse med udnævnelsen. Han vil dermed være den tredje fremtrædende minister fra den seneste Venstre-regering, der forlader partiets folketingsgruppe. I forvejen har både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg meldt sig ud af Venstre.

Kristian Jensen blev valgt ind i Folketinget i 1998 og har været både udenrigs- og finansminister. Han var desuden Venstres næstformand i 10 år fra 2009.

Læs hele historien her.

 

Ledigheden er faldet med over 6000 efter genåbningen

168.884 er registreret som ledige, hvilket er et fald på lidt over 6200 siden slutningen af februar.

I den første uge af marts er køen af ledige skrumpet med 6200 personer.

Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, der dagligt opgør antallet af ledige under coronakrisen.

Det skriver Finans.dk.

Det er ikke muligt at aflæse direkte af tallene, om faldet i ledigheden kan kobles sammen med genåbningen 1. marts, hvor det meste af detailhandlen fik lov at genåbne, og en del af skoleeleverne kom tilbage i skole.

Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, påpeger, at ledigheden nu stort set er på samme niveau som før den anden runde af nedlukning, der blev iværksat i december.

 "At genåbningen så hurtigt bringer fremgang på arbejdsmarkedet med sig, er fantastisk nyt. Og vi kan godt indstille os på yderligere fremgang, hvis mere kan genåbnes.

"I forvejen er der slået rigtig mange stillinger op i februar. Der giver både udsigt til, at personer på lønkompensation kan vende tilbage i job, men også at beskæftigelsen kan stige ud over det, så ledigheden vil falde yderligere," siger han i en kommentar.

Der er i øjeblikket registreret 168.884 ledige i Danmark. Den seneste uges fald ændrer ikke ved det generelle billede - at ledigheden er steget det seneste år.

Under coronakrisen er køen af ledige vokset med 37.390 personer.

Læs hele historien her.

 

30 milliarder kroner er udbetalt i hjælpepakker siden nedlukning sidste år

Siden coronavirusset kom til Danmark i starten af sidste år, er der blevet udbetalt over 30 milliarder kroner i hjælpepakker.

Det oplyser Erhvervsministeriet.

300.000 personer har modtaget lønkompensation, mens knap 100.000 har modtaget kompensation fra selvstændigordningen.

De generelle hjælpepakker er fortsat åbne, så både virksomheder der må holde lukket, og virksomheder der oplever omsætningstab, kan få hjælp.

Der er i disse dage taget de næste skridt i genåbningen af Danmark. Flere butikker holder åbent, endnu flere skoleelever er tilbage i klasselokalerne og fritidslivet er så småt startet op igen.

Det skønnes at ca. 37.000 medarbejdere kommer tilbage i arbejde med dette skridt af genåbningen.

 

Vaccinationer kan fjerne corona fra afgørende liste

Hvor længe skal coronavirus være kategoriseret som en alment farlig sygdom og dermed give politikerne mulighed for indgreb i borgernes frihed?

Kun indtil en stor del af befolkningen er immun over for sygdommen, mener Sundhedsstyrelsen.

Det skriver Jyllands-Posten

"Vi finder," skriver styrelsen i et notat, "… at klassifikation af sygdomme bør inddrage den aktuelle kontekst, herunder også muligheder for forebyggelse eller behandling i det danske sundhedsvæsen. I den kontekst vil en sygdom som covid-19 også senere skulle nedklassificeres, såfremt der opnås udbredt immunitet i befolkningen, enten gennem vaccination eller ved immunitet efter overstået infektion."

Notatet er sendt fra styrelsens direktør Søren Brostrøm til Folketinget i november, men har ikke tidligere været fremme. Definitionen af sygdommen er afgørende for, om politikerne kan bruge de vidtgående beføjelser i epidemiloven til for eksempel at indføre et forsamlingsloft.

Læs hele historien her.

 

Social dumping: Staten scorer en milliard på kontrol af skattefusk

Når danske skattemyndigheder tjekker udenlandske virksomheders skatteforhold, er konklusionen ofte, at statskassen har store beløb til gode.

Det viser nye tal fra den seneste rapport om den såkaldte fælles myndighedsindsats, hvor politiet, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet i fællesskab bekæmper social dumping i Danmark.

På fem år har skattemyndighederne skrevet ekstraregninger for godt 1,1 milliarder i skat og moms, som udenlandske firmaer og ansatte i Danmark mangler at betale.

Det skriver A4 Arbejdsliv.

Kontrollen er både målrettet udenlandske virksomheder og danske virksomheder med udenlandske ansatte, og ifølge professor Bent Greve fra RUC er den fælles myndighedsindsats mod social dumping en “særdeles god forretning for statskassen”.

”Mit bud er, at staten mindst får det beløb ind, som der bliver skrevet regninger for. Både på grund af de penge, som staten får opkrævet fra skyldnere, men også fordi vi ved, at mere skattekontrol afskrækker andre fra at snyde, siger Bent Greve.

”Der vil givetvis være en del af de her virksomheder, som når at gå konkurs, før Skat får krævet pengene ind. De penge vil selvfølgelig være tabt. Men der er en præventiv effekt i myndighedernes kontrolindsats, som man ikke skal underkende,” tilføjer professoren.

Af den nye rapport fremgår det også, at skattemyndighederne er blevet bedre til at ramme plet, når de tager ud på kontrol.

Således viser rapporten, at der var jackpot for statskassen i godt to tredjedele af de kontroller, som Skattestyrelsen foretog i første halvår af 2020.

Til sammenligning var det i 2015 kun godt hver tredje kontrol, der resulterede i en ekstra skatteopkrævning.

Læs hele historien her.

 

Trump sidste nederlag

Den amerikanske højerestet afslog mandag tidligere præsident Donald Trumps forsøg på at få annulleret sit valgnederlag i delstaten Wisconsin. Appellen til Højesteret var Donald Trumps eneste tilbageværende retslige skridt i forsøget på at få annulleret hele resultatet af præsidentvalget.

Højesteretsdommerne afslog imidlertid at behandle sagsanlægget, hvor den nu tidligere præsident havde anklaget delstaten for at have overtrådt den amerikanske forfatning ved at forlænge brevstemmeafgivningen på grund af coronakrisen.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Til lykke til Kristian Jensen, det er fortjent. Det må da give Løkke en flad fornemmelse, intet job til ham efter snart to års exit som statsminister. Men det viser jo forskellen på den der viste sit format og den der gik ud af bagdøren.

Man glemmer helt at skrive at Kristian Jensen var skatteminister fra år. 2004 til år 2010 og dermed havde ansvaret for de store nedskæringer der sket i Skat og som hart været medvirkende til den "udbytteskandale" med efterbetaling af aktieskat til finansspekulanter som har kostet den Danske stat 12,7 milliarder. Jo. han er en supermand, som virkelig fortjener at retrætejob i offentlig regi til en stor løn. (Ironi kan forekomme).

Annonce