Farvel til Pia Kjærsgaard, Dyne-Larsen og til kommunalt liberalt eksperiment

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Fredag var en stor dag i dansk politik. Det var nemlig i dag, at folketinget mødtes efter valget for at godkende valget, de nyvalgte medlemmer skulle skrive under på at de vil overholde grundloven og ikke mindst vælge folketingets formand. Det blev Henrik Dam Kristensen (S) som fremover skal indtage formandsstolen.

placeholder

Sideløbende med valget af ny folketingsformand, fortsatte forhandlingerne om en ny regering, under ledelse af den kongelige undersøger Mette Frederiksen. Fredag blev der diskuteret minimumsnormeringer og økonomi og for første gang i forløbet var alle fire partier i rød blok samlet til forhandlingerne. Der er stadigvæk ikke noget resultat, fordi partierne fortsat er uenige.

I Bruxelles sluttede topmødet mellem EU-lederne også uden noget resultat. Det er dårligt nyt for den danske kandidat Margrete Vestager. Forhandlingerne om topposterne i EU genoptages i slutningen af måneden.

Men hvad er der ellers sket? Det kan du læse om i vores nyhedsoverblik, som vi kalder Aktuelt:

 

Dyne-Larsen forlader livsværk

Købmanden Lars Larsen har fået konstateret leverkræft, der har spredt sig.

Lars Larsen har derfor valgt at træde tilbage som bestyrelsesformand for Jysk og Lars Larsen Group med øjeblikkelig virkning. Det oplyser møbelkoncernen i en pressemeddelelse.

”Det er desværre en meget alvorlig diagnose, jeg har fået, og derfor vil jeg bruge min tid og mine kræfter på min familie. Derfor betyder det meget for mig, at den fremtidige ledelse af virksomheden er på plads,” siger Lars Larsen

Sønnen Jacob Brunsborg overtager posten som bestyrelsesformand.

70-årige Lars Larsen har en formue på 35 milliarder kroner skabt gennem Jysk som har mere end 2.600 butikker, 18.500 medarbejdere fordelt på 50 lande.

Læs hele historien her.

 

FN mod vold og chikane på arbejdspladsen

FN har i dag vedtaget en konvention mod vold og chikane på arbejdspladsen. Nu er det op til de enkelte lande at tilslutte sig.

Konventionen, der har været undervejs i et års tid, er forhandlet på plads af fagbevægelse, arbejdsgivere og regeringsrepræsentanter fra medlemslandene i den internationale arbejdsorganisation i ILO, som er en FN’s organisationer. Den blev vedtaget med et stort flertal på 439 ja-stemmer og kun 7 nej- stemmer (30 blanke stemmer).

”Med vedtagelsen af denne her konvention skriver vi historie. Det er første gang, at retten til et arbejdsliv fri fra vold og chikane bliver anerkendt internationalt. Det har stor betydning for ikke mindst kvinder og piger, som overalt i verden er stærk overrepræsenteret i statistikkerne for både vold og sexchikane på arbejdet,” siger FH’s næstformand Majbrit Berlau.

Helt så positive er arbejdsgiverne ikke: DA bakker op om ånden i konventionen, men ser den ikke som et egnet redskab til at bringe andre landes indsats mod vold og chikane op på niveau med indsatsen i Danmark. Derfor stemte DA blank.

”Vi vurderer dog, at konventionen får svært ved reelt at bidrage til den globale kamp mod vold og diskrimination på arbejdspladserne. Men vi vil fra DA’s side fortsat engagere os og bidrage til, at vi på globalt plan kan skabe opmærksomhed på de uacceptable arbejdsforhold, som medarbejdere, ledere og virksomheder i mange dele af verden er udfordret af dagligt,” siger Pernille Knudsen, der er viceadministrende direktør i DA i en pressemeddelelse.

Læs mere om aftalen her.

 

Fagforening: Liberalt eksperiment kørt i grøften

Efter godt fire år uden kommunal ældrepleje etablerer Gribskov Kommune igen sin egen hjemmepleje. Godt for borgerne, de ansatte og for kommunen, mener fagforeningen FOA.

 "Det er meget positivt. Det giver tryghed for borgerne, som har været igennem et utrygt forløb, hvor de ikke har vidst, hvem der vil levere den vigtige pleje fremover. Det giver også den tryghed, at der fremover vil være et kommunalt sikkerhedsnet, hvis en af de private leverandører må dreje nøglen om. Det er den helt rigtige beslutning af byrådet," siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

I 2015 lavede Gribskov danmarkshistoriens største udbud og sendte hele ældreområdet ud til private leverandører. Sidste år kom sager om overfakturering og forkert håndtering af borgere hos en af de private leverandører frem i lyset.

"Gribskov brændte fingrene, og nu ser det ud til, at kommunens privatiseringseventyr er slut. Det startede med hjemmesygeplejen, som blev hjemtaget til kommunen og nu hjemmeplejen. Det var et forsøg præget af ideologi og drømme om en discountældrepleje, som fejlede, og det er godt, at kommunen nu endelig tager ansvar," siger han.

Læs mere her.

 

Jeremy Hunt og Boris Johnson skal dyste om premierminister-posten

Det Konservative Parti i Storbrittanien har valgt de to, der kan afløse Theresa May. De 160.000 medlemmer af partiet skal nu finde vinderen. Det skriver DR.

Efter en femte afstemning i den konservative parlamentsgruppe blev det afgjort, at udenrigsminister Jeremy Hunt og Boris Johnson er de to kandidater, der skal ud i en direkte duel om, hvem der skal afløse Theresa May som konservativ partileder og dermed premierminister i Storbritannien.

Tidligere udenrigsminster Boris Johnson vandt igen stort, mens den vigtige andenplads blev yderst tæt. Med 77 stemmer til en anden tidligere udenrigsminister Jeremy Hunt mod miljøminister Michael Goves' 75 blev det en ren gyser.

Målingerne har vist, at Boris Johnson er favorit til at vinde formandsposten.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce