Annonce

Fattigdom: Børn i institutioner mangler regn- og vintertøj og sund kost

20 organisationer sendte fredag et brev til Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen med en appel om, at de skal gøre noget ved den stigende børnefattigdom
I en stor del af landets institutioner er der børn, hvis forældre ikke har råd til at købe ellers helt nødvendige ting som regn- og vintertøj.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse blandt 473 medlemmer af pædagogernes fagforbund, BUPL. 38 procent af pædagogerne svarer, at de har børn i institutionen, hvor forældrene ikke har råd til at købe helt nødvendige ting til barnet.

Det skriver dagbladet Information.

”Det handler ikke om, at der er nogle børn, der i en periode mangler lidt. Det handler om, at børn mangler helt almindelige ting som det rigtige tøj til årstiden og sund kost. Som repræsentant for pædagogerne, som skal stå og håndtere det hver dag ude i daginstitutionerne, er det virkelig beskæmmende,” siger formanden for BUPL, Elisa Rimpler, til Information.

Ifølge rundspørgen blandt pædagoger mangler en del børn helt nødvendige ting som varmt tøj, mange får usund kost og er præget af dårlig hygiejne, og mange deltager ikke i sociale begivenheder.

Stigningen i antallet af fattige børn og BUPL’s undersøgelse viser, ifølge Elisa Rimpler, at de seneste års beskæftigelsespolitik med indførelse af kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelse rammer børnene.

Børnefattigdom skal med regeringsgrundlag

BUPL er en af 20 organisationer, som fredag sendte en appel til statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Organisationerne, som blandt andet tæller fagforbundet 3F, Dansk Socialrådgiverforening, Børnerådet, Børns Vilkår, Danmarks Lærerforening og Dansk Sygeplejeråd , opfordrer til, at et regeringsgrundlag efter et folketingsvalg ”må og skal indeholde en langtidsholdbar løsning, som gør op med skævhederne på børneområdet”.

Appellen blev fredag sendt til de to politikere i forbindelse med en høring om regeringens planer om at nedsætte den i forvejen meget lave integrationsydelse med yderligere 2.000 kroner for enlige forsørgere.

Høringen var arrangeret af SF.

I forbindelse med høringen slog SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, fast, at en ny regering, der ikke vil gøre noget ved fattigdomsydelserne og børnefattigdommen, ikke kan regne med SF's støtte. Her gengivet i et tweet fra en af SF's politiske rådgivere, Ida Synnestvedt:

placeholder

I sine afsluttende bemærkninger fastslog Karsten Hønge, at børnefattigdom er som "en tatovering, der er svær at fjerne."

Appellen til Lars og Mette

I appellen til Lars Løkke og Mette Frederiksen hedder det blandt andet:

Det kommende regeringsgrundlag må og skal indeholde en langtidsholdbar løsning

Børnefattigdommen har heldigvis også fundet vej til den politiske dagsorden, og der er ikke uenighed om, at vi har udfordringer. Men de løser ikke sig selv, og alle vores gode hensigter kan ikke stå alene.

Så kære Lars og Mette. Lad os sammen sikre, at Danmark tager et ambitiøst skridt for at knække den stigende børnefattigdomskurve. Lad os skrue op for forventningerne til netop disse børns fremtid og som samfund møde dem med det modsatte af den polarisering, de og deres familier oplever i dag.

Det kommende regeringsgrundlag må og skal indeholde en langtidsholdbar løsning, som gør op med skævhederne på børneområdet. Hvad vil vi som land kendes for i omverdenen? Ikke børnefattigdom, i hvert fald. Som organisationer, der kæmper for gode børneliv, står vi klar til dialog og samarbejde med jer."

Unicef, Red Barnet, FOA, Socialpædagogerne, Danske Handicaporganisationer og Mødrehjælpen er også blandt de organisationer, der står bag appellen til de to partiformænd.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet