FH-formanden til Mette Frederiksen: "Jeg tror på dig"

Der var både ros, optimisme, forventninger og små stikpiller, da FH-formand Lizette Risgaard gæstede Socialdemokratiets kongres.
Foto: Jakob Esmann
”Tillykke til os alle sammen og tillykke til jer med regeringsmagten. Hvor er I kommet godt fra start!”

Sådan indledte formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, sin hilsen til Socialdemokratiets kongres i Aalborg, hvor hun lørdag var inviteret som gæstetaler.

Som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisationen repræsenterer hun – efter fusionen mellem de to hovedorganisationer LO & FTF – knap halvanden million lønmodtagere.

Hurtigt ud af startblokken

Der var ros for undskyldningen til Godhavnsdrengene og afvisningen af ønsket fra USA’s præsident, Donald Trump, om at købe Grønland, inden Lizette Risgaard satte nogle ord på regeringens spæde start:

”I er i den grad kommet ud af startblokken, ikke bare med politik, men en helt ny retning. Jeg glæder mig over, at vi endelig har en regering, der vil bekæmpe fattigdom, ulighed, sætte velfærden forrest og styrke uddannelserne. Det gør fagbevægelsen glad og fuld af håb,” sagde hun og tilføjede:

Jeg glæder mig over, at vi endelig har en regering, der vil bekæmpe fattigdom

”Og vi glæder os til den dag, hvor flere – næ, alle – kan trække sig tilbage med værdighed, så man ikke først må gå, når man ikke længere kan stå,” sagde hun og kaldte det ”hjerteblod” for både danske lønmodtagere og regeringen.

I regeringens såkaldte forståelsespapir fremgår det, at regeringen vil have en klimalov med bindende mål, der skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent senest i år 2030.

Den ambitiøse retning for et grønt Danmark bakker fagbevægelsen 100 procent op om, forsikrede Lizette Risgaard, men understregede dog:

”Vi skal løse klimakrisen, og vi skal gøre det, så det skaber nye muligheder. Her er det så vigtigt, at Socialdemokratiet stædigt holder fast i, at vi skal have alle i hele Danmark med. Det er ikke dem, der har mindst, der skal betale mest for den grønne omstilling.”

4, 8… måske 12 år?

Lizette Risgaard påpegede, at Socialdemokratiet nu har magten til at forandre – ved at forbedre vel og mærke.

I den forbindelse fremhævede FH-formanden nogle af de resultater og udmeldinger, som den socialdemokratiske regering har leveret ifølge hende.

”Allerede nu har I jo hjulpet 28.000 børn, som lever i fattige familier, sat velfærden først i aftalerne med kommunerne og regionerne og styrket uddannelsen af pædagoger,” sagde Risgaard efterfulgt af en kort kunstpause.

”Det er alt sammen sket, inden den første finanslov overhovedet er gået i gang. Hvad kan det så ikke blive de næste 4 år? 8 år? 12 år? Ja, det er startet rigtig godt,” lød det fra FH-formanden, som høstede store klapsalver fra de delegerede og tilhørerne i kongressalen for den sidste bemærkning.

”Kære socialdemokrater, sæt en prop i”

Forringelsen af efterlønsordningen er flere gange blevet nævnt i debatten om Socialdemokratiets ønske om at indføre en ny ret til tidlig folkepension for de mest nedslidte og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Den seneste og mest omfattende ændring af efterlønnen var i 2011, hvor den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgik et forlig om en efterlønsreform.

Det var ikke jer socialdemokrater, som ødelagde efterlønnen

”Det var ikke jer socialdemokrater, som ødelagde efterlønnen og skar på arbejdsmiljø og velfærd. Men det er jer, som nu har sagt, at I vil løse problemet. Nu har I ansvaret. Jeg tror på dig, Mette. Vi tror på jer,” sagde Lizette Risgaard.

Også den danske arbejdsmarkedsmodel og især dagpengene var i fokus.

”Vi skal huske den danske model, som hele verdens misunder os. Med fleksibilitet og sikkerhed. Den omstilling, som man forventer af danskerne, kræver et solidt dagpengesystem. Og I ved det. I ved, at dagpengene er blevet udhulet igennem de sidste mange år. Det er en trussel mod den danske model. Vi kan ikke have fleksibilitet uden tryghed. Trygge mennesker tør; tage nye job og tage uddannelse også hvis man er ledig,” sagde hun og fortsatte:

Glem ikke at stoppe udhulingen af vores dagpenge

”Og derfor, kære socialdemokrater. Glem ikke at stoppe udhulingen af vores dagpenge. Sæt en prop i. Ret op!”

Et budskab, der genererede de vel nok største klapsalver under Lizette Risgaards hilsen til kongressen.

Lizette til Mette: Du har skuffet mange mænd

FH-formanden fandt også tid til at sende en lille hilsen i retning af regeringens støttepartier.

”I kan ikke gøre det hele alene. Men I har jo tre støttepartier. Det må vi huske dem på, hvis der bliver brug for det. I skal have et flertal, og det bliver ikke let,” sagde hun og sendte en særlig hilsen – eller stikpille om man vil – i retning af en støttepartiernes frontfigurer.

”Man ved jo aldrig, om Morten Østergaard er på telefonen, eller om han er i gang med at krydse havet i en våddragt,” sagde hun med henvisning til Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, som under valgkampen svømmede fra den omtalte og omdiskuterede ø Lindholm til Kalvehave i protest mod symbolpolitik på udlændingeområdet.

Man ved jo aldrig, om Morten Østergaard er på telefonen, eller om han er i gang med at krydse havet i en våddragt

Senere i talen lød det også fra Lizette Risgaard direkte til Mette Frederiksen:

”Du har måttet skuffe mange mænd. Du har måttet skuffe Morten Østergaard med, at han ikke fik en ministerbil. Og du har måttet skuffe Thulesen Dahl med, at han har måttet aflevere rigtig mange af de socialdemokratiske vælgere tilbage.”

”Du har mit nummer, Mette”

Noget kunne dog tyde på, at Lizette Risgaard havde ladet sig inspirere en smule af Kristian Thulesen Dahls tale på Dansk Folkepartis årsmøde i fjor.

Her sagde DF-formanden – udover at gentage sloganet ”Du ved, hvad vi står får” – også de nærmest ikoniske ord ”så kender du, Mette, mit telefonnummer”.

Baggrunden for den sætning var, at hvis Dansk Folkepartis plan A – om at gøre Lars Løkke Rasmussen til statsminister – ikke lykkedes, så var Dansk Folkepartis plan B at søge indflydelse, hvis der skulle vise sig et rødt flertal efter folketingsvalget.

Du har mit nummer, Mette

I sin tale til Socialdemokratiets kongres sagde Lizette Risgaard noget, der til forveksling kunne minde meget om det.

”I ved, hvor I har os. Vi er her, og vi bidrager gerne med forslag. Du har mit nummer, Mette, og du ved, at du altid kan ringe.”

Både Radikale Venstre og Dansk Folkeparti holdt henholdsvis landsmøde og årsmøde i weekenden, hvor Socialdemokratiet holdt sin årlige kongres.

Student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce