FH: Stop discount-arbejdsmarked

“Når vi har sikret os, at vores danske regler bliver overholdt – så kan vi tale om at åbne for flere udlændinge,” lyder det fra Lizette Risgaard.
Foto: Colourbox
Ifølge Sune Steffen Hansen spiller Blå Bjarne en langt mindre rolle. I stedet bør partierne satse på unge, veluddannede Mads i Midten
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) advarer mod at løse problemerne med mangel på arbejdskraft, ved at gøre det lettere for virksomhederne at hente billig udenlandsk arbejdskraft til landet.

“Arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft,” skriver FH’s formand, Lizette Risgaard, på sin blog.

“Og løsningen har vi hørt før – mere arbejdskraft fra udlandet. Gennem de sidste 30-40 år har jeg hørt arbejdsgiverne gentage nøjagtigt de samme to melodier: Når ledigheden er høj, så er dagpengesatsen alt for høj. Når ledigheden er lav – ja, så har vi brug for arbejdskraft fra udlandet.

De tilsyneladende enkle svar holder bare ikke uden videre i virkeligheden.”

Senest har blandt andre De Konservative foreslået at sænke grænsen for løn til udenlandske medarbejdere fra de nuværende 418.000 kroner og til 325.000 kroner. En beløbsgrænse som længe har stået på ønskelisten i Dansk Industri (DI).

placeholder

Mangler hænder

Ifølge FH’s formand er det dog “helt åbenlyst,” at en række virksomheder mangler arbejdskraft her og nu. Men inden politikerne lukker flere udenlandske lønmodtagere ind, bliver de dog nødt til tale åbent om det “discount-arbejdsmarked,” der er ved at opstå, lyder det.

“Hvis vi ikke gør noget nu, vil det brede sig til hele det danske arbejdsmarked,” skriver Lizette Risgaard.

Årsagen skyldes, at man endnu ikke har fundet ud af, hvordan udenlandsk arbejdskraft bliver omfattet af den danske model.

Et forbillede for mange andre lande

“Det er ikke i sig selv nok, at vi har regler og overenskomster, som er et forbillede for mange andre lande,” skriver formanden.

“For når det gælder udenlandske lønmodtagere, bliver reglerne bliver overtrådt i stort omfang.”

Står uden for fagforening 

Den danske model forudsætter, at virksomheder melder sig ind i arbejdsgiverorganisationer, og at lønmodtagerne melder sig ind i fagforeninger.

Men det gør udenlandske lønmodtagere som hovedregel ikke!

“Derfor er der opstået et parallelt arbejdsmarked, hvor overenskomster og regler sat ud af kraft,” skriver Lizette Risgaard.

“Snyd og bedrag og hårrejsende vilkår er dagens orden; ren Wild West.”

Håndhæv reglerne

FH’s formand opfordrer derfor til, at bruges flere penge på at sikre, at de regler, vi har i Danmark, rent faktisk bliver overholdt.

For eksempel bør ordregivere have pligt til at sikre en effektiv kontrol og at arbejdsklausuler rent faktisk bliver håndhævet.

Ligesom der er brug for at styrke den fælles indsats fra Arbejdstilsyn, Politiet og SKAT med udenlandsk arbejdskraft.

“Når vi har sikret os, at vores danske regler bliver overholdt – så kan vi tale om at åbne for flere udlændinge,” lyder det fra Lizette Risgaard.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

"Vi skal gøre det mere attraktivt for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft at komme hertil blandt andet ved at sænke beløbsgrænsen for løn til udenlandske medarbejdere", siger Søren Pape.
Der foreslår at beløbsgrænsen sænkes til 325.000 i stedet for 418.000. Hvordan kan det være mere attraktivt for en udenlandsk arbejder at få 325.000 i stedet for 418.000 ?
Mon ikke det Søren Pape tænker på, er at det er mere attraktivt for arbejdsgiveren, for arbejderen er ham fuldstændig ligegyldig. Lige som “Den Danske Model” hænger ham langt ud af halsen. Godt at FH med Lizette i spidsen værner om vores arbejdsmarked, Søren Papes “venner” i den Kristelige fagbevægelse er bedøvende ligeglade, de sætter nærmest en ære i at “nasse” på det danske arbejdsmarked

"... billig udenlandsk arbejdskraft til landet ...". De sviner uden for arbejdspladserne og opfører sig som de var i deres hjemlande. Når man påtaler det forstår de ikke en dyt.
Jeg gider dem ikke! Send dem hjem jo før jo bedre.

Det er ikke alle de andre, med fagforeninger, der skal optrappe deres indsats for at organisere disse "working poor" for det er i alle lønmodtageres interesser. Hvad med en næste gratis medlemskab for disse fremmed eller lokale fattige arbejdere og en ekstra organiserings kontingent betalt af os andre.

Annonce