I anledning af årets udgang, tillader vi os at mele egen kage og gøre status med en genudgivelse af årets vigtigste historier fra 2017.
Vi har plukket det, som vi selv synes var vigtigst - det, som er værd at huske fra 2017 - og det, som der var allerflest af jer læsere, der læste i det forgange år.
Du kan derfor læse eller genlæse om kommunalvalget med perspektiver fra den yngste borgmester i Danmark, vennetjenester i Venstres fiske-forbindelser, Alternativets rutsjebane-år og årets store akademiker-bashing.
Der gik fisk i den for Venstre
I læste denne historie flittigt, da den kom ud. Men ikke desto mindre fortjener den et gensyn. For det var en af årets helt store historier, da sagen om fiskekvoter blev trawlet op. Lars Løkke, Esben Lunde og Venstre blev fedtet godt og grundigt ind i sagen, da det tætte bånd mellem kvotekongerne og flere venstre-politikere og Løkkes egen fond, blev afdækket.
Blot for at misbruge metaforikken, så var det dog en hel stime af skandalesager, som mødte Venstre i 2017. Sagen om fiskekvoterne stod langt fra alene. Farcerne om placeringen af politiskolen; tildeling af generalkonsulatet i Flensburg til Bertel Haarder; Esben Lunde Larsen, der pressede på for opførelse af vindmøller; Finansloven, der bød på ren gavebod for lokale partifæller, og Danmark, der som eneste EU-land stemte imod et forbud mod et kræftfremkaldende ukrudtsmiddel er alt sammen udtryk for, hvor meget vennetjenesterne fylder i det gamle landmandsparti, som vores chefredaktør Jens Jonatan Steen skrev i sin leder fra august.
Du kan genlæse historien om fiskekvoterne her.
Et alternativt år for Alternativet
Det har været et år med op- og nedture for Alternativet. Selvom partiets år sluttede med sexgynger, så har de dårlige sager været mange og tyngende for det unge parti. Det har døjet med interne stridigheder, modtagelse af donationer fra skattely, sænkning af klimaambitioner og ikke mindst historien om pengeproblemer, hvor Netavisen Pio var blandt de første på sagen.
Særligt Alternativets modtagelse af donationer via skattely har vakt opsigt - også på Netavisen Pio. For det var en forvirrende sag, og Alternativets forperson Nilas Bay-Foged blev sat på hårdt arbejde med at skulle forklare danskerne, at det ikke er dobbeltmoralsk at prædike ny politiske kultur og hård kurs overfor skattespekulanter, mens man selv har fået over 700.000 kroner i donationer via Gibraltar og Luxembourg.
(Gen)læs vores undersøgelse af et af de mange mærkværdige udsagn fra Alternativet i året der gik - det ender måske ikke som du tror.
2017 i kommunalvalgets tegn
Kun de færreste socialdemokrater bliver hurtigt trætte af at snakke om Kommunalvalget 2017. For Socialdemokratiet bød valget på en fremgang på 3,5 procent fra resultatet i 2013, 12 nye borgmestre og absolut flertal i 10 kommuner, og lang række andre bemærkelsesværdige tal. Netavisen Pio producerede mere end 80 artikler fra valgkampen om alt fra den lokale V-spindoktor i Slagelse, Fake News fra Ikast, ikkeeksisterende Halalslagtning fra Horsens og Socialdemokratiets suveræne kommunalvalgsdronning, Birgit S. Hansen, fra Frederikshavn.
I september tog vi en snak med Christina Krzyrosiak Hansen fra Holbæk, som senere skulle blive Danmarks yngste borgmester og et af valgets helt store politiske sensationer. Mød hende her, om økonomiske udfordringer og velfærd tilbage på dagsordenen.
Læs også - som bonus - Netavisen Pios beretning fra bagsædet af Mette Frederiksens kommunalvalgsbus, som besøgte alle landets 98 kommuner. Vores reportage fra første del af Socialdemokratiets Danmarksturné kan læses her.
Tid til akademisk selvrefleksion
Der var en årrække, hvor socialdemokratiske Folketingsmedlemmer holdt fingrene fra tasterne og lod pennen blive i skuffen, men i 2017 var der faktisk flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som bidrog til at sætte dagsordenen i form af debatbøger.
Mattias Tesfayes 'Velkommen Mustafa' og Kaare Dybvads 'De lærdes tyranni' var blandt de mest omdiskuterede debatbøger i 2017, og særligt sidstnævnte fik sat skub i diskussionerne om akademikernes rolle, centralisering af uddannelsessystemet og forglemmelse af erhvervsuddannelserne. Bogen delte danskerne og både på Netavisen Pio og i andre medier fik Kaare Dybvad hård medfart.
Læs Netavisen Pios interview med Kaare Dybvad her.
Historien om partiet, der ville op i træet
Liberal Alliance sluttede året med bravour - det man på godt dansk kalder en røvlanding.
Få timer efter præsentationen af finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, trak Anders Samuelsen og Liberal Alliance støtten, hvis ikke aftalen også indebar en en skatteaftale - som måske, måske ikke så nærmest klar på forhandlingsbordet. Den mission endte, som bekendt, ikke med succes. Og dermed blev det syvende gang, at Anders Samuelsen og hans stålsatte øjne måtte kravle ned fra træet. Du kan læse gennemgangen her.
NB: Vi har på Netavisen Pio efterlyst ældreminister Thyra Frank i løbet af året - så hvis nogen af vores læsere i 2018 finder ud af, hvor Thyra Frank befinder sig eller hvad hun laver, så gælder vores efterlysning også i 2018.
Kampen om Skat
Året bød også på store politiske opgør om Skat, som med skandale efter skandale de seneste år ikke har stået i det flotteste lys. Ingen ville tage ansvaret for nedturen - slet ikke Venstres næstformand Kristian Jensen, der ellers havde en absolut hovedrolle - men alle ville til gengæld gerne tage æren for nye udspil og flere penge til redningsmissionen.
Blandt de mest ambitiøse var nok Socialdemokratiets eget forslag, der placerer fem nye skattecentre i provinsen for at styrke både antallet og kvaliteten hos medarbejderne i Skat, og samtidig sikre tilvækst af lokale arbejdspladser i provinsen.
I den forbindelse lavede Netavisen Pio et perspektivrigt - men vist en kende overset - interview med Ole Stavad, den tidligere socialdemokratisk skatteminister i 90’erne om Skats udvikling og udfordringer.
Læs interviewet her.