Finansfolket siger nej tak til LO-FTF-fusion

Finansforbundets hovedbestyrelse siger nej tak til at være med i ny hovedorganisation. I stedet vil Finansforbundet være hos Akademikerne
Forleden besluttede hovedorganisationerne LO og FTF at slå sig sammen til en ny hovedorganisation for halvanden million lønmodtagere, men når den nye hovedorganisation går i luften 1. januar 2019, så bliver det uden deltagelse af Finansforbundet.

Forbundet for landets ansatte i finanssektoren vil i stedet søge optagelse hos Akademikerne. Det indstiller en enig hovedbestyrelse til forbundets landsmøde, som skal samles 6. juni.

”Vi har en helt enig hovedbestyrelse, der anbefaler, at Finansforbundet melder sig ud af FTF og søger optagelse i AC i stedet for. Og jeg har en forventning om, at landsmødet bakker op,” siger Finansforbundets formand Kent Petersen til Ugebrevet A4.
Forhandler med Akademikerne

Finansforbundet har været blandt de mest højlydte modstandere af fusionen, blandt andet fordi forbundet ikke synes, at den nye hovedorganisation arbejder tværpolitisk nok, ligesom der har været nogle spørgsmål om faggrænser.

Ifølge Ugebrevet A4, så forhandler Finansforbundet og Akademikerne lige nu om Finansforbundet kan blive optaget der, og det er Kent Petersens klare forventning, at det falder på plads snart. Det er dog en udfordring, at Finansforbundet blandt andet organiserer mange økonomer, som lige så godt kunne være medlem af Djøf (fagforbund for blandt andre jurister og økonomer, red.).

”Vi har haft nogle konstruktive drøftelser med AC’s formandskab og direktion, og der ligger nogle grænseproblemer med Djøf. Men det ser jeg fortrøstningsfuldt på,” siger Kent Petersen.

Finansforbundet er et af landets få såkaldte industriforbund. Det betyder, at det ikke er ens uddannelse, der afgør i hvilken fagforeningen man er organiseret, men blot at man er ansat i finanssektoren.

Finansforbundet organiserer således både bankdirektører, bankrådgivere, IT-folk og rengøringspersonale. Forbundet har omkring 40.000 erhvervsaktive medlemmer.
FTF-formand: Det er beklageligt

Finansforbundets beslutning om at melde sig ud af FTF og dermed ikke blive en del af en ny hovedorganisation, ærgrer Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF og ny næstformand i den kommende hovedorganisation.

”Det er jeg ked af, for jeg synes, at den nye hovedorganisation kunne tilbyde Finansforbundet og dens medlemmer rigtig meget. Det er beklageligt, at Finansforbundet ikke kan se de mange nye muligheder for at få større indflydelse,” siger hun til Ugebrevet A4.

Finansforbundets beslutning ærgrer også formændene i flere af de forbund, hvor hovedparten af medlemmerne er privatansatte, fordi det rykker balancen i den nye hovedorganisation mod de offentligt ansatte.
Flere skal stemme

Det er ikke kun Finansforbundet, som overvejer om de også fremover skal være medlem af den nye hovedorganisation. Prosa, der organiserer 9.000 IT-ansatte, skal igennem en urafstemning og Farmakonomforeningen, der organiserer medarbejderne på landets apoteker, skal tage stilling på en kongres til efteråret.

Det forventes dog, at begge fagforbund vælger at blive i den nye hovedorganisation.
 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce