Annonce

Finanslov kan styrke fagbevægelsen

Regeringens forslag til en finanslov med Enhedslisten kan styrke den danske fagbevægelse i kampen mod de gule fagforeninger.
Finanslovsforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten er officielt gået i hårdknude. Men regeringens finanslovsforslag handler om meget andet end bad og rengøring til ældre.

I forslaget er der nemlig lagt op til at hæve det fradragsloft på 3.000 kroner for faglige kontingenter, som VKO gennemførte tilbage i 2010. Et tiltag som man har ventet længe på i fagbevægelsen, og derfor beder flere forbundsformænd også Enhedslisten om at sætte sig tilbage til forhandlingsbordet:

”Det vigtigste er fradragsretten for faglige kontingenter, som vi nu kan få genindført og en bedre indsats mod social dumping. Hvis det her ender med en blå finanslov, så har Enhedslisten fejlet historisk og givet køb på den danske model til fordel for nogle detailkrav," siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal, til Berlingske.

Fradragsloftet er kun til fordel for de gule
Arbejdsmarkedsforsker og ph.d.-stipendiat fra Aalborg Universitet Laust Høgedahl vurderer, at hvis man med finansloven fjerner fradragsloftet, så vil man kunne styrke de overenskomstbærende fagforeningers muligheder for at få flere medlemmer:

”Loftet er lige nu kun en fordel for de gule fagforeninger. Faktisk har vores beregninger vist, at fradragsloftet har været med til gøre et LO-medlemskab 50-100 kroner dyrere om måneden. Det er jo sådan set konkurrenceforvridende. ”

Regeringen ønsker med fjernelsen af fradragsloftet at styrke kampen mod social dumping, og det giver god mening i Laust Høgedahls verden:

”I Danmark er det jo de overenskomstbærende fagforeninger, som sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Og jo stærkere fagbevægelsen er, jo stærkere er værnet mod social dumping også.”

Fagbevægelsen vil helst undgå Venstre
Enhedslisten holder dog stædigt fast i kravene om, at ældre skal have tilbudt bad minimum to gange om ugen og rengøring hver 14. dag. Men regeringen ønsker ikke at detailstyre kommunerne. De vil i stedet øremærke pengene og derfra lade kommunerne bestemme selv. Derfor er forhandlingerne gået i stå.

I stedet har finansminister Bjarne Corydon inviteret Venstre og Dansk Folkeparti til forhandlinger. Og det huer ikke forbundsformand for 3F Per Christiansen. Erfaringen viser nemlig, at blå finanslove typisk ikke er en fordel for fagbevægelsen. Til Politiken siger han:

”Jeg vil være ked af at skulle lukke Lars Løkke og blå blok ind i de her forhandlinger. Det vil være en katastrofe.”

Finanslovsforhandlingerne skulle have været afsluttet i starten af november. Folketinget har nemlig en regel om, at der skal gå 30 dage fra, at et lovforslag bliver fremsat, til det endelig bliver vedtaget. Finansloven vedtages normalt, inden Folketinget går på juleferie.

 


Flere artikler om emnet