Finanslovsaftale indgået, minimumsnormeringer og fyret akassedirektør anmeldt

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Ugen igennem har næste års finansloven været meldt lige på trapperne, og kort før klokken 16.00 blev parterne, regeringen og Dansk Folkeparti, endelige enige.

Velkommen til dagens aktuelt

Finanslovsaftale for 2019 indgået

Ifølge regeringen så er fokus på finansloven blandt andet på pensionisters økonomi, udlændingestramninger og sundheds- og ældreområdet.

”Regeringen har lavet en god finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, hvor vi bruger den stærke danske økonomi til at udbygge vores kernevelfærd og understøtte væksten. Vi investerer i bedre sundhed og ældrepleje, og vi forbedrer pensionisters økonomi, så de får en større del i det økonomiske opsving. Med aftalen afskaffes satspuljen, som vi kender den i dag, og til gengæld bliver der etableret obligatorisk pensionsopsparing for personer på dagpenge, kontanthjælp mv. Vi prioriterer også et mere grønt Danmark med investeringer i klima, miljø og natur, og vi strammer vores udlændingepolitik. Så med aftalen passer vi både godt på pengene og på Danmark,” lyder det fra finansminister Kristian Jensen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blandt andet blevet enige om at lukke satspuljen.

Pengene fra puljen skal i stedet bruges på en pensionsreform, der skal sikre, at pensionister får en højere pension. Der bliver samtidig lavet en obligatorisk, tvungen opsparing for kontanthjælpsmodtagere, dagpengemodtagere og lignende.

Allerede 20 minutter efter indgåelsen var Dansk Erhverv klar til at fælde dom over finansloven. Administrerende direktør Brian Mikkelsen kunne konstatere at der var tale om ”gode skridt i den rigtige retning” for dansk erhvervsliv. De læser hurtigt i Dansk Erhverv.

Læs mere her.

Daginstitutioner: S åbner for minimumnormeringer

Skal der være minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, altså en fast nedre grænse for mange ansatte der skal være pr. barn.  

Nu åbner Socialdemokratiet op for, at der kan blive indført minimumsnormeringer efter et kommende folketingsvalg. Det skete, da partiformand Mette Frederiksen holdt tale ved fagforeningen BUPL’s kongres i Nyborg. Det skriver fagforbundet i en pressemeddelelse.

”Er det så minimumsnormeringer, vi skal gå efter? Eller er det at sikre, at der generelt bliver en bedre velfærdsøkonomi ude i kommunerne? Jeg er ikke religiøs på nogle af spørgsmålene. Fordi hele argumentet for minimumsnormeringer er lige så godt som argumentet for, at vi har faste klassekvotienter. Derfor vil jeg ikke afvise, at det er den vej, som vi skal gå”, lød det fra Mette Frederiksen.

Også socialminister Mai Mercado deltog i kongressen.

Læs mere her.

På kongressen blev forbundsformand Elisa Rimpler genvalgt:

 

LO: Fortsat fremgang på arbejdsmarkedet

Der er kommet 9.000 flere i beskæftigelse i 3. kvartal 2018, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig bliver der færre arbejdsløse med et lille fald på 200 personer i oktober. Der er nu i alt 106.400 bruttoledige, svarende til 3,9 procent af arbejdsstyrken.

Tallene glæder i LO:

”Det bliver fortsat skabt job til de mennesker, der står klar til at komme i arbejde. Et helt årti efter krisen ramte er vi nu endelig tilbage på samme antal beskæftigede som i 2008. Og arbejdsløshedskøen bliver stadig kortere,” siger Mette Hørdum Larsen, økonom i LO.

Hun hæfter sig ved at der fortsat kommer folk ind på arbejdsmarkedet, og det er derfor at der kommer flere i beskæftigelse end der er færre der bliver arbejdsløse.

”Samtidig er vi i en situation, hvor beskæftigelsen kan stige yderligere, og hvor arbejdsløsheden kan fortsætte med at falde, uden vi løber tør for arbejdskraft. Det skyldes, at der i disse år kommer rigtig mange ind på arbejdsmarkedet. Arbejdsstyrken vokser, og beskæftigelsen stiger nærmest synkront med den udvikling. Derfor er arbejdsløsheden også faldet i et mere moderat tempo, end det, vi oplevede i 2007/2008, og der er stadig over 100.000 registrerede ledige,” fortsætter hun.


Fyret a-kasse direktør politianmeldt

Den fyrede direktør for landets største a-kasse, Michael Valentin, er blevet politianmeldt for at have modtaget returkommission i form af vinrejser.

Anmeldelsen blev indgivet til Københavns Politi torsdag, bekræfter Michael Valentin over for Ekstra Bladet.

”Jeg er blevet politianmeldt af Akademikernes A-kasse for et beløb, som ca. beløber sig til 40.000 kroner, som de mener kunne være tilkommet dem,” fortæller Michael Valentin til avisen.

Det er bestyrelsen i a-kassen, der har anmeldt ham.

Læs hele historien her.

 

Pionererne: Episode 8 – Den socialdemokratiske fortælling

I denne ottende og sæsonens sidste episode af Pionererne skal vi tage et nærmere kig på den socialdemokratiske fortælling - med udgangspunkt i en række farvestrålende malerier af maleren Jacob Brostrup, som Socialdemokratiet har udsmykket sit gruppeværelse med.

Malerierne viser partiets historie fra Louis Pio til i dag. Med udgangspunkt i dem tager vi en debat om partiets historie med den historiker, som har været konsulent på arbejdet og en af partiets unge fremadstormende nye profiler.

Gæster: Historiker Martin Ejner Olsen Grunz og borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Værter: Lea Wermelin og Rasmus Horn Langhoff, begge medlemmer af Folketinget for Socialdemokratiet.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook