Finanslovsudspil: Ellemann vil bruge halv milliard ekstra på klima

Venstre vil bruge penge på udrejsecenter, lavere arveafgift og en ekstra halv milliard til klima, som Mette Frederiksen selv må finde ud af hvordan skal bruges
Venstre står fast på det velfærdsløfte, partiet gav i valgkampen, foreslår nye skattelettelser og vil bruge en halv milliard kroner på uspecificerede klimatiltag.

Det er nogle af elementerne i Venstres udspil til næste års finanslov, der netop er blevet offentliggjort i dag tirsdag.

Venstre vil blandt fastholde nogle af de skattelettelser, som den tidligere VLAK-regering gennemførte, men som den nye regering har valgt at annullere.

Blandt andet den meget omdiskuterede arvebeskatning på familieejede virksomheder og skatten på arbejdsgiverbetalt telefon, fremgår det af udspillet.

Derudover har Venstre afsat en kvart milliard til at fastholde oprettelsen af et udrejsecenter på øen Lindholm.

Venstre lægger i det længe ventede udspil op til at bruge 6,4 milliarder kroner fra statskassen og finder samtidig finansiering for knap 800 millioner kroner, blandt andet ved at hæve cigaretafgifterne med en 20’er og ved at fjerne det ekstra løft til de fattigste børnefamilier, som regeringen og støttepartierne vedtog kort efter regeringen tiltrådte.

De resterende 4 milliarder finder Venstre på ”diverse reserver”.

Fakta: Venstres finanslovsudspil 2020

Venstre vil bruge penge på: 

  • 355 millioner kroner til at videreføre taxameterløftet på de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser samt en fuld annullering af omprioriteringsbidraget på kulturområdet
  • 380 millioner kroner til sundhedsinitiativer
  • 500 millioner kroner til klimatiltag
  • 2.380 millioner kroner til annullering af foreslåede skatte- og afgiftsstigninger
  • 300 millioner kroner til yderligere skatte- og afgiftslempelser
  • 253 millioner kroner til at fastholde planerne om Udrejsecenter Lindholm
  • 150 til en ny bredbåndspulje

Venstre finder partiet på følgende måde:

  • 475 millioner kroner ved at hæve cigaretafgifterne med tyve kroner per pakke
  • 295 millioner kroner ved at annullere regeringen og støttepartiernes nye ydelse til fattige børnefamilier
  • 4.100 millioner kroner i "diverse reserver"

Kilde: Altinget.dk

En halv milliard ekstra til det grønne

Venstre lægger i deres finanslovsudspil op til, at der skal afsættes en halv milliard ekstra til grøn omstilling.

”Vi har en halv milliard mere end det, der er lagt op til fra regeringens side, som, vi siger, skal gå til grønne løsninger.”

”Vi ønsker at prioritere økonomien til det her. Det gør vi, dels fordi det er nødvendigt, men også fordi debatten hidtil kun har handlet om de 70 procent, altså om målet og ikke om midlet til at nå målet,” siger Jakob Ellemann-Jensen i et interview med Berlingske.

Jakob Ellemann-Jensen vil dog ikke selv pege på hvad pengene konkret skal gå til. Det er op til statsminister Mette Frederiksen (S) at komme med forslag til, hvordan pengene bruges bedst, siger han til avisen.

Vil tage fra forhandlingspulje

Venstre lægger op til at finde den ekstra halve milliard kroner i den såkaldte forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner, som regeringen har afsat til forhandlinger med støttepartierne, blandt andet til grønne initiativer, men også til bedre normeringer.

Men med forslaget om at bruge en halv milliard, vil Venstre således øremærke knap en fjerdedel af puljen til grønne initiativer.

Regeringen forhandler lige nu finanslov med De Radikale, SF og Enhedslisten og det er nok de færreste på Christiansborg der regner med, at Venstre også kommer med.

Det er vel for filan ikke en nyhed, at Venstre “ville” bruge en halv milliard på klima.

Den halve milliard til klimaet, imponerer ikke Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper.

”Det er vel for filan ikke en nyhed, at Venstre “ville” bruge en halv milliard på klima. Finanslovsforhandlingerne handler netop nu om, at der ikke er nok til både et løft i velfærden og store grønne skridt i forhandlingsreserven. En halv milliard kan ikke gøre det,” skriver hun på Twitter.

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce