Finansminister klar til opgør med udskældte regnemodeller

Nicolai Wammen mener det er et problem, hvis ikke Finansministeriets regnemodeller regner rigtigt. Derfor vil han have regnemodellerne regnet igennem.
Foto: Pressefoto: Finansministeriet
Finansminister Nicolai Halby Wammen (S).
Hvor meget giver det til samfundet, hvis man bruger flere penge på daginstitutioner, hvor meget vil folk arbejde mere hvis man sænker skatterne og hvor mange flere vil komme i arbejde, hvis man sænker de sociale ydelser?

Kort sagt, hvilke økonomiske konsekvenser har forskellige politiske tiltag. Den slags spørgsmål forsøger man at svare på i Finansministeriet. Til det formål har man udviklet en lang række økonomiske modeller.

Regnemodellerne har mange gange været kritiseret for ikke at give et retvisende billede, f.eks. af investeringer i velfærd eller for at overvurdere effekten af skattelettelser.

Skal kunne træffe kloge beslutninger

Det vil finansminister Nicolai Wammen (S) nu forsøge at ændre.

”Regnemodellerne er afgørende vigtige for vores samfundsbeslutninger. Derfor skal der være et værktøj, der gør det muligt at træffe kloge beslutninger. Derfor har vi selvfølgelig også et problem, hvis regnemodellerne står i vejen for det, fordi de ikke er tidssvarende,” siger han i et interview til Berlingske.

”Gode daginstitutioner og uddannelser betyder selvfølgelig noget for det store regnestykke. Derfor undrer det mange – inklusive mig selv – at det ikke vejer mere positivt.”

Han understreger dog, at det ikke er politikerne, som skal bestemme hvordan regnemodellerne skal udformes, men at de skal hvile på det bedst mulige faglige grundlag.

”Der er rejst en række fornuftige spørgsmål, men jeg understreger, at der ikke er draget nogen konklusion, men at jeg mener, at det er i alles interesse, at regnemodellerne er så præcise og nuancerede som muligt.”

”Det skal stå på et solidt fagligt grundlag og ikke afhænge af, om finansministeren er rød eller blå.”

V-kritik: ”Vil bare trylle løftebrud væk”

Nicolai Wammens melding bliver positivt modtaget af formanden for Det Økonomiske Råd, professor Michael Svarer.

Han mener, at der er en blind vinkel i modellerne og dermed i rådgivningen af politikerne, når man ser på effekterne af udgifter til velfærd, uddannelse og forskning. Det fortæller han til Berlingske.

Helt så positiv er man ikke hos Venstre. Her beskylder finansordfører Troels Lund Poulsen (V) straks regeringen for at forsøge at fifle med tallene.

”Det er fint, hvis Nicolai Wammen blot ønsker mere objektiv viden. Men jeg frygter, han i virkeligheden ønsker at fifle med regnemodellerne for at trylle nogle af Socialdemokratiets uundgåelige løftebrud væk,” siger han til Berlingske.

Samme linje gør sig gældende hos Liberal Alliance, der i et tweet kalder udmeldingen fra Finansministeren for ”problematisk”.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Endelig, endelig er der en regering og en finansminister der vil føre regnemodellerne up to date.
Moderne økonomer klapper i de små hænder. Regnemodeller skal virke i tråd med de politiske mål vi sætter os, grøn omstilling, lighed, ligestilling. Her og nu, og over tid. Hurra.

Annonce