Finansminister: Løkke har efterladt regning på 3,5 milliarder

Dansk økonomi er sund, men den tidligere regering har efterladt en række ufinansierede opgaver, viser finansministerens kasseeftersyn
Foto: Forsvarsministeriet
Nicolai Wammen
“Lars Løkke har efterladt en regning til danskerne på 3,5 milliarder kroner. Den skal håndteres. Ellers vil de økonomiske muligheder og det økonomiske råderum blive udhulet,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Den forrige regering har efterladt betydelige ubetalte regninger, viser det kasseeftersyn, som den nye regering netop har foretaget.

I stedet for at bruge pengene klogt på at investere i uddannelse, klima og velfærd, så er pengene brugt kortsigtet

”Samlet set viser det et billede af en borgerlig regering under Lars Løkke Rasmussen, der ikke førte en klog og langsigtet – og dermed i virkeligheden heller ikke en tilstrækkelig ansvarlig - økonomisk politik,” lyder anklagen fra finansministeren om forgængerens politik, som fortsætter:

”I stedet for at bruge pengene klogt på at investere i uddannelse, klima og velfærd, så er pengene brugt kortsigtet, på eksempelvis at lette bilafgifterne og beskatningen for de store virksomhedsejere, og det har ikke styrket Danmark.”

En manglende vejafgift, sænkelsen af registreringsafgiften og fortsatte udeståender om finansieringen af politiske aftaler om blandt andet folkeskole og arbejdsmiljø, er blandt årsagerne til, at der samlet er efterladt en regning på 3,5 milliarder kroner i 2020, lyder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet, som fortsætter: 

”Herunder er også, at der skal findes penge til politiet og anklagemyndigheden, der, som følge af et fald i bevillingerne og pres på udgifterne, har en udfordring på 1 milliarder kroner i 2020.”

Pæne udsigter i 2025, men skyer forude

Set på lidt længere sigt, så ser statens økonomi sund ud, hvilket blandt andet skyldes høj beskæftigelse, det betyder, at det såkaldte økonomiske råderum i 2025 hæves med omkring fem milliarder kroner.

I 2020 er det første, vi skal tage os af, den efterladte regning

“Det er positivt med et større råderum. Men det er vigtigt at sige, at det ikke hjælper os i 2020. Det er først senere i perioden, at det slår i gennem. I 2020 er det første, vi skal tage os af, den efterladte regning,” lød det fra Nicolai Wammen på pressemødet.

Der er dog en række faresignaler for dansk økonomi i horisonten. Wammen nævner konkret Storbritanniens udmelding af EU - det såkaldte Brexit - handelskonflikt mellem USA og Kina og vækstafmatning i Tyskland:

”For Danmark er Brexit den helt store ubekendte. Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil det få konsekvenser for dansk økonomi,” siger finansministeren.

Du kan se hele pressemødet her:

 

Venstre: S forsøger at løbe fra valgløfterne

Hos Venstre giver man ikke meget for finansministerens kasseeftersyn. Partiet mener, at regeringen forsøger at nedtone styrken af de offentlige finanser, så den kan bruge det som begrundelse for ikke at gennemføre det den lovede før valget.

Det var i hvert fald budskabet i en række mere eller mindre enslydende tweets fra en håndfuld af Venstres folketingsmedlemmer:

Kommentator: De har snydt med budgetterne

Ifølge Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, så er det VLAK-regeringen, der er den store synder.

”Den tidligere regering har ikke afsat penge til blandt andet den nye politiskole i Jylland og til de ekstra udgifter i Skatteministeriet. De har simpelthen snydt med budgetterne,” siger han til avisen og fortsætter:

”Det svarer til, at du går hjem til konen og siger, at I har masser penge, men glemmer at budgettere med huslejen,” siger Hans Engell.

Ubudgetterede midler til politiet har, ifølge Engell, alene skabt et hul på omkring én milliard kroner.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook