Finansministeren går på barsel og Folketinget med gult kort til EU

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Finansministeren tager forældreorlov, Folketinget trækker det gule kort over for EU og ny rekord i antallet af coronasmittede det seneste døgn.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Finansministeren går på forældreorlov

“Kort før corona-krisen for alvor ramte Danmark, blev Karen og jeg forældre til lille Christian. Jeg har brugt de fleste vågne timer i Finansministeriet på at forhandle en lang række aftaler, der skal bidrage til at få Danmark tryggere og grønnere gennem krisen. Og så sent som i går indgik vi en bred aftale om en grøn skattereform. Det er jeg som finansminister stolt over. Lige så meget glæder jeg mig nu som far til at gå på barsel. Og at den næste tids aftaler bliver legeaftaler med Christian.”

Sådan lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S) på Facebook.

placeholder
 

Finansministerens opgaver overdrages til skatteminister Morten Bødskov (S) fra i dag til og med den 5. februar 2021, hvor Nicolai Wammen (S) er tilbage fra forældreorlov.

Det betyder, at Morten Bødskov - udover at være skatteminister - også vil være fungerende finansminister.

Det skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

 

Folketinget trækker gult kort over for EU: Vil stoppe mindstelønsforslag

Et stort flertal i Folketinget vil trække i nødbremsen for at få stoppet et forslag om europæisk mindsteløn i frygt for, at det vil underminere den danske arbejdsmarkedsmodel.

Det skriver Altinget.

EU er gået for vidt med et nyt forslag om europæisk mindsteløn. Det mener i hvert fald et flertal i Folketinget.

Derfor skal Danmark sende et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen for at få det stoppet.

”Vi mener ikke, at EU skal blande sig i lønforhold,” siger Jens Joel, der er EU-ordfører for Socialdemokratiet og fortsætter:

”Vi vil beskytte den danske model med alle midler. Det har vi brug for at sende et meget klart signal om fra et flertal i Folketinget.”

Forslaget om et gult kort skal behandles ved et møde i Folketingets Europaudvalget torsdag, hvor udvalget også vil tage stilling til en udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget om samme sag, der forventes at ligge klar inden.

Ud over Socialdemokraterne og Venstre har en række andre partier i Folketinget allerede meldt ud, at de er parate til at trække kortet.

Umiddelbart ser det ud til, at Radikale som de eneste kommer til at være imod.

Her står EU-ordfører Jens Rohde fast på, at mindstelønsudspillet er ”et godt forslag”, som kan være med til at løfte lande med urimeligt lave mindstelønninger. Og han er lodret uenig i, at det indebærer en stor trussel for Danmark.

Læs mere her.

 

2558 nye smittede med coronavirus i Danmark

De seneste 24 timer er 91.417 blevet testet, og tre personer er døde med coronavirus.

Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut klokken 14, skriver tv2.dk.

Dagens smittetal er det højeste, der er registreret på 24 timer.

51 personer er blevet indlagt. Dermed er det samlede antal indlæggelser faldet med fem til 349, hvoraf 39 er på intensiv, og 26 er i respirator.

Læs mere her.

 

Virksomheder venter fortsat på efterårets hjælpepakker

Flere hundrede store og små danske virksomheder må fortsat vente på støtten fra tre af efterårets hjælpepakker.

Sådan skriver dr.dk.

Tre politiske hjælpepakker fra 27. oktober, 7. november og 20. november mangler nemlig at blive godkendt af EU.

Og det presser virksomhederne, som ellers er blevet stillet hjælpepakkerne i udsigt, siger Lars Ramme Nielsen fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Det vides ikke, hvor mange virksomheder der vil søge om støtte under de tre hjælpepakker. De kan nemlig ikke søges, før de er godkendt af EU.

“Hos de større virksomheder - koncerner med for eksempel mange hoteller - er der trecifrede millionbeløb ude at svømme med de her aftaler,” siger Lars Ramme Nielsen.

 

Pulje ruster virksomheder til en hverdag med corona

Et digitalt oplevelsesunivers for skoleelever, en bookingside til bæredygtig take-away og en ny portal, hvor danskerne kan booke alternative rejser. Det er nogle af de tiltag, der nu får støtte gennem Omstillingspuljen, hvor særligt virksomheder i turisme- og oplevelsesbranchen får hjælp.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Omstillingspuljen, der er vedtaget af regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier, skal hjælpe coronaramte virksomheder, så de kan omstille sig til den nye virkelighed. Nu har mere end hundrede projekter i hele landet fået støtte, og til januar åbnes der for nye ansøgninger.

Borgmester i Vallensbæk og bestyrelsesformand for Erhvervshus Hovedstaden, Henrik Rasmussen, ser med stor tilfredshed på indsatsen for at styrke de kriseramte virksomheders omstilling til nye markedsvilkår.

Virksomheder, herunder ansøgere til omstillingspuljen, kan løbende få hjælp og uvildig sparring om deres situation i landets seks erhvervshuse og deres filialer. Det forklarer Liselotte Hohwy Stokholm, som er administrerende direktør i Copenhagen Business Hub – Erhvervshus Hovedstaden.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce