Finansministeren jubler: Kontanthjælpsloft har givet job til 450

S-beskæftigelsesordfører Leif Lahn: "Effekten er jo nærmest ingenting. Det må regeringen bare indrømme"
En dugfrisk effektanalyse fra Finansministeriet viser, at det omdiskuterede kontanthjælpsloft og den såkaldte 225-timers regel har givet arbejde til 450 fuldtidsansatte.

Den nye effektanalyse har haft en ganske vanskelig fødsel.

Tilbage i februar 2018 havde Beskæftigelsesministeriet således beregnet sig frem til, at kontanthjælpsloftet havde givet job til 600 fuldtidsansatte, men analysen viste sig at være fejlbehæftet, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) trak effektanalysen tilbage i juni sidste år. Under et samråd sidst i juni 2018 forudså ministeren dog, at effekten af kontanthjælpsloftet var ”mindst 360 fuldtidsansatte.”

Nu næsten et år senere er regeringen så nået frem til, at effekten af kontanthjælpsloftet er 450 flere i job. Ministeriet erkender dog, at tallet er behæftet med en vis usikkerhed.

S: "Ren tilståelsessag"

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn, kalder effektanalysen for en ren tilståelsessag:

Statsministeren påstod ellers at flere tusinde var kommet i arbejde på grund af fattigsdomsydelserne

"Statsministeren påstod ellers at flere tusinde var kommet i arbejde på grund af fattigsdomsydelserne. Ja, man tager sig til hovedet. Effekten er jo nærmest ingenting. Det må regeringen bare indrømme. Vi må have nogen holdbare ydelser. Så der er en fin ballance med at det skal svare sig at arbejde, men at børnefamilierne sikres anstændige levevilkår. Derfor er det rigtige en ydelseskommission, som Socialdemokratiet foreslår," siger Leif Lahn til Netavisen Pio.

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge er heller ikke imponeret:

”Meget få kommer i arbejde, til gengæld ender mange i fattigdom. Højrefløjen har med åbne øjne sendt tusindvis af mennesker i fattigdom, fordi de ”mente”, ”følte”, ”synes”, ”håbede”, ”forventede” eller ”regnede med”, at det ville få folk til at strømme ind på arbejdsmarkedet. SF har aldrig troet på den slags woodoo-økonomi, og nu er det bevist, at vi har ret, siger beskæftigelsesordfører,” siger Karsten Hønge ifølge en pressemeddelelse.

28.300 fuldtidspersoner blev i 2017 ramt af kontanthjælpsloftet.

64.500 fattige børn

Tal fra Danmarks Statistik viser at især børnefamilier lider under loftet. Antallet af fattige børn er steget markant med kontanthjælpsloftet.

En analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd viser, at antallet af fattige børn steg med 12.000 fra 2016 til 2017. Nu er der 64.500 børn under fattigdomsgrænsen i Danmark.

”De nye tal viser, at regeringen er iskold, når det gælder fattigdom. De har kun et skuldertræk til overs for, at deres politik ikke flytter folk i beskæftigelse,” siger Karsten Hønge.

De nye tal viser, at regeringen er iskold, når det gælder fattigdom

Men finansminister Kristian Jensen (V) er tilfreds med effekten af kontanthjælpsloftet:

”Analysen viser, at regeringens politik virker. Med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har vi sikret, at det bedre kan betale sig at arbejde end at være på offentlig forsørgelse. Det er både godt for den enkelte og for vores fælles økonomi. Hver gang vi rykker en person fra kontanthjælp til arbejdsmarkedet, frigør vi ca. en kvart million kroner, som vi kan investere i sundhed og anden kernevelfærd,” siger Kristian Jensen ifølge en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

I efteråret 2015 indgik den daværende V-regering og Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti aftale om kontakthjælpsloftet og 225-timers-reglen, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal have mindst 225 timers bekæftigelse om året for at undgå en markant nedsættelse af kontanthjælpen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvilket tal er bedst?
Max 600 i arbejde - eller 2500 smidt ud af deres lejlighed med fogedens hjælp.
Jeg forstår udmærket at der er nogen der er bekymret for om taburet limen kan holde!!

Annonce