Finanssektorens onde ånd vil være præsident

Senator Elizabeth Warren har som den første markante kandidat meldt sig ind i kampen om at udfordre USA’s præsident Trump i 2020.
Senator Elizabeth Warren
Den amerikanske demokratiske senator, Elizabeth Warren, har meldt sig ind i kampen om at fravriste Trump præsidentposten. Warren har således taget skridt til at etablere en undersøgelseskomité, der skal fungere som hendes base, hvis hun endeligt beslutter sig for at stille op til det amerikanske præsidentvalg i 2020.

Når hun har sådan en komité, kan hun begynde at indsamle penge til sin kampagne.

"Jeg er i denne kamp hele vejen," sagde hun, da hun nytårsaftensdag annoncerede hendes intentioner.

Demokraten fra delstaten Massachusetts, der især er kendt for hendes kritik af bankerne og finanssektoren, blev den første markante politiker til at erklære sine hensigter om at stille op. Det skete via en video, der blev lagt online nytårsaften.

"Amerikas middelklasse er under angreb," siger hun i den fire minutter lange video. "Hvordan kom vi her? Milliardærer og store virksomheder besluttede, at de ønskede en større bid af kagen, og de fik hyret politikere til at skære dem en større skive."

69-årige Elizabeth Warren, der er tidligere juraprofessor på det prestigefyldte Harvard University, er kendt for sin kritik af Wall Street efter finanskrisen, hvilket var med til at gøre hende til en populær figur på den amerikanske venstrefløj. Hun blev valgt til senatet første gang i 2012 og genvalgt i november sidste år.

Blev kaldt indianerprinsesse af Trump

Warren er en markant og skarp kritiker af præsident Trump, der har svaret igen ved at give hende øgenavnet Pocahontas, med henvisning til, at Elizabeth Warren i forbindelse med sin ansættelse på Harvard, havde meddelt, at hun havde delvis indianske rødder.

Præsident Trump var da heller ikke sen til at gå i offensiven mod Warren. Kort efter at hun havde meddelt, at hun stillede op, sagde Trump i et tv-program på Fox News, at kun Warrens psykiater vidste, om hun virkelig troede på, at hun kunne vinde over ham.

Flere kandidater ventes

Elizabeth Warren tilhører feltet af tidlige favoritter til at vinde nomineringen, sammen med blandt andet tidligere vicepræsident Joe Biden, senator Bernie Sanders og partiets nye stjerneskud, tidligere kongresmedlem Beto O’Rourke, der sidste år tabte senatsvalget i Texas til Ted Cruz.

Flere demokratiske politikere ventes at smide deres lod i hatten i løbet af de kommende måneder.

En lille håndfuld kandidater, som ikke levnes de store chancer, har allerede meldt sig som kandidater, eller har dannet Exploratory Committes, blandt andet texaneren Julian Castro, der var boligminister i Obamas regering, og John Delaney, der er tidligere kongresmedlem fra Maryland.

Fakta om præsidentvalget 2020

I foråret 2020 er der primærvalg og opstillingsmøder i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.

Den første række af opstillingsmøder, såkaldte caucus, bliver efter planen i delstaten Iowa tirsdag den 3. februar 2020.

Selve præsidentvalget er tirsdag den 3. november 2020.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook