Annonce

Finansskat skal med i kampen mod grådighed

Vi må tage skattevåbenet i brug i jagten på en ren og ordentlig finansiel sektor. Det er ikke nok blot at styrke de offentlige tilsyn og lappe skattehuller.
Det er på tide, at vi spørger os selv, hvor længe vi vil blive ved med at være til grin overfor en finansiel sektor, der ikke ejer nogen form for moralsk habitus, udnytter vores tillid til det yderste og gentagende gange går fri fra ansvar og straf.

Rouletten spinner og vi bliver igen taberne, når finansmarkedets grådige drenge spiller hasard

Kriseregningen er betalt af ganske almindelige lønmodtagere i form af massive velstandstab, voldsomme velfærdsforringelser, arbejdsløshed og økonomisk utryghed. I år kan vi så markere 10 året for finanskrisen med hvidvaskskandaler og svindelsager i Danmarks og Europas store banker og finansinstitutter. Karrusellerne kører videre.

Bankerne er back in business. Rouletten spinner og vi bliver igen taberne, når finansmarkedets grådige drenge spiller hasard med samfundsøkonomien.

Stop de højfrekvente handler

Det er jo i grunden absurd, at vi kan finde ud af at beskatte helt almindelige menneskers hæderlige arbejde og lægge 25 procent moms på selv de mest basale fødevarer. Men den grådige og farlige finansspekulation, den kan vi ikke finde ud af at beskatte. Det skal kunne betale sig at arbejde er ellers mantraet fra det borgerlige Danmark, men virkeligheden er, at du først bliver rigtig rig af de arbejdsfrie gevinster. Det er en syg kapitalisme, hvor finansiel spekulation er blevet et formål i sig selv.  

Det er mig ganske ubegribeligt, at det borgerlige Danmark fortsat afviser at beskatte de finansielle transaktioner

En skat på finansielle transaktioner handler om at begrænse de højfrekvente handler og den kortsigtede spekulation, der foregår gennem avancerede algoritmer og i en hastighed der ligger ud over den menneskelige reaktionsevne. I en samlet indsats mod en usund og skadelig finanssektor er finansskatten en væsentlig del af at regulere banker, kapitalfonde og andre finansielle virksomheders adfærd.

Det er mig ganske ubegribeligt, at det borgerlige Danmark fortsat afviser at beskatte de finansielle transaktioner, særligt i lyset af, at deres europæiske kollegaer i bl.a. Frankrig og Tyskland argumenterer for det modsatte.

RV og DF - Tid til et holdsningsskifte 

Morten Østergaard og De Radikale må spørge sig selv, om det ikke er tid til et radikalt holdningsskifte. De kunne ganske enkelt lægge sig i slipstrømmen på Emannuel Macron, der i andre sammenhænge har opnået gudestatus hos radikale. Og Dansk Folkeparti må gøre op med sig selv, om de virkelig vil løbe den stærke finanssektors ærinde, blot fordi partiet er indædte modstander af EU.

De Radikale må spørge sig selv, om det ikke er tid til et radikalt holdningsskifte

Det bliver ofte fremført, at et land som Danmark med en lille og åben økonomi ikke har en interesse i at beskatte de finansielle transaktioner. Men det er da netop i vores interesse, at vi på europæisk plan får reguleret den finansielle sektor, fordi vi ellers gør os voldsomt sårbare overfor finansmarkedernes skadelige adfærd.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


Flere artikler om emnet