Annonce

Finlands feministiske revolution er sat iværk

Med 34-årig statsminister i spidsen overtager kvinderne magten i Finlands nye regering.
Den finske rigsdag har tirsdag godkendt den 34-årige socialdemokrat Sanna Marin som landets nye premierminister.

Hun kan dermed også kalde sig verdens yngste siddende statsleder.

Ud af parlamentets 200 medlemmer stemte 99 for valget af Sanna Marin, mens 70 stemte imod. De øvrige var ikke til stede.

Sanna Marin var indtil i dag transport- og kommunikationsminister og hun blev reelt udpeget, som afløser for den afgående statsminister Antti Rinne, da hun søndag vandt et meget tæt kampvalg i den socialdemokratiske hovedbestyrelse over partifællen Antti Lindtman.

Sanna Marin har gjort lidt af en kometkarriere i finsk politik. Hun startede som byrådsmedlem i Tampere inden hun første gang i 2015 blev valgt til parlamentet. I 2017 blev hun partiets næstformand og hun var derfor selvskrevet på ministerlisten, da socialdemokraterne dannede regering før sommerferien.

Den nyslåede statsminister har en universitetsuddannelse i offentlig administration, hun er opvokset i et hjem med to mødre og så er hun ugift, men har et enkelt barn sammen med sin kæreste, Markus, som er direktør i et kommunikationsbureau.

Alle regeringspartier ledes af kvinder

Fremover skal Sanna Marin lede en centrum-venstreregering bestående af fem partier, der alle har kvinder på formandsposterne.

Fire af de fem politiske ledere er desuden under 35 år.

Med udskiftningen på statsministerposten er der også foretaget en regeringsrokade, som betyder at Centerpartiets 32-årige formand Katri Kulmuni overtager finansministerposten, mens De Grønnes 34-årige Maria Ohisalo fortsætter som indenrigsminister, Venstrepartiets 32-årige leder Li Andersson fortsætter som undervisningsminister og Anna-Maja Henriksson, der er formand for de svensk-talende finners parti, SPF, fortsætter som justitsminister.

placeholder

Finske kvinder skærer igennem

Finland har historisk været en af frontløberne i ligestillingskampen. Kvinder fik stemme- og valgret allerede i 1907. Finland fik sin første kvindelige præsident i 2000 og sin første kvindelige statsminister i 2003, da Anneli Jäätteenmäki vandt posten.

Det blev dog en kort fornøjelse, hun trådte tilbage efter bare tre måneder på posten.

Kvinder er desuden bedre repræsenteret i parlamentet end noget andet sted i Europa – 47 procent af de 200 medlemmer, der blev valgt ved det seneste valg tilbage i juni måned, var nemlig kvinder. I Danmark er det samme tal blot 39 procent.

Den nyvalgte finske EU-kommissær, den tidligere socialdemokratiske partiformand Jutta Urpilainen, er også kvinde.

Med Sanna Marins overtagelse af statsministerposten i Finland, har fire ud af de fem nordiske lande kvindelig statsminister. Udover Mette Frederiksen er det Erna Solberg i Norge og Katrín Jakobsdóttir i Finland. Kun Stefan Löfven i Sverige holder stadigvæk patriarkatets fane høj.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce