Annonce

Finlands statsminister får kniven

En strid om overenskomster i det finske postvæsen har fået den finske statsminister til at træde tilbage. Regeringspartner trak tilliden.
Den finske statsminister Antti Rinne har tirsdag indgivet sin og sin regerings aftrædelsesbegæring til landet præsident.

Den finske regering består, udover Socialdemokratiet, af det liberale Centerpartiet, miljøpartiet Grønt Forbund, det socialistiske parti Venstreforbundet og Svensk Folkeparti, der er et borgerligt-liberalt parti for det svensktalende mindretal.

Socialdemokratiet vil udnævne en forhandlingsleder i de kommende dage. Hvem det bliver er stadig uklart, men partiets forhandlergruppe vil bestå af den parlamentariske gruppes ledelse, erklærede gruppeformand Antti Lindtman efter et gruppemøde tirsdag.

Antti Lindtman meddeler i samme ombæring, at han er parat til at stille som statsminister, hvis partiet ønsker det. Også den socialdemokratiske transport- og kommunikationsminister, Sanna Marin, er statsministerkandidat.

Partiet ønsker at fortsætte med den nuværende regeringskoalition og det samme regeringsprogram som hidtil.

Men det er ikke nok for Centerpartiet.

”Ændringen af statsminister er ikke noget, der bare kan afgøres i den socialdemokratiske gruppe. Man skal starte en konstitutionel proces, hvor Riksdagen åbent diskuterer dannelsen af regeringen med alle parlamentariske grupper,” siger Centerpartiets formand, Petteri Orpo, til den svensksprogede avis, Hufvudstadsbladet.

Den finske regeringskrise kommer på et meget ubelejligt tidspunkt, for Finland har lige nu formandskabet i EU og de finske ministre har derfor ansvaret for at lede forhandlingerne i Bruxelles.

Talte usandt om post-konflikt

Antti Rinne mistede opbakning fra Centerpartiet, KESK, efter en konflikt om det statsejede finske postvæsen, Posti.

Mere konkret, så er det en strid om at flytte 700 pakke-omdelere til en dårligere overenskomst, som har fået de ansatte i postvæsnet til at nedlægge arbejdet i 14 dage. Arbejdsnedlæggelser som siden har spredt sig til flere andre sektorer, hvor der er blevet sympatistrejket.

Rinne, der selv er tidligere fagforeningsleder, har udtalt, at regeringen ikke vil acceptere, at der blev rørt ved overenskomsterne, men det er siden kommet frem, at den ansvarlige minister – også en socialdemokrat – var blevet informeret om Posti-ledelsens beslutning, og ikke havde modsat sig det.

Ministeren havde tilbudt at trække sig, men det var ikke nok for hverken oppositionen eller regeringspartneren Centerpartiet, som stillede mistillid til statsministeren.

Derfor måtte Rinne indgive en afskedsbegæring til den finske præsident.

På et pressemøde siger Rinne, at han forventer at fortsætte som socialdemokratisk partiformand frem til partikongressen næste sommer.

To unge kæmpe om pladsen

Både Antti Lindtman og Sanna Marin er forholdsvis nye navne i finsk politik.

Antti Lindtman, 37, har siddet i parlamentet siden 2011 og været gruppeformand for partiet siden 2015, men har ikke ministererfaring. Inden han kom i parlamentet, var han blandt andet ungdomskonsulent i den finske udgave af Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. Han har desuden været byrådsmedlem i Vantaa, som er Finlands fjerdestørste by.

Sanne Marin, 34, blev valgt til parlamentet i 2015 og ved regeringsskiftet tidligere i år blev hun minister for transport og kommunikation. Hun har desuden været både byråds- og regionsrådsmedlem i Finlands tredjestørste by, Tampere.

Sanna Marin har, indtil nu, været næstformand for Socialdemokratiet.

Uanset hvem af de to der bliver statsminister, så bliver vedkommende den yngste regeringsleder nogensinde i et nordisk land.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet