Finske socialdemokrater i formandsopgør

Utilfredsheden med dårlige meningsmålinger og flere valgnederlag betyder, at socialdemokraterne i Finland skal ud i et formandsopgør.
En fagforeningsboss udfordrer den nuværende partiformand. Partiet er i en bred koalitionsregering og lider under historisk lav vælgertilslutning, og situationen minder overraskende meget om den herhjemme.

Medlemmerne af SDP, det finske socialdemokrati, skal i maj vælge formand. Om de skal vælge ny formand, er spørgsmålet. For den nuværende partiformand og finansminister, Jutta Urpilainen, 38. må se sig udfordret af en faglig leder. Udfordreren er Antti Rinne, 52, der er formand for PRO, som er det finske svar på HK.

Svær tid i regering
Urpilainen har været formand for SDP i seks år. Hun er partiets første kvindelige formand. Valget i 2011 var partiets historisk dårligste resultat (19,1%), og ud af et mudret parlamentarisk billede blev der født en regeringskoalition af ikke mindre end seks forskellige partier: Samlingspartiet (konservativt), Socialdemokraterne, Kristendemokraterne, De Grønne, Svensk Folkeparti og Venstreforbundet (socialistisk). Oppositionen udgøres kun af det stærke højrepopulistiske parti De Sande Finner og Centerpartiet.

Regeringsperioden har været præget af hårde kompromisser og, som i resten af Europa, mange nedskæringer og reformer. Blandt andet har den finske regering valgt at sænke selskabsskatten fra knap 24,5% til 20 %, og netop nu påbegynder regeringen forhandlinger om en større spareplan, der i perioden 2015-2018 skal skaffe intet mindre end ca. 22 mia. kroner for at nedbringe statsgælden i de tusind søers land.

SDP har ikke på samme måde som socialdemokraterne i Danmark (og Sverige) været det store statsbærende parti, men har måttet kæmpe med Centerpartiet og Samlingspartiet om at være landets førende.

Det er således ikke en uvant rolle for SDP at spille andenviolin i finsk politik, men regeringsdeltagelsen og de upopulære reformer har nu sendt SDP helt ned på en fjerdeplads i meningsmålingerne. Således viser en måling fra februar en tilslutning på blot 16,2%, mens både Samlingspartiet, Centerpartiet og De Sande Finner, Dansk Folkepartis finske modstykke, er større og alle ligger mellem 22 og 17%.

Gabet mellem ledelse og bagland
Partiets krise er ikke til at overse. Antti Rinne forklarede på et møde med de socialdemokratiske medlemmer af det finske metalarbejderforbund i starten af februar, at han "vil være med til at skabe en linje for partiet, som medlemmerne kan genkende (...) For det er jo os, som sammen skal optegne retningslinjerne for partiet." Ligheden med situation i det danske socialdemokrati er påfaldende store.

"Der føres alt for få politiske diskussioner i vores partiafdelinger lige nu. Gabet mellem partiledelsen og medlemmerne er for stort. Det er også foruroligende, at lønmodtagernes rolle i at kunne påvirke samfundet hele tiden synes at blive formindsket," sagde han på mødet med de 200 metallere.

Ifølge en meningsmåling foretaget blandt de delegerede til partikongressen, er Antti Rinne favorit til posten. 300 af de 500 delegerede svarede på undersøgelsen, og 45 % af dem tilkendegav støtte til Rinne, mens kun 31 % foretrak den nuværende partileder.

Til gengæld kan Urpilainen trøste sig ved at have størst opbakning blandt de socialdemokratiske vælgere med 50 % mod 38 % i en måned gammel måling.

Hvem der i de kommende år skal lede de finske socialdemokrater afgøres på kongressen, der afholdes i provinsbyen Seinäjoki fra den 8. til 10. maj.

Jakob Esmann (f. 1993) er stud.mag. i tysk ved Aarhus Universitet og præsident for Ungdommens Nordiske Råd. Han er også medlem af DSU’s forretningsudvalg og fungerer som journalist på DSU’s medlemsblad DSU’eren.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce