Flerdobling af sager om seksuel chikane hos HK

Næstformand hos HK Privat, Anja C. Jensen, betegner godtgørelser til ofre for sexchikane som "latterligt lave"
Mens debatten raser om seksuel chikane, sexisme og grænseoverskridende adfærd særligt inden for medie- og kunstverdenen, så oplever HK i øjeblikket en flerdobling af sager om seksuel chikane.

Normalt lander der 1-2 sager årligt om seksuel chikane hos HK’s jurister. Men siden 1. januar 2019 er der oprettet hele 17 sager om sexchikane:

“Den seksuelle chikane kommer ofte først frem, når vi spørger ind, for det er stadig et enormt svært og tabubelagt emne. Meget ofte er den seksuelle chikane camoufleret som noget andet, for eksempel stress eller en uberettiget afskedigelse. Så det handler også om, hvordan vi som fagforening møder medlemmerne, som henvender sig,” understreger Maria Rasmussen, der er advokat i HK's juridiske kompetencecenter.

placeholder

 

De 17 sager viser, at seksuel chikane rammer ofrene  hårdt. Fælles for sagerne er også, at den seksuelle chikane er foregået over længere tid.

Godtgørelser er meget lave

Typisk har den gennemsnitlige godtgørelse til ofret været meget beskeden: Omkring 25.000 kroner.

Der skete en opstramning af området sidste år. Intentionen hos politikerne var, at godtgørelsen i gennemsnit skulle stige med en tredjede - altså til omkring 33.000 kroner i snitl:

"Men det er jo fortsat et latterligt lille beløb," siger Anja C. Jensen, der er næstformand for HK Privat, til HK Privatbladet.

Ifølge Anja C. Jensen er det helt afgørende, at arbejdsgiverens pligt til at foretage sig noget for at forhindre seksuel chikane bliver skærpet.

Opdateret 14.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce