Annonce

Flere almene boliger skal gøre op med velhaver-København

Socialdemokratiet på vej med ’blandet by’-udspil, der skal gøre det muligt for flere politibetjente og sygeplejersker få råd til at bo i København
Der bygges rigtig mange boliger i Københavns Kommune for tiden. Mange af dem er dyre ejerlejligheder eller dyre private lejeboliger, som det kan være svært for folk med almindelige lønmodtagerindkomster at komme i nærheden af. Men et større antal almene boliger er faktisk på vej i København.

Der blev bygget 6.660 boliger i København sidste år. Af dem er de 3.776 private lejeboliger, heraf er de 439 af dem almene boliger. Men i år bliver der opført endnu flere almene boliger. En opgørelse fra Københavns Kommune viser således, at der er i alt 1.855 almene boliger ”under udvikling”. Hovedparten vil blive opført i år og næste år.

Et resultat af billig-bolig-loven

Udsigten til opførelse af flere almene boliger i København er et resultat af billig-bolig-loven fra 2014:

”Siden vi i 2014 fik den såkaldte billig-bolig-lov under den sidste socialdemokratiske regering, har vi flittigt brugt redskabet og krævet almene boliger i nybyggeri. Men da vi skal bruge loven i forbindelse med lokalplaner, så går der årevis fra vi træffer en konkret beslutning, til boligerne rent faktisk står der,”  siger politisk ordfører og medlem af Københavns Borgerrepræsentation  for Socialdemokratiet, Jonas Bjørn Jensen, til Netavisen Pio.

Han understreger, at København ikke må blive en by kun for velhavere: 

”Vi begynder at se loven virke nu, og vi har mange almene boliger på vej. Det er helt afgørende for, at København kan blive ved med at være en blandet by, hvor det ikke kun er de rigeste, der har råd til at bo.”

Kæmpe forskel i husleje

Jonas Bjørn Jensen oplyser, at forskellen mellem huslejen i det private udlejningsbyggeri og det almene byggeri er ganske markant:

De almene boliger er ca. 40 procent billigere end tilsvarende private udlejningsboliger

 ”Vi skal blive ved med at stille krav om almene boliger. De almene boliger er ca. 40 procent billigere end tilsvarende private udlejningsboliger. Eller sagt på anden måde, en almene bolig koster lidt mere end halvdelen af en bolig på det frie lejemarked. Derfor er det den sikreste og mest langtidsholdbare vej til billige boliger.”

 

Fakta: Antallet af almene boliger, der er på vej i København

Fordelt på bydele (Se også teksten under kortet):

Indre By/Christianshavn: 241

Vesterbro/Kgs. Enghave: 402

Bispebjerg: 32

Amager Vest: 547

Østerbro: 295

Nørrebro: 100

Brønshøj/Husum: 0

Amager Øst: 29

Valby: 141

Vanløse: 68

I alt: 1.855

Kilde: Københavns Kommune

 

På vej med politisk udspil for en mere blandet by

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, understreger, at kravet om at kræve alment boligbyggeri forbindelse med byggeprojekter ikke kan stå alene. Socialdemokratiet arbejder således på et nyt ’blandet by’-udspil:

”Det er et kæmpe puslespil, men vi må have parterne samlet om et forhandlingsbord, og så må vi lægge arm om det,” siger hun til Politiken.

Konkret ønsker Socialdemokratiet nye måder at låne penge til bolig på:

”Vi skal have nye måder at finansiere boliger på. Den borgerlige regering under Fogh smadrede andelsboligmarkedet i København. Da jeg flyttede hjemmefra som ung, kunne man få en andelsbolig for 25.000 kroner plus en husleje på 2.000. Den slags kollektive låneformer er en vej frem. Andelsboligmarkedet blev ødelagt, fordi andelsboliger pludselig kunne blive belånt individuelt,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Vil ændre moderniseringsregler

Socialdemokratiets kommende ’blandet by-udspil’ vil også indeholde et forslag til en ændring af de gældende moderniseringsregler, der typisk medfører at huslejerne efter modernisering af køkken og bad kan forhøjes til det dobbelte eller tredobbelte:

”Vi skal have gjort noget ved den såkaldte 5.2.-renoveringsregel, hvor man må sætte huslejen i vejret, hvis man som boligejer har moderniseret en leje-lejlighed efter nogen nærmere retningslinjer. Men bestemmelsen bliver udnyttet til det yderste af kapitalfonde fra udlandet – med amerikanske Blackstone som det mest markante eksempel. Det har aldrig været meningen med dén bestemmelse i boligreguleringsloven, at man systematisk og aggressivt presser folk ud af deres leje-lejligheder. Det skal der sættes en stopper for,” siger Socialdemokratiets boligordfører, Kaare Dybvad, til Netavisen Pio.

Men bestemmelsen bliver udnyttet til det yderste af kapitalfonde fra udlandet

Kaare Dybvad understreger, at kommuner nord for København og Frederiksberg må løfte deres del af opgaven med at bygge mere alment:

"Vi vil gøre vores til at lette vejen rent lovgivningsmæssigt," siger Dybvad.

Forfatter og debattør Lars Olsen advarede tirsdag i Netavisen Pio om, at København risikerer at udvikle sig til en storby-boble:

“Det bliver en storby-boble, hvor det mest er overklassen og den højere middelklasse, der møder hinanden. Den grundkvalitet i de skandinaviske lande - med at man i sine barndomsår møder andre sociale klasser - er skredet i dele af københavnsområdet,” siger han til Netavisen Pio.

Advarslen lyder på baggrund afen ny dansk undersøgelse fra Boligøkonomisk Videncenter om udviklingen i de danske boligpriser:

“Den økonomiske ulighed i boligformuer har aldrig været større. Vi har fået et samfund med kæmpe vindere og kæmpe tabere i henholdsvis storbyerne og i de mindre kommuner”, siger undersøgelsens forfatter, seniorøkonom Marc Lund Andersen, til Politiken.
 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce