Flere arbejdere i Folketinget, tak

For fire år siden tog den socialdemokratiske gruppeformand Leif Lahn initiativ til Arbejdernetværket. For det holder ikke, at akademikerne er bedre repræsenteret i Folketinget end de faglærte og ufaglærte.
Der er brug for flere arbejdere i Folketinget. I dag er det sådan, at 57 procent af alle folketingsmedlemmer har en akademisk uddannelse. I befolkningen er det 10 procent. Samtidig er det kun 14 procent af Folketinget, der enten er ufaglært eller faglært, mod 59 procent blandt befolkningen.

Det vil sige, at de 10 procent af befolkningen er bedre repræsenteret end de 59 procent, og da denne ulighed er blevet mere markant siden 70’erne, så er sådan en som mig, der har arbejdet på havnen i Aarhus, jo nok en uddød race i Folketinget om bare få år.

Folketinget er altså ved at blive et sted for en lille udvalgt elite, og en politisk karriere er noget, du uddanner dig til. Ikke noget du kommer ind i, fordi du har holdninger og meninger. Det, tror jeg ikke, var meningen med demokratiet.

Derfor har vi stiftet Arbejdernetværket, som har et mål: nemlig at gøre vores land mere demokratisk. Jeg og resten af netværket tror nemlig på, at vores samfund bliver stærkere af, at folket rent faktisk er repræsenteret i Folketinget.

Jeg bliver tit spurgt om, det er en klassekamp, jeg er ude i. Men nej, for jeg har faktisk stor ros til de akademikere, som bare tager den magt, der ligger lige foran dem.

At vi har stiftet det her netværk, skal mere ses som et nødråb til alle dem, som ikke gør det. Tillidsfolkene ude på arbejdspladserne, folk ude i stuerne, mennesker som har så mange gode værdier og meninger at byde på, men som vælger ikke at blande sig i den politiske debat.

I fire år har vi været i gang med Arbejdernetværket, og vi har allerede skabt resultater. Vi har for eksempel haft cirka 40 mennesker gennem en politisk uddannelse for at klæde dem på til en politisk karriere. Mennesker som vel at mærke aldrig har rørt politik før.

Vi har fået syv afdelinger rundt om i landet, som forsøger at finde flere talenter, vi kan arbejde videre med. Og så har vi efterhånden også fået nogle af vores medlemmer i Folketinget og i diverse byråd over hele landet.

Det er bydende nødvendigt, at vi får kurven knækket, så flere med livs- og erhvervserfaring kommer ind at sidde i Folketinget. Det gælder både inden for Socialdemokratiet, men også i alle andre partier. For det er jo ikke kun os, der har et problem her – og i sidste ende er det arbejderne, som det går ud over.


placeholder

Annonce