Annonce

Flere kvinder vil være regionspolitikere

“Jeg tror, vi får det bedste demokrati, ved at vi også har de forskellige køn repræsenteret,” siger en af de kvinder, der stiller op.
Flere kvindelige kandidater kommer ved dette regionsrådsvalg til at pryde stemmesedlerne landet over.

Denne gang stiller i alt 487 kvinder stiller op i de fem regioner - det er 47 flere kvindelige kandidater end ved sidste valg.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

De 47 flere kvindelige kandidater der stiller op denne gang end ved sidste regionsrådsvalg i 2017 svarer til at 36 procent af kandidaterne på stemmesedlerne, er kvinder.

Ved det sidste regionalvalg - i 2017 - var andelen af kvindelige kandidater over fire procentpoint lavere - nemlig 31,7 procent.

Mangfoldighed giver bedre demokrati

En af de kvinder, der stiller op til regionsrådsvalg denne november, er Nana Thillemann Harring.

Hun stiller op til regionsrådsvalget i Midtjylland for Dansk Folkeparti og synes, at det er en positiv udvikling for demokratiet, at flere kvinder stiller op, ligesom hende selv.

“Jeg synes, at det er en enormt positiv udvikling, vi ser, at der er flere kvinder, der stiller op. Fordi det er simpelthen nødvendigt, og jeg tror vi får det bedste demokrati, ved at vi også har de forskellige køn repræsenteret,” siger hun til Netavisen Pio.

Kvinfo: Stadig et stykke vej til ligestilling 

Selvom det er positivt at flere kvinder stiller op, så er der stadig et stykke vej til ligestilling, mener Henriette Laursen, der er direktør i Kvinfo.

“Det er jo positive fremskridt. Men det er stadigvæk en rejse, vi er på, hvor vi ikke er kommet i mål. Der er et stykke op til en 50/50 fordeling, men også det man kalder normalområdet, som er 40-60 procent,” siger hun til Netavisen Pio.

Hvorimod den tidligere samtale om ligestilling ofte har handlet om en ulige fordeling af omsorgsarbejdet i hjemmet, skal der også fokus på at skabe miljøer i politik, der er attraktive for kvinder at være i, mener Henriette Laursen.

“Jeg tror, der er noget, som vi tidligere har overset. De sædvanlige svar på ligestilling er noget med en ulige omsorgsfordeling af børn og ældre, og hele diskussionen omkring øremærket barsel,” siger hun og fortsætter:

“Det er jo den umiddelbare forklaring på, at det derfor kan være svært både at have et job, være regionsrådspolitiker og derudover også passe børnene, når det er den meget ulige fordeling, vi ser i statistikkerne”.

På trods af at flere kvinder denne gang stiller op til regionsvalg, skal der stadig være opmærksomhed på de miljøer, der er i politik, påpeger Henriette Laursen.  

Hvad er det så, vi overser, mener du? 

"Det vi nok overser, det er, at der også er nogle miljøer i politik - og det er jo det, vi i de senere år har set om sexisme og seksuel chikane, som gør det mindre attraktivt for kvinder at være i politik"

"Så kan man spørge, er det så kvinderne, der skal være mere robuste. Min holdning er, at demokratiet går glip af noget, når vi ikke kan have en nogenlunde lige repræsentation, som afspejler befolkningen,” siger Henriette Laursen til Netavisen Pio.

Der er valg til de fem regioner den 16. november, samtidig med at der er valg til landets 98 kommuner.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nedlæg regioner og kommuner. Staten kan sagtens drive sygehuse og folkeskoler.
Regeringen og Folketinget er mere end rigelig politikerlede for os danskere, der jo kun udgør halvdelen af indbyggerne i Moskvas kommune. Der sidder alt for mange papirnussere ude i alverdens småforvaltninger og gemmer sig på skatteydernes regning.

Man mærker dit demokratiske sindelag i dine kommentarer og bliver "forstemt".

Er det demokrati at bruge 100 millioner hvert fjerde år på at vælge en sygehusledelse? Hvis vi skal bevare regionerne, så lad os da gøre dem brugbare i stedet for nu, hvor de i bedste fald kan beslutte, om sygehusene skal rengøre med Ajax eller Cillit Bang.

Trollen Peter...

Jeg har den største tiltro til at niveauet bliver hævet betragteligt FORUDSAT at det er kvinder med erfaring fra det virkelige liv.

Måske skyldes kvinders lave repræsentation bare, at de generelt ikke interesserer sig for politik og ikke gider tage ansvar.