Flere østarbejdere står i fagforening

Fagforening hverver flere og flere nye medlemmer fra Østeuropa, og det er godt for både arbejderne og fagbevægelsen, lyder det.
Det går fremad med at få organiseret håndværkere, rengøringspersonale og landbrugsarbejdere, der finder vej til Danmark fra Østeuropa.

3F hverver nemlig flere og flere nye medlemmer fra de østeuropæiske lande. Fagforeningens medlemsregister viser, at 3F fra 2017 til 2018 fik flere end 1.500 nye medlemmer fra de østeuropæiske lande - en stigning på 11 procent i forhold til året før. Det skriver Fagbladet 3F.

De seneste år har 3F fokuseret på at organisere arbejdstagere, der kommer til Danmark fra lande i Østeuropa.

Fagforeningen har blandt andet oversat den danske arbejdsmarkedsmodel til forskellige sprog, afholdt dialogmøder med foreninger fra landene og opsøgt arbejderne på deres forsamlingssteder. Alt sammen for at udbrede kendskabet til medlemsrettigheder- og fordele i 3F. Og de indsatser ser ud til at have virket.

”Tallene viser, at arbejdet har båret frugt, og at østeuropæerne gerne organiserer sig, når de får forklaret, hvorfor opbakningen til fagforeningen er så vigtig i Danmark,” siger Søren Heisel, der er forbundssekretær og hovedansvarlig for integration i 3F.

Den bedste vej til succesfuld integration går gennem arbejde og dermed også fagbevægelse

Succesfuld integration går gennem arbejde

En styrket integration har været et af målene med 3F’s organisering østeuropæiske arbejdstagere. Det styrker nemlig både østarbejderne og fagforbundet, mener Søren Heisel:

”Den bedste vej til succesfuld integration går gennem arbejde og dermed også fagbevægelsen. Det er afgørende, at vi bruger kræfter på at fortælle nye kolleger fra Østeuropa om deres rettigheder, krav og fordele, når de arbejder herhjemme, fordi det styrker fagbevægelsen.”

Fagforeningen 3F er med 280.000 medlemmer Danmarks største fagforening. Af dem er knap 6.400 fra Østeuropa, hovedparten fra Polen eller Bulgarien.

Over 100.000 østarbejdere i Danmark

Tal fra Jobindsats.dk, viser at der i 2017 var 125.588 østeuropæiske arbejdere, der fandt vej til Danmark i 2017. Året før var tallet på 118.559.

Særligt de polske arbejdstagere finder vej til de danske arbejdspladser. I alt tog 2.535 polske arbejdstagere turen nordpå i 2017. Dermed arbejder der i alt 50.467 arbejdere fra Polen i Danmark. Polen er dermed fortsat det østland, der leverer flest arbejdere til Danmark.

Det er især i byggebranchen at østeuropæerne finder arbejde.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce