Flertal mod gult telefon-salg

Dansk Folkeparti skifter side og vil forbyde alle fagforeninger - inklusive de gule - at sælge medlemskab pr. telefon - rød blok overrasket

Annonce

Der er nu flertal for at forbyde de gule fagforeninger at ringe til borgere for at kapre nye kunder.

Telefonsalg er forbudt efter Markedsføringsloven, men der er en undtagelsesbestemmelse i loven, der betyder at humanitære organisationer som Folkekirkens Nødhjælp, Red Barnet og Kræftens Bekæmpelse må foretage telefon-salg. Det samme må overenskomstbærende fagforeninger.

Af uigennemskuelige årsager har undtagelsesbestemmelsen fået den konsekvens, at også gule fagforeninger siden en Højesteretsdom i 2012 i praksis har haft fri bane til telefonsalg.

Den røde blok - inklusive de radikale og Alternativet - har længe ønsket at forbyde de gule fagforeninger at foretage telefon-salg. Og nu melder Dansk Folkeparti sig klar til at komme rød blok - delvist - i møde:

"Ja, vi synes ikke fagforeningerne skal have lov til at lave telefon-salg. Så hvis rød blok vil være med til at forbyde alle fagforeninger telefon-salg, så er vi med på den. De humanitære organisationer skal fortsat have lov til at foretage telefon-salg, det synes vi er helt rimeligt," siger formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bent Bøgsted, til Netavisen Pio.

Socialdemokratiet: Overraskende melding

Socialdemokratiets forbrugerordfører, Karin Gaardsted, betegner DF-meldingen som "overraskende":

"Jeg har ikke tidligere hørt, at Dansk Folkeparti var parat til at stoppe - også - for de gules telefonsalg. Så på den måde er meldingen da interessant. Jeg må lige have klarhed over, om - og i givet fald i hvilket omfang - de overenskomstbærende fagforeninger benytter sig af telefon-salg, før jeg melder noget mere konkret ud," siger Karin Gaardsted til Netavisen Pio.

Gaardsted har netop stillet erhvervsminister Brian Mikkelsen tre spørgsmål om de gule fagforeninger og deres aggressive telefon-salg. Det sker på baggrund af Ugebrevet A4's afsløring af, at den gule fagforening Det Faglige Hus er den fagforening, der er flest klager over. Og at klagerne vedrører netop Det Faglige Hus' pågående og aggressive telefonsalg.

Gaardsted undrer sig over, at Det Faglige Hus har lov til at bruge telefonsælgere over for folk, der bevidst har sagt klart nej tak ved at tilmelde sig den såkaldte Robinson-listen.

”Det er helt galt. Det giver mening, at en organisation som Kræftens Bekæmpelse får en særlig adgang til danskerne, men der er jo intet velgørenhed i Det Faglige Hus,” siger forbrugerordfører Karin Gaardsted (S).

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook