Annonce

Flertal vil styrke indsats mod virksomheders skattesvindel

Politiets skattekontrol og antallet af sigtelser mod direktører, er faldet. Otte partier vil styrke kontrollen - men man er uenig om finansieringen
Politiet skal bruge flere kræfter på at komme efter de virksomheder, som svindler med regnskabet.

Det mener et stort flertal i Folketinget ifølge en rundspørge til partierne, som DR har foretaget. Kun Konservative, Liberal Alliance og Ny Borgerlige har ikke meldt sig klar til at give politiet flere ressourcer til indsats mod selskabetssvindel.

På trods af store skandaler om snyd med udbytteskat og hvidvask i danske banker, så tyder meget på, at indsatsen mod svindel i erhvervslivet er blevet dårligere de seneste år.  

Vi vil sikre, at der bliver taget fat på det her efter folketingsvalget

Antallet af svindelsager mod direktører, som politiet fører, er det laveste i mange år. På blot to år er antallet af sigtelser falder fra 385 til 54. Det skrev DR lørdag. Samtidig er antallet af virksomheder, der udsættes for skattekontrol, faldt med knap 20 procent fra 2015 til 2017, viser nye tal fra Skatteministeriet ifølge A4 Nu.

Rammer retfærdighedssansen

Det faldende antal sigtelser vækker opsigt blandt partierne, skriver DR.  

“Et så markant fald i antallet af sigtelser er ikke godt. Vi vil sikre, at der bliver taget fat på det her efter folketingsvalget,” siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets erhvervsudvalg, til DR.

Det rammer mig på min retfærdighedssans, at politiet ikke fanger flere, der snyder

“Det rammer mig på min retfærdighedssans, at politiet ikke fanger flere, der snyder, lyder det fra Lotte Rod, retsordfører hos Radikale Venstre.

Også hos Dansk Folkeparti er erhvervsordfører Hans Kristian Skibby bekymret over udviklingen:

“Det betyder, at staten mister ganske betragtelige midler, som vi ikke får ind i afgifter på slik og chokoladeafgiften for eksempel,” siger han.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil have en kommende regering til at redegøre for, hvorfor der er rejst færre sigtelser, når politiet med politiaftalen fra 2016 fik flere midler til at prioritere økonomisk kriminalitet.
 

Uenighed om finansiering

Enhedslisten, SF mener, at politiet skal tilføres ekstra ressourcer for at løfte efterforskningen af økonomisk kriminalitet.

Ifølge Enhedslistens retsordfører, Søren Søndergaard, så vil indsatsen mere end tjene sig selv ind:

“Det er ikke en udgift. Når man efterforsker den her type af svindel og får folk dømt, er det en indtægt. Pengene skal tilbage til statskassen,” siger han.

Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Alternativet foreslår, at man tager ressourcerne fra grænsekontrollen

Radikale Venstre, Kristendemokraterne og Alternativet foreslår, at man tager ressourcerne fra grænsekontrollen og bruger dem på indsatsen mod virksomhedssvindel i stedet.

I Socialdemokratiet vil ikke på forhånd love flere ressourcer til politiet, før man kender forklaringen på, hvorfor sigtelserne for selskabssvindel er faldet.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet