Flyvende konflikt: Metal-boss langer ud efter transportminister
Flyvende konflikt: Metal-boss langer ud efter transportminister
Dansk Metals formand kritiserer transportminister Thomas Danielsen for at svække den danske model, når regeringen åbner for, at flyselskaber kan slippe for kompensation ved lovlige strejker. Ministeren afviser

Grundlovsdag byder ikke blot på lovsange om det danske demokrati, hejste dannebrogsflag og de frihedsrettigheder, danskerne fik den 5. juni 1849.
Læs også:Dan Jørgensen: Grundlovsdag er en socialdemokratisk festdag
På Metalskolen i Jørlunde blev der i Claus Jensens, forbundsformand for Dansk Metal, grundlovstale serveret stikpiller til transportminister Thomas Danielsen (V).
Thomas Danielsen er i dag, torsdag, nede i Ministerrådet i EU for at forhandle flypassagerers ret til kompensation.
Kritikken
Claus Jensen kritiserer Thomas Danielsen for at angribe den danske model, da der i forhandlingen bliver lagt op til, at flyselskaberne kan kategorisere ‘lovlige strejker‘ som “usædvanlige omstændigheder”.
Strejker er et legitimt redskab, som lønmodtagerne råder over
“Det er et angreb på vores spilleregler i den danske model. For helt ærligt: Strejker er ikke ”usædvanlige omstændigheder”,” siger Claus Jensen i talen og fortsætter:
“Det er et helt normalt værktøj på vores arbejdsmarked. Strejker er et legitimt redskab, som lønmodtagerne råder over, når overenskomsterne skal fornyes. Det gælder selvfølgelig også over for flyselskaberne, selv om de prøver at flyve udenom.”
Forslagets omfang
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det helt konkret betyde, at flyselskaberne ikke behøver at kompensere passagererne, hvis en lovlig strejke giver forsinkelser eller aflysninger.
Læs også:Sejr for fagbevægelsen: Ryanair - nu med overenskomst
I det hele taget mener Claus Jensen, at det er et problem, at EU vil betegne lovlige strejker som usædvanlige:
“Når EU-systemet mener, at strejker er usædvanlige, så tager de arbejdsgivernes parti. De skævvrider den danske model, når de gør vores strejkevåben mindre kraftfuldt.”
Arbejdsgiverne kan spekulere i konflikt – og samtidig tørre regningen af på forbrugerne
Her henviser Claus Jensen til, at flyselskaberne, ved ikke at skulle kompensere flypassagerer i tilfælde af aflysninger eller forsinkelser ved strejke, dermed kan holde til at være i konflikt længere, end hvis de skulle udbetale kompensation.
Og ifølge Claus Jensen er der en ubeskrevet skyggeside i forhandlingerne, lockouten, der er arbejdsgivernes mulighed for at sende medarbejderne hjem.
Støtter den danske model
I et debatindlæg i Berlingske onsdag beskriver Kasper Palm, forhandlingschef og forbundssekretær i Dansk Metal, konsekvenserne af ikke også at kigge på arbejdsgivernes muligheder i en konflikt:
“Resultatet bliver i så fald et system, hvor arbejdsgiverne kan spekulere i konflikt – og samtidig tørre regningen af på forbrugerne.”
Jeg synes derimod ikke, at det er rimeligt, at luftfartsselskaberne – altså arbejdsgiverne – pålægges at betale en kompensation til en helt tredje part
I et skriftligt svar på kritikken skriver Thomas Danielsen, transportminister, til Netavisen Pio:
“Jeg vil gerne gøre det helt klart, at regeringen ikke ønsker, at arbejdstagernes ret til at strejke skal begrænses. Regeringen støtter den danske model. Flypassagerer, der bliver berørt af strejker, skal selvfølgelig også have deres billetter refunderet eller ombooket ved en strejke.”
Læs også:Ny fagforening strejker med andres faner
Han fortsætter: “Jeg synes derimod ikke, at det er rimeligt, at luftfartsselskaberne – altså arbejdsgiverne – pålægges at betale en kompensation til en helt tredje part, nemlig flypassagererne, oveni de øvrige udgifter, der er forbundet med en strejke.”
Kommentarer
Der er så meget Thomas…
Der er så meget Thomas Danielsen ikke forstår!
Det er da utroligt, at…
Det er da utroligt, at Thomas Danielsen kalder passagererne for "tredie part". Passagererne er første part, når luftfartsselskaberne ikke kan levere deres forudbetalte varer.
Og kom så på banen Thomas Danielsen, så Danmark ikke igen skal være transportmæssigt taberland med sløve jernbaner til kun 200 km/t. Da Sverige elektrificerede deres jernbaner i midten af trediverne, købte vi nogle af deres gamle damplokomotiver, og der er vi næsten blevet.
Jeg er usigeligt træt af, at…
Jeg er usigeligt træt af, at man gang efter gang oplever, at strejker bliver betegnet ulovlige.
Forstå det en gang for alle, strejker kan være legale, hvis de følger arbejdsmarkedes gensidige aftaler.
Der kan derimod være tale om overnskomststridige strejker/arbejdsnedlæggelser.
Alle sager angående sådanne strejker afgøres i arbejdsretten, ikke et emne, der hører hjemme under domstolene, da der ikke er tale om lovbrud.
Det er hele essensen i "Den Danske Model", at alt er forhandlet på plads mellem parterne på arbejdsmarkedet.
Jeg troede, at journalister pr. definition lærte, at i journalistik skal fakta være i orden.
Tilføj kommentar