Annonce

FOA roser DF, dårligt arbejdsmiljø hos NGOer og færre hænder til ældre

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er Netavisen Pio klar med vores bud på dagens vigtigste politiske og faglige nyheder.
I fagbevægelsen er det blevet velmodtaget, at Dansk Folkeparti overvejer at bakke ud af en aftale om at hæve pensionsalderen.

Mens Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er bekymret over, at der bliver færre ansatte til at tage sig af et stigende antal ældre.

Velkommen til tirsdagens udgave af Aktuelt.

FOA-formand: Dejligt at DF er kommet til fornuft

Dansk Folkeparti var i 2006 med til at vedtage at hæve pensionsalderen løbende i takt med, at levealderen steg, som en del af velfærdsaftalen. Det skriver BT.

Nu overvejer partiet dog, om man vil bryde aftalen og stemme imod, når den næste forhøjelse efter planen skal vedtages i 2020.

Den tøven bifalder FOA-formand Mona Striib, der mener, at det er urealistisk at hæve pensionsalderen mere for visse faggrupper. Hos 3F mener de, at forudsætningerne for hele velfærdsforliget er skredet. Formanden Per Christian udtaler:

“Der står i aftalen, at man skal gøre en særlig indsats for at reducere nedslidning og forbedre arbejdsmiljøet. Men i hele perioden er der sket det modsatte, blandt andet har man skåret ned på Arbejdstilsynet og på uddannelserne. Derfor kan jeg godt forstå, at Dansk Folkeparti har brug for at tænke sig om.”

Læs mere her.
 

Flere ældre - færre til at tage sig af dem

På tre år er den offentlige beskæftigelse inden for ældreplejen faldet med 3.700 personer. Det svarer til et fald på 2,5 procent af den samlede offentlige beskæftigelse inden for ældreplejen. I samme periode er antallet af personer over 80-år steget med 17.570.

Faldet skyldes ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ikke øget udlicitering af ældreplejen.

Læs hele historien her.
 

Flertal i Folketinget vil styrke privat ansattes ytringsfrihed

“Som reglerne er nu, prioriterer man konkurrencehensynet over borgernes ve og vel”

Et flertal uden om regeringen mener, at privatansatte på velfærdsområdet, skal have bedre mulighed for at ytre sig. Det viser en rundringning, som Fagbladet FOA har lavet blandt Folketingets partier.

Det kommer efter, at en undersøgelse viste, at privatansatte i mindre grad råber op om kritisable forhold på arbejdet deres kollegaer i det offentlige. Det skyldes større frygt for fyring og uklare regler.

Kirsten Normann, kommunal- og sundhedsordfører for SF, udtaler:
“Som reglerne er nu, prioriterer man konkurrencehensynet over borgernes ve og vel. Det vil jeg have lavet om.”

Læs hele historien her:
 

Hver tredje ansat i ngo-ansatte har dårligt psykisk arbejdsmiljø

29 procent af de ansatte akademikere i civilsamfundsorganisationerne oplever, at arbejdsmiljøet er ‘dårligt’ eller ‘meget dårligt’. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening. Det skriver Altinget.dk.

“For enhver organisation burde de her tal være alarmerende. Det er helt tydeligt, at der er mange organisationer, som har en stor opgave foran sig,” siger Peter Hasle, professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet.

Læs mere her.
 

Nærmest umuligt at få slum-vognmand dømt for menneskehandel

Det kan blive vanskeligt at retsforfølge dansk vognmandsfirma, der er mistænkt for menneskehandel med 26 filippinske chauffører. Der er aldrig faldet dom i sager om menneskehandel til tvangsarbejde i Danmark. Det skriver JyskeVestkysten.

placeholder

Center mod Menneskehandel slog ellers i onsdags fast, at de 22 filippinske og fire srilankanske chauffører var udsat for menneskehandel, da de arbejdede for den danske vognmand Kurt Beier.

Anders Lisborg, der er ekspert i menneskehandel, mener at det kan blive meget svært at løfte bevisbyrden:

“I Danmark har der været ført meget få sager om menneskehandel til tvangsarbejde, og de er svære at vinde, fordi spørgsmålet om ulovlig tvang er vanskeligt at bevise i retten. Politiet og anklagemyndigheden har svært ved at løfte sagerne, og det kan måske afskrække dem fra at starte nye sager op.”

Læs hele historien her.
 

Regerings finanslov uden penge til succesfuld indsats mod social dumping

Den danske statskasse bliver ved med at hive millionbeløb ind fra kontrol af udenlandske arbejdere og firmaer i Danmark. Men om et års tid løber midlerne til indsatsen ud.
Det får Socialdemokratiet til at slå i bordet og kræve faste bevillinger i fremtiden.

”De mange penge, som Skattestyrelsen kan kræve ind fra østarbejderne, understreger bare, hvorfor bevillingerne til at kontrollere skal være permanente,” siger social dumping-ordfører Mattias Tesfaye (S) til Fagbladet 3F, hvor han kalder det ”gak i låget” at stoppe kontrollerne.

Spørgsmålet vil nu blive taget op i finanslovsforhandlingerne, lover beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Læs hele historien her.
 
 

Pionererne: Episode 7 - Et ligestillet Danmark

Der skulle gå 96 år fra danske kvinder fik lov til at tage del i demokratiet - til at Danmark fik sin første kvindelige statsminister. Det er ikke sikkert vi kommer til, at skulle vente lige så længe på den næste kvindelige statsminister - i hvert fald stiller Socialdemokratiet igen med en kvindelig statsministerkandidat, som meget vel kan blive Danmarks næste statsminister i løbet af det næste halve år, nemlig Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, som er dagens gæst i denne episode af Pionererne. Her ser vi både tilbage på Mettes vej ind i politik, valgnederlag og sejre og tager et kig i krystalkuglen til det socialdemokratiske drømmesamfund om et ligestillet Danmark.

Gæst: Mette Frederiksen

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet