Fødevareministerens revolution, og borgerlige der gik bananas

Fødevareminister Dan Jørgensen brugte sin sommer på at tale om sundere madkultur, de borgerlige brugte den på at kalde ham nordkoreaner. Forvirret? Netavisen Pio giver dig et overblik.
Fødevareminister Dan Jørgensen har ikke slappet af denne sommer. I stedet har han kastet sig ud i en politisk debat om, hvordan vi får en bedre og sundere madkultur i Danmark. Det er ikke gået stillet for sig. De borgerlige har stået i kø for at udtale sig, og hvis du har været væk hele ferien, kan det være svært at finde hoved og hale i debatten. Vi har samlet de vigtigste detaljer for dig.

TIRSDAG DEN 8. JULI
Det hele starter, da fødevareminister Dan Jørgensen siger i et stort interview i Politiken, at han sammen med danskerne ønsker at lave en madrevolution, hvor der bliver skabt større fokus på kvaliteten af den mad, vi spiser, hvordan sundhed og mad hænger sammen, og alt det der sker rundt om maden: altså måltidet.

I interviewet siger fødevareministeren blandt andet:

”Jeg siger: Lad os snakke om hvordan. Så vil jeg som politiker prøve at hjælpe til, så godt jeg kan. Jeg kan være med til at sætte fokus på folkeskolen. (…) Jeg prøver at tale op til nogle ønsker, som de fleste allerede har.”

Det får samme dag Venstres Jakob Engel-Schmidt til at skrive et debatindlæg på Politiken:

”Følger vi Jørgensens logikspor, bliver næste skridt vel en officiel statslig folder som udsendes med jævne mellemrum til landets børnefamilier med gode råd om, hvor i hjemmet, der må spises, hvor mange timer tv ungerne kan tåle at se samt en nøje vejledning om, hvor stor en andel af køleskabets indhold, der bør være økologisk.”

TORSDAG DEN 10. JULI og FREDAG DEN 11. JULI
Fødevareministerens ønske om en sundere madkultur bliver bredt ud. Dan Jørgensen gør det klart, at hvis madrevolutionen skal lykkes, så skal detailhandlen også hjælpe til og ændre indretningen i butikkerne, så det er nemmere for danskerne at foretage det sunde valg. Han kritiserer supermarkederne for ikke at leve op til deres ansvar:

”Detailhandlen skal presses til at se på, hvordan vi får folk til at træffe sundere valg. I dag bliver der spekuleret kynisk i at sætte meget usunde varer på tilbud. Jeg synes ikke, detailhandlen gør nok.”

Det får den borgerlige fløj til at gå helt bananas.

Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance siger til Politiken:

”For mig minder det om sådan noget halvfjerserpædagogik, hvor man siger: ’du må ikke spise slik, og du må ikke lege med våben, fordi du skal være et godt menneske’. Dan Jørgensen skal ikke gøre danskerne til gode mennesker. Han skal sørge for, at danske virksomheder har mulighed for at tjene penge, så dette land også kan være velstående i fremtiden. Og det ansvar svigter han fuldstændig.”

Og Kim Andersen fra Venstre sætter trumf på i Berlingske:

”Man skulle tro, det var en minister fra Nordkorea, der talte til masserne i megafon.”

Begge politikere glemmer, at da VK-regeringen sad ved magten, ønskede den daværende forbrugerminister Carina Christensen (K) at lave samme ændring. Hun udtalte i 2007 til Berlingske:

”Det vil være et godt sted at starte, hvis butikkerne fjerner slikket fra børnehøjde. Slikket kan så blive flyttet ned i et hjørne af butikken, hvor kunderne ikke kommer så tit. Det kan også være chips. Og det kan være yoghurt med alt for meget sukker og fedt, som bliver markedsført som sundt.”

TIRSDAG DEN 15. JULI
Fødevareminister Dan Jørgensen er i P1 Debat med Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Her fremlægger ministeren en række fakta om fedme. Blandt andet at fra 1987 og til 2013 er andelen af overvægtige i Danmark steget med 53 procent. Antallet af svært overvægtige er steget med 152 procent.

Men snakken om fedme, som værende et problem, er stærkt overdrevet, mener Joachim B. Olsen og svarer ministeren:

”Det er jo et luksusproblem. Det er udtryk for, at vi er blevet rigere og mere velstående. Det havde da været meget mere bekymrende, hvis der var for mange, der gik sultne i seng.”

SØNDAG DEN 20. JULI
Fødevareministeren har på trods af de borgerlige hug ikke givet slip på sine visioner. Dan Jørgensen ønsker stadig en madrevolution, og det skal også ske ved, at danskerne køber flere lokalt producerede varer. Men Venstre – Danmarks landmandsparti numero uno – siger nej. Inger Støjberg i Berlingske:

”Danske fødevarer er rigtig gode og af meget høj kvalitet, men det ændrer ikke på, at det ikke er politikernes opgave at blande sig i, hvilke varer danskerne køber eller spiser. Man må købe og spise præcis, hvad man har lyst til og har råd til, og jeg håber meget, at det er sidste kapitel i ministerens madrevolution.”

 

Hvad så nu?
Sidste kapitel er det næppe - og heldigvis for det. Faktisk skylder vi Dan Jørgensen en kæmpe tak for at give os en sommer, hvor vi ikke kun har diskuteret indvandrere, som jo nærmest blevet en borgerlig sommertradition, men faktisk har talt om noget, som når ind ved alle køkkenborde i landet. Vores mad.

Derudover har det nærmest været festligt at læse de borgerliges argumenter. For nej, Jakob Engel-Schmidt… Det der logikspor, du henviser til, er dit logikspor. Og god tur den vej – det er der da ingen, der har lyst til. Heller ikke en socialdemokratisk minister.

Og kæreste Simon Emil Ammitzbøll, du må hjertens gerne spise slik… Spis min gris, alt det du kan! Bare du er klar over, hvad sukker- og farveindholdet kan gøre ved din krop, og hvad der findes af sunde alternativer. Det vil Dan gerne hjælpe dig med, hvis du har lyst til vide mere.

Og hvis man synes, at det er et luksusproblem, at antallet af svært overvægtige er steget med 152 procent fra 1987 til 2012, så glemmer man vist, at der bag de tal ligger 1300-1400 dødsfald om året.

Desuden må Inger Støjberg have fået hedeslag. For hvis der er noget, venstrebønder kan lide, så er det at tjene penge. Og hvis selveste fødevareministeren opfordrer til at købe ens produkter, så kan man da kun være glad.

Og skulle vi til sidst ikke også lige kaste et blik i de konservatives lejr og holde det op imod Mai Mercados (K) udtalelse om, at fødevareministerens vision om en bedre madkultur er ”uhyggelig statsopdragelse”? I de Konservatives egen sundhedspolitik, står der nemlig:

”Mange børn og unge har fået de dårlige madvaner med hjemmefra, og når de først er gamle nok til selv at søge viden om rigtig ernæring og motion, kan det være for sent. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer danske børn undervisning i, hvordan de selv kan være med til at forebygge livsstilssygdomme på længere sigt.”

Skulle vi så ikke se at komme i gang? I stedet for det her politiske pjat.


Kommentarer fra Facebook