Annonce

Fødevare-formand: Virksomheder skal holde sundhedsregnskab med medarbejderne

Virksomheder skal ikke kun holde øje med bundlinjen, men også med hvor meget deres arbejdsmiljø belaster medarbejderne, mener formand for fødevareforbundet NNF.
På grund af corona blev den seneste kongres i fødevareforbundet NNF udskudt, og det er derfor fem år siden, at forbundets medlemmer sidst mødtes til kongres.

Og siden sidst kan forbundsformand Ole Wehlast sætte et markant flueben ved en mærkesag, nemlig vedtagelsen af loven om tidlig pension, som i særlig grad henvender sig til forbundets medlemmer.

Hver tiende medlem af NNF, som har alderen til at søge om tidlig pension, har gjort det.

Men forbundsformanden vil styrke kampen mod nedslidning. Det skal ske ved, at der fremover indføres krav om, at virksomhederne leverer et sundhedsregnskab, der indregner virksomhedernes arbejdsmiljøbelastning:

"Hvis I ved siden af jeres årsrapporter med flotte grafer og tal og bundlinje kan lave et regnskab over, hvor grønne I er, eller hvor mangfoldige, I er, eller hvor etisk korrekte, I opfører jer, så må det også være muligt for jer at levere et sundhedsregnskab," siger Ole Wehlast i sin tale til kongressen.

"Sundhedsregnskabet ligger i direkte forlængelse af vores kamp for tidlig tilbagetrækning."

Ifølge formanden skal regnskabet indeholde oplysninger om forbruget af medarbejdere, antallet af arbejdsskader og andelen af medarbejdere, der må forlade arbejdspladsen i utide.

Nemmere sporskifte

Sundhedsregnskabet er dog ikke det eneste, som NNF-formanden har med i posen, når det handler om at undgå nedslidning i en hård branche.

"Vi skal fortsat kæmpe for, at det bliver nemmere at tage efter- og videreuddannelse – og det skal vel og mærke være ordentlige uddannelser."

"Vi skal have en langt bedre sporskifteordning, som kan andet end blot sikre et kørekort til truck."

"Og langt flere - specielt dem, som allerede som 40-årige begynder at blive slidt - de skal kunne uddanne sig på en sats, man kan leve af," siger han i talen.

Mette Frederiksen: Uden jer, ingen Arne-pension

Statsminister Mette Frederiksen (S), der i disse dage er til FN's generalforsamling i New York, sender også en hilsen til kongressen.

Her takker statsministeren Fødevareforbundet NNF og medlemmerne for at sætte emnet på dagsordenen.

"Arne har fået ret til tidlig pension. Og det kan Arne og mange andre i høj grad takke lige præcis jer for."

"Hvem var med på Bisca, dengang socialdemokratiet fremlagde forslaget før valget? Hvem var det der demonstrerede uden foran Beskæftigelsesministeriet, dengang der blev forhandlet om Lars Løkkes seniorpension - selvom det regnede? Og hvem sad på forreste række på Danish Crown, da vi som regering kunne præsentere vores forslag?"

"Jeres medlemmer NNF, var med, hver eneste gang. Og derfor vil jeg ikke kun sige tak på Arnes vegne, men også på egne veje," siger hun i sin hilsen.

Tak for indsats under corona

Det er ikke kun indsatsen i kampen for Arne-pension, som statsministeren takker for. Medlemmerne af NNF får også en statsministerens anerkendelse for indsatsen under corona.

"Der var nogle, der kunne arbejde hjemmefra, men det var jer, der holdt fødevareerhvervet kørende. Slagterier, brødfabrikker, chokoladefabrikker, bagere, konditorer, mejerier, sagde hun og lagde vægt på, at indsatsen ikke blev gjort uden risiko."

"Da det var allermest kritisk, der udsatte I jo jer selv for en fare. I kunne blive smittet, og nogle af jer blev også smittet med corona på jobbet. Men I gjorde det, som samfundet havde behov for, og det vi også blev nødt til at forvente af jer. I blev ved med at stå tidligt op, møde til tiden og passe dagens dont, som I altid gør det. På den måde beviser I jo hver eneste dag, at Danmark kan mere," siger hun.

Fødevareforbundet NNF's kongres fortsætter frem til søndag.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det mangler arbejdskraft er et stor problem for Danmark. Men er det hensigtsmæsdigt at så mange arbejder med produkter fra et erhverv på støtten. Vores union og vores land give bistand til landbruget i form af landbrugsstøtte, afgiftnedsættelser, ejendomskautioner, forskningsmidler, kommunaleudligning, billigen mobiler, osv . Listen over bistand er lange mens andelen af danske medarbejder i landbruget og følgeindustrien er lille. Det er usundt for mennesker, virksomheder og nationer at være på bistand i længere perioder. Lad os få nogle af NNF'ene omskole til de mange ledige jobs og faglærte stillinger hvor de savnes.