Først smadrede de nærpolitiet – nu drømmer de om at genskabe det

Den er ren molbo-politik, når regeringen vil genskabe det nærpoliti, som de selv smadrede i 2005. Centraliseringens kværnende maskiner er en evig trussel
”Politiet skal ud til borgene”!

Sådan lød det tidligere på måneden, da Justitsminister Søren Pape Poulsen lancerede sine drømme og planer om at styrke politiets tilstedeværelse i lokalsamfundet og mindske borgernes afstand til politistationerne.

Med udspillet ”Nærhed og Tryghed” vil Pape blandt andet oprette nye mobile politistationer, sætte ind med målrettet tryghedspatruljering og ikke mindst give borgere mulighed for at bestille en betjent.

I landets udkantsområder har lokalbetjenten for længst lukket og slukket

Ideen om at bestille en betjent er i sig selv sigende for den centralisering, der har hærget det danske politi. Hvorfor dælen skulle det være nødvendigt med en ’bestil en betjent’-ordning? Al sund fornuft tilsiger vel, at politiet kommer, hvis man ringer efter dem. Men ordningen bekræfter, at det netop ikke længere er tilfældet – og slet ikke, hvis du bor i et yderområde.

I landets udkantsområder har lokalbetjenten for længst lukket og slukket.

Ren molbo-politik

Ved det seneste skrivebordsindgreb centraliserede justitsminister Lene Espersen i 2005 politiet. Dengang lovede den daværende justitsminister (ligeledes konservativ), at ”de eksisterende tjenestesteder, de politistationer vi kender i dag, vil blive opretholdt”.  Befolkningen blev lovet sikkerhed for, at politiet ville komme, når der bliver kaldt efter dem.

Det løfte har ikke haft meget luft under vingerne, og siden 2007 er 21 politistationer og op mod 100 landbetjentstillinger blevet nedlagt landet over. Politiets lokale tilstedeværelse er med andre ord blevet massivt nedprioriteret. Det betyder ganske simpelt, at justitsministeren aktuelt forsøger at lappe et problem, som er skabt i hans eget ministerium og delvist af hans egen partifælle.  

Det er ren molbo-politik, når justitsministeren skal redde borgerne fra et problem, som forgængeren har skabt
 

Det er ren molbo-politik, når justitsministeren skal redde borgerne fra et problem, som hans egen forgænger selv har skabt. Det passer som fod i hose til historien om molboen, der ville jage en stork væk fra sin mark. I frygt for at træde kornet ned, fik molboen hjælp af otte mand, der bar ham ind i kornmarken, for at han kunne jage storken ud.

I 2005 var målet for Justitsministeren at skabe et mere effektivt politi. Det mål er ligeså nobelt og ædelt, som Molboen, der ønskede at skræmme storken væk fra marken. Effektivitet fejlen intet som mål,, men ikke desto mindre har centraliseringen skadet mere, end den har gavnet.

Og på den måde skaber molbo-politikken et system, hvor politikerne kan tage på arbejde for at fikse problemer, de selv har skabt.

Decentralisering bør altid være et mål

Politiets store strukturreform fra 2005 viser på glimrende vis, hvor galt det går, når man satser på at effektivisere fra skrivebordet uden at have øje for virkeligheden. Eksemplet er himmelråbende og bør stå som advarsel til enhver djøf’er med en god ide og et fikst regneark.

Det er altid bedre at blive klogere end at holde dumstolt fast i de forkerte beslutninger

Det er altid bedre at blive klogere end at holde dumstolt fast i de forkerte beslutninger. Ny viden kan opstå og politikerne vil altid være i deres gode ret til at ombestemme sig. Det skal der være plads til, hvorfor Justitsministeren også er på rette vej med sine nye initiativer.

Men miseren omkring politireformen viser at også at de gentagne centraliseringsbølger, som er skyllet ind over landet de sidste 25 år har haft mildest talt uheldige effekter. Centralisering som besparelses- og effektiviseringsredskab har været et modelune, der kørt for langt.

Centraliseringen har smadret store dele af vores land i jagten på små effektiviseringsgevinster, som ofte har vist dyrere end besparelserne. Vi skal væk fra de fortænkte skrivebordsprojekter – og i stedet satse på et mere langsigtet politisk perspektiv, et embedsapparat der også indregner de lokale omkostninger og endelig have indført decentralisering som en selvstændig målsætning i alle politiske beslutninger.

Vi skal væk fra de fortænkte skrivebordsprojekter


Alle beslutninger skal træffes tættest muligt på borgerne.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen tak for den Molbo-historie. På tide at nogen fortalte den. Vi skal væk fra skrivebordene og ud i virkeligheden !! Vi skal have nærheden tilbage!!

Annonce