Første maj i overenskomstens skygge

Den afblæste storkonflikt var den altoverskyggende hovedperson ved første maj i Hillerød.
Jeg er taget til første maj hos 3F Frederiksborg i Hillerød. Bag det klassiske røde fagforeningshus er der stillet et telt op på parkeringspladsen. Der er grå skyer på himlen og uvejr i horisonten. Det håber jeg ikke, der er nogen analogi i.

3F Frederiksborg er helt tilfældigt valgt som dagens udflugtsmål. Det er bare et ud af de hundredvis af første maj-arrangementer, som bliver afholdt over hele landet i dag.

Første maj er en tradition, som rigtigt mange danskere holder i hævd. Det er enormt folkeligt, i ordets mest positive forstand. Det er helt almindelige mennesker, der samles for at være en del af et fællesskab. For at synge de samme gamle sange fra Arbejdersangbogen, som man også sang sidste år.

Blandt de godt hundrede deltagere er det også overenskomsten, der bliver diskuteret ved bordene. Brød Dennis musketereden, solgte Anders Bondo lærerne for billigt og var akademikerne kravlet for højt op i træet om frokostpausen? Og så er der ulven, naturligvis. Den salige ulv er der også flere der snakker om.

Færre fadøl, mere kaffe
Her er flest mænd. Færre kvinder. De fleste er midaldrende og opefter. En lille håndfuld unge. Og max to håndfulde børn. Mange i trøjer, jakker eller med kasketter, der fortæller hvilken branche eller fagforening, som vedkommende tilhører. ”Prøv en stilladsarbejder. Vi kommer højere op,” står der på ryggen af en. Måske ikke et slogan der udrydder fordomme om bygningsarbejdere, men nu skal alt jo heller ikke drukne i politisk korrekthed.

Flere har partimerchandise på – fra Enhedslisten. Partiet har også et telt. Det er for det meste tomt, men det er der da. På bordene er der lagt eksemplarer af Dagbladet Arbejderen ud.

Stemningen er afslappet og familiær. Første maj er en dag, hvor mange mødes med kammerater fra enten fagbevægelse eller parti og lige bliver opdateret med den seneste sladder eller bare smalltalk om, hvordan det hele står til.

Der er væsentligt færre øl på bordet, end man almindeligvis ville forvente i sådan et selskab. Og der er slet ingen Gammel Dansk. Det er nye tider. Også blandt fagbevægelsens kernetropper sker der åbenbart forandringer i retning af en lidt sundere livsstil. Der er dog stadig blevet plads til en pølsevogn. Ingen kampdag uden ”to ristede med brød”.

Social dumping og overenskomstforhandlinger
Uden mad og drikke fungerer første maj overhovedet ikke. Men det centrale i ethvert første maj-arrangement er talerne. Her i 3F er der ingen politikere, kun fagforeningsfolk. Og blandt dem, er det naturligvis også overenskomstforhandlingerne, der fylder mest.

Temaet for arrangørernes side er ellers ”bekæmp social dumping”. Men nu skal man jo ikke altid lade sig begrænse af arrangørernes tema, hvis man har andet og vigtigere på hjerte.

"Jeg føler, at de offentligt ansatte de seneste måneder har været udsat for en slags social dumping,” lyder det indledningsvis fra en af dagens talere, Winnie Axelsen, der er formand for HK Kommunal i Hovedstaden. Så er den tekniske hindring fra arrangørernes side ligesom ryddet af vejen og hun kan derefter tale om det, der optager hende: Overenskomstforhandlingerne.

Vi får lige gentaget alle de efterhånden kendte paroler om en fair lønudvikling, der skal følge det private, om respekten for de offentligt ansattes arbejde, om Sophie Løhdes manglende respekt for samme med hendes udtalelser om lønfest, om de gunstige økonomiske tider, der skal komme de offentligt ansatte til gode.

Det er egentlig en fin tale, men jeg tænker, at den henover weekenden er blevet lidt uaktuel. Sådan kan det nogle gange gå.

Så går det bedre med at holde sig til emnet for en anden af dagens talere, Palle Bisgaard, der er næstformand for 3Fs byggegruppe.

Han holder sig tæt op ad emnet og taler meget om, hvordan det danske arbejdsmarked og fagbevægelsen skal forholde sig til de mange østeuropæere, som i disse år kommer ind på de danske byggepladser. Han taler om ”arbejdskraftens fri, men fair bevægelighed”, om at sikre, at dem der kommer arbejder efter danske løn- og arbejdsvilkår, om at inkludere de nye kolleger i det faglige fællesskab og ikke mindst om at gå efter de danske bagmænd, der tjener på at underbetale østarbejderne.

Det er konkret fagforeningspolitik, med en praktisk tilgang til at løse problemerne. Visionerne fra fremtiden må åbenbart vente til en anden dag.

Dagens sidste taler er Kim W. Andreasen fra FOA, der er tillidsmand. Også han vælger at svælge lidt ved overenskomstforhandlingerne. Om den solidaritet, som der blev skabt mellem de offentligt ansatte på tværs af fagforeninger, uddannelse og brancher, hvor alle stod skulder ved skulder om en fælles løsning for alle. ”Det skal vi tage med og arbejde videre på,” lyder hans opfordring.


Den sidste af dagens talere, Kim W. Andreasen, taler til forsamlingen.

Forskellige forbund - forskellige udfordringer
Det er selvfølgelig ikke underligt, at overenskomstforhandlingerne fylder meget i de offentligt ansatte taleres bevidsthed. Men på en eller anden måde er talernes emnevalg symptomatiske for de forskellige udfordringer, som de forskellige talere står i til dagligt.

For de offentligt ansatte i FOA og HK Kommunal er social dumping endnu ikke en udfordring. Emnet er for dem rent teoretisk. Der kommer ingen østeuropæere og presser deres løn- og arbejdsvilkår.

For de privatansatte i 3F, som går ude på byggepladserne, er det allerede hverdagen.

Efter talerne er det tid til underholdning. Den fra X-factor kendte sanger Andrew Murray spiller sammen med sit band ”Drew and the Crew” covernumre af klassiske rockhits fra 70erne og 80erne.

Det er musik fra dengang, publikum var unge. Det virker. Folk rokker med i takt, og ikke kun for at holde varmen. Men mens han synger Gary Moores klassiker ”Still got the blues for you,” begynder deltagerne langsomt at sive væk. Nogen skal videre til torvet i Hillerød, andre mod Fælledparken i København og nogen skal bare hjem og lune sig. Det er for længst begyndt at regne.

Endnu en første maj er ved at være slut.

 

David Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce