Annonce

Første tilløb til OK25 i gang - det skal du holde øje med  

Gamle travere, som ikke har været oppe at vende i 15 år, kan komme til at fylde igen til de kommende overenskomstforhandlinger, vurderer arbejdsmarkedsforsker
Foto: Villads Pelle
Bygningsarbejdere støtter 12. januar 2023 3F's forhandlere på vej til opstart af overenskomstforhandlinger i Dansk Industri.
De fleste overenskomster på det private område skal fornyes i begyndelsen af 2025.

Endnu er forhandlingerne ikke gået i gang, men opmærksomheden er begyndt at dreje sig om de kommende forhandlinger.

Netavisen Pio har taget en snak med Søren Kaj Andersen, som er lektor ved FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds - og Organisationsstudier), om hvad de kommende forhandlinger byder på.

Mangler lønfremgang 

Til næste års overenskomstforhandlinger vurderer Søren Kaj Andersen, at spørgsmålet om løn vanen tro vil fylde meget - her spøger tidligere tiders inflation stadig: 

“Det er helt givet at løn er et vigtigt emne. Der er grundlæggende enighed om, at reallønnen er blevet genoprettet,” siger Søren Kaj Andersen.

“Men der er på den anden side også en periode fra 2022 og frem, hvor man ikke rigtig fik nogen reallønsfremgang oveni, som man plejer at få. Så der er på lønmodtagersiden nogle tanker om, at man stadig skylder lidt,” tilføjer han.

Ikke set i 15 år

Et andet emne, som bliver centralt for OK25, handler om pension, lyder det fra Søren Kaj Andersen.

“Pension er blevet sat i tale af Claus Jensen (formand for Dansk Metal, red.) i medierne. Han sidder og forhandler gennembrudsforliget, så det må vi tillægge en vis betydning,” udtaler lektoren.

Ifølge Søren Kaj Andersen skal man altså være ekstra opmærksom på pensionen, når overenskomstforhandlingerne går i gang.  

“Det lader til, at det generelle pensionsbidrag, altså størrelsen af det, kommer tilbage på dagsordenen. Det har sådan set været væk i 15 år, så det er nyt, hvis det kommer tilbage og fylder,” udtaler han.

Vigtig trivsel 

Sidst men ikke mindst er spørgsmålet om trivsel og fleksibilitet også centralt for de kommende overenskomstforhandlinger:

“Der er nogle ret forskelligartede ønsker til at kunne arbejde mere fleksibelt, så man har mulighed for selv at bestemme i et vist omfang, hvordan man tilrettelægger sine vagter eller arbejdstid. Der vil være nogle trivselstiltag, som retter sig mod børnefamilier, seniorer og pressede folk i arbejdslivet,” siger Søren Kaj Andersen.

Hvis forhandlingerne ender med en aftale, skal de forskellige fagforeningers medlemmer stemme om aftalen.

Hvis vedtaget, så træder de nye overenskomster i kraft med virkning fra den 1. marts 2025.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De lavest lønnede med det hårdeste arbejde må nøjes med 13% af lønnen til deres arbejdsmarkedspension, men de vellønnede kan side trygt bag deres hæve/sænkeborde og inkassere 18% af deres løn indbetalt til deres arbejdsmarkedspension.

De lavtlønnede bliver røvrendt fra vugge til grav i det nye "moderne" Danmark.

Yep - saml jer, og gør klar til kamp for bedre løn og arbejdsforhold...

Annonce