Foghs toprådgiver om Rossen: Embedsmændene skal udfordres

Tidl. spindoktor Michael Kristiansen: Rossen er ikke udstyret med instruktionsbeføjelser, og hans deltagelse i regeringens Økonomi- og Koordinationsudvalget er grundlæggende ikke et nybrud
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens særlige rådgiver, Michael Kristiansen, går nu i rette med en del af kritikken omkring statsminister Mette Frederiksens særlige rådgiver, stabschef Martin Rossen.

Kritikken lyder, at Mette Frederiksen gør Martin Rossen til en slags vicestatsminister ved at udnævne ham til stabschef, og tildele ham sæde i to af regeringens mest centrale udvalg, nemlig Økonomiudvalget og Koordineringsudvalget.

Men, ifølge et debatindlæg i Altinget forfattet af Michael Kristiansen, bygger en stor del af Rossen/Frederiksen-kritikken på manglende viden om de faktiske forhold:

Med søvngængeragtig sikkerhed er kritikken væltet ned over statsminister Mette Frederiksen (S) og stabschef Martin Rossen

”Med søvngængeragtig sikkerhed er kritikken væltet ned over statsminister Mette Frederiksen (S) og stabschef Martin Rossen efter hans ansættelse i Statsministeriet.

En giftig cocktail af politisk forargelse, misundelse, bevidste misforståelser og en lidt skæv statsministeriel kommunikation har udløst samråd, byger af spørgsmål, klummer, heliumballoner og generel sludder og sladder,” skriver Kristiansen, der var spindoktor for Fogh tilbage i 2001 til 2005.

Ikke imponeret over debatniveauet

Kristiansen er ikke imponeret over debatniveauet:

”Men samtidig må man så forvente, at diskussionen handler om bolden og ikke manden, og at grundlaget for diskussionen om særlige rådgivere baserer sig på bare et minimum af viden om centraladministrationens opbygning og de særlige rådgiveres beføjelser.”

Kristiansen understreger, at ligesom Anders Fogh Rasmussen tilbage i 2001 brød med traditionerne, indtager Mette Frederiksens regering nu nyt territorium med ansættelsen af flere rådgivere. Kristiansen er enig i, at Rossens position utvivlsomt er den hidtil mest magtfulde af nogen særlig rådgiver. Af samme grund hilser Kristiansen hele diskussionen velkommen. Og sagen fortjener bestemt også mediernes og Folketingets opmærksomhed, mener han.

Men Kristiansen understreger samtidig, at Rossen ikke har instruktionsbeføjelser:

”For uagtet at Martin Rossen spiller en helt central politisk rolle for statsministeren og Socialdemokratiet, så er der flere ligheder end forskelle med hans position og beføjelser i forhold til tidligere rådgivere. Heller ikke stabschef Rossen er udstyret med instruktionsbeføjelser, og hans deltagelse i regeringens centrale udvalg Økonomi- og Koordinationsudvalget er grundlæggende ikke et nybrud, og det er i hvert fald forvaltningsmæssigt uproblematisk.”

Kristiansen er overrasket over kritikernes mangel på viden om, hvordan Økonomi- og Koordinationsudvalgene hidtil har fungeret:

”Personligt har jeg været overrasket over, hvor mange folketingsmedlemmer, politiske journalister og redaktører der ikke var klar over, at begge udvalg er fyldt med faste embedsmænd – nemlig departementscheferne for de ministre, der har fast sæde i udvalgene.

Med andre ord, Rossen er langtfra alene, og indtil videre har hverken Folketinget eller medierne krævet kontrol med de øvrige embedsmænds virke og ageren i de pågældende udvalg.”

Med andre ord, Rossen er langtfra alene

Kristiansen: Man stemmer ikke i regeringens udvalg

Kristiansen retter samtidig en anden misforståelse i den kritiske debat om Rossens rolle:

”Men stabschefen har stemmeret, lyder kritikken. Man stemmer altså ikke i den slags udvalg – i K-udvalget er det statsministeren, der konkluderer, og i Ø-udvalget er det finansministeren. Om man så kan lide det eller ej, indtager Martin Rossen i denne regering en helt naturlig rolle i de strategiske diskussioner – for det har han gjort i årevis i partiet, og de deltagende socialdemokratiske ministre ville synes, det var underligt, at han ikke deltog,” skriver Kristiansen, der – sammen med politisk kommentator Peter Mogensen – udgør værts-parret i TV2 News-programmet, Tirsdagsanalysen.

Kristiansen konkluderer, at embedsmændene har brug for at blive udfordret – og det er på høje tid, at en statsminister går ind og tilbageerobrer noget af den magt, som embedsmændene har erobret de seneste år:

”Selvfølgelig er den nye stabschef også en udfordring for systemet, men embedssystemet har også brug for at blive udfordret – blandt andet fordi medierne ikke gør det! Og siden Anders Fogh Rasmussen forlod Statsministeriet, har der generelt hersket politisk uro og dødvande under henholdsvis Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt, og det ledelsestomrum har embedsmændene taget til sig – og det er faktisk demokratisk usundt.

Derfor har oprørte enten nuværende eller tidligere ministre jo også råbt op de senere år, og det er nok i alles interesse, at politikerne erobrer noget af det rum tilbage. Det har statsministeren blandt andre tænkt sig, at Martin Rossen skal hjælpe hende med.”

Mette F.: Rossen er ikke vicestatsminister

Folketingets jurister har konstateret, at der ikke er juridiske problemer ved Martin Rossens rolle i Statsministeriet, selv om han som særlig rådgiver ikke kan stilles til ansvar for Folketinget.

Onsdag understregede statsminister Mette Frederiksen over for Ritzau, at Martin Rossen ikke er vicestatsminister:

”Martin er ikke en vicestatsminister. Og havde jeg ønsket en vicestatsminister, så havde jeg udpeget sådan en.”

Martin er ikke en vicestatsminister

Mette Frederiksen understreger, at hun har ønsket at styrke Statsministeriet med et nyt politisk sekretariat og en udviklingsafdeling:

”Traditionelt har Statsministeriet spillet en mindre markant rolle i en række sammenhænge. Og det kommer jeg til at lave om.”

Mette Frederiksen forklarer, at det er statsministeren og finansministeren, der træffer de endelige beslutninger i regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalget:

”Arbejdet i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget er sådan, at det er henholdsvis mig og finansministeren, som sidder for bordenden. Når der træffes beslutninger på et givent område, så er det ministeren. Det er i drøftelserne, at han (Martin Rossen, red.) indgår på lige fod.”

Legitim diskussion

Mette Frederiksen fastslår samtidig, at Rossen ikke får instruktionsbeføjelser over for almindelige embedsmænd.

Statsministeren understreger i interviewet, at hun finder diskussionen om ændringerne i Statsministeriet – herunder Rossens rolle – for en ”legitim diskussion”:

”Jeg mener, det er en legitim diskussion, og jeg forstår godt, at Folketinget interesserer sig for det. Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt, at der er tale om en vicestatsminister. Hvis jeg ville udpege en vicestatsminister, så havde jeg jo gjort det.”

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja det er så fint MK oplyser om fakta, det skyldes nok misundelse fra kritikerne. Juridisk er det i orden, så der er ikke noget at komme efter. Mette Frederiksen ved jo hvad hun gør, en erfaren politiker.

Annonce