Foghs toprådgiver om Rossen: Embedsmændene skal udfordres

Tidl. spindoktor Michael Kristiansen: Rossen er ikke udstyret med instruktionsbeføjelser, og hans deltagelse i regeringens Økonomi- og Koordinationsudvalget er grundlæggende ikke et nybrud
Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens særlige rådgiver, Michael Kristiansen, går nu i rette med en del af kritikken omkring statsminister Mette Frederiksens særlige rådgiver, stabschef Martin Rossen.

Kritikken lyder, at Mette Frederiksen gør Martin Rossen til en slags vicestatsminister ved at udnævne ham til stabschef, og tildele ham sæde i to af regeringens mest centrale udvalg, nemlig Økonomiudvalget og Koordineringsudvalget.

Men, ifølge et debatindlæg i Altinget forfattet af Michael Kristiansen, bygger en stor del af Rossen/Frederiksen-kritikken på manglende viden om de faktiske forhold:

Med søvngængeragtig sikkerhed er kritikken væltet ned over statsminister Mette Frederiksen (S) og stabschef Martin Rossen

”Med søvngængeragtig sikkerhed er kritikken væltet ned over statsminister Mette Frederiksen (S) og stabschef Martin Rossen efter hans ansættelse i Statsministeriet.

En giftig cocktail af politisk forargelse, misundelse, bevidste misforståelser og en lidt skæv statsministeriel kommunikation har udløst samråd, byger af spørgsmål, klummer, heliumballoner og generel sludder og sladder,” skriver Kristiansen, der var spindoktor for Fogh tilbage i 2001 til 2005.

Har ikke instruksbeføjelser

Kristiansen understreger, at Rossen ikke har instruktionsbeføjelser:

Heller ikke stabschef Rossen er udstyret med instruktionsbeføjelser

”For uagtet at Martin Rossen spiller en helt central politisk rolle for statsministeren og Socialdemokratiet, så er der flere ligheder end forskelle med hans position og beføjelser i forhold til tidligere rådgivere. Heller ikke stabschef Rossen er udstyret med instruktionsbeføjelser, og hans deltagelse i regeringens centrale udvalg Økonomi- og Koordinationsudvalget er grundlæggende ikke et nybrud, og det er i hvert fald forvaltningsmæssigt uproblematisk.”

Kristiansen undrer sig over, at kritikerne tilsyneladende ikke er klar over, at både Økonomi- og Koordinationsudvalgene er fyldt med faste embedsmænd – nemlig departementscheferne for de ministre, der har fast sæde i udvalgene.

Kristiansen: Man stemmer ikke i regeringens udvalg

Kristiansen peger også på, hvad han betegner som endnu en misforståelse i debatten om Rossens rolle. Nemlig opfattelse af, at der stemmes i de to regeringsudvalg.

Kristiansen konkluderer, at embedsmændene har brug for at blive udfordret – og det er på høje tid, at en statsminister går ind og tilbageerobrer noget af den magt, som embedsmændene har erobret de seneste år:

”Selvfølgelig er den nye stabschef også en udfordring for systemet, men embedssystemet har også brug for at blive udfordret – blandt andet fordi medierne ikke gør det."

Mette F.: Rossen er ikke vicestatsminister

Folketingets jurister har konstateret, at der ikke er juridiske problemer ved Martin Rossens rolle i Statsministeriet, selv om han som særlig rådgiver ikke kan stilles til ansvar for Folketinget.

Onsdag understregede statsminister Mette Frederiksen (S) over for Ritzau, at Martin Rossen ikke er vicestatsminister:

”Martin er ikke en vicestatsminister. Og havde jeg ønsket en vicestatsminister, så havde jeg udpeget sådan en.”

Martin er ikke en vicestatsminister

Mette Frederiksen understreger, at hun har ønsket at styrke Statsministeriet med et nyt politisk sekretariat og en udviklingsafdeling:

”Traditionelt har Statsministeriet spillet en mindre markant rolle i en række sammenhænge. Og det kommer jeg til at lave om.”

Mette Frederiksen forklarer, at det er statsministeren og finansministeren, der træffer de endelige beslutninger i regeringens Koordinationsudvalg og Økonomiudvalget:

”Arbejdet i Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget er sådan, at det er henholdsvis mig og finansministeren, som sidder for bordenden. Når der træffes beslutninger på et givent område, så er det ministeren. Det er i drøftelserne, at han (Martin Rossen, red.) indgår på lige fod.”

Mette Frederiksen fastslår samtidig, at Rossen ikke får instruktionsbeføjelser over for almindelige embedsmænd.

Opdateret 22.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ja det er så fint MK oplyser om fakta, det skyldes nok misundelse fra kritikerne. Juridisk er det i orden, så der er ikke noget at komme efter. Mette Frederiksen ved jo hvad hun gør, en erfaren politiker.

Annonce