Folketingsmedlem støtter civil ulydighed i klimakampen

"Nu snakker vi om, hvad man må og ikke må," lyder det fra Frie Grønnes politiske leder Sikandar Siddique. "Men på en død planet kan du ingenting.”
Sikandar Siddique starter med at spørge, om jeg er kommet for at ”jorde” ham, da jeg møder Frie Grønnes politiske leder på Ridebanen uden for Christiansborg.

”Det er helt okay,” forsikrer han. ”Men jeg har lavet så mange interviews i den seneste tid, og for nogle har det været vinklen.”

Sikandar Siddique er høj, bred og har massive, kulsorte øjenbryn. I dag har han taget en sort t-shirt på med billeder af henholdsvis Emma Gad og Emma Goldman og ordene ”høflig” og ”anarkist”. Da Frie Grønne blev lanceret på Blågårds Plads på Nørrebro, hvor den 33-årige Sikandar Siddique voksede op, reklamerede Uffe Elbæk for ham med disse ord:

”Jeg har sagt til ham: ”Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X".”

Vi har aftalt at følges ad til Extinction Rebellions demonstration på Kongens Nytorv, hvor den danske del af den internationale klimabevægelse har valgt at blokere trafikken gennem byens midte. Bevægelsen startede i 2018 og har rødder i Occupy eller Occupy Wall Street-bevægelsen, der kritiserer, hvad man betragter som finansverdenens grådighed, økonomisk ulighed og erhvervslivets politiske magt.

Tiden er inde

Dagens demonstration er starten på, hvad der på hjemmesiden kaldes en ”oprørsuge” i hovedstaden under overskriften ”Tiden er inde”. Klimaaktivisterne vil således forstyrre “business-as-usual på veje, broer og insitutioner i indre København for at tvinge handling igennem mod miljø- og klimakatastrofen.”

Og når Sikandar Siddique er blevet inviteret som taler, skyldes det, at folketingsmedlemmet støtter klimaktivisternes brug af civil ulydighed som et politisk virkemiddel.

Kritik fra Boris Johnson

Tidligere på måneden vakte det opsigt, da britiske aktivister forsinkede distributionen af flere landsdækkende aviser efter at have blokeret vejene til trykkerierne. Det skete med henvisning til, at aviserne, som ejes af Rupert Murdoch, ikke dækker klimaforandringerne.

77 mennesker blev efterfølgende arresteret, og den konservative britiske premierminister Boris Johnson har kaldt aktionerne for ”uacceptabelt”.

Begrænse offentlighedens adgang til nyheder

”En fri presse er afgørende for at kunne holde regeringen og andre magtfulde institutioner ansvarlige for vor lands afgørende emner, herunder kampen imod klimaforandringer,” skriver Boris Johnson på Twitter. ”Det er fuldstændig uacceptabelt på nogen måde at søge at begrænse offentlighedens adgang til nyheder.”

placeholder

Herhjemme har Extinction Rebellion tidligere lavet flere aktioner. I marts afbrød halvnøgne aktivister statsministerens spørgetime i Folketinget, i juni 2019 blev 22 Extinction Rebellion-aktivister arresteret, da de i protest mod olie-, gas- og kulproduktion blokerede for vejene og dermed trafikken ved Aarhus Havn, og i april samme år blokerede man syngende den ene af Christiansborgs indgange.

Socialkontrakten

Inden mødet med Sikandar Siddique har Ellen Obdrup, talsperson for Extinction Rebellion, understreget, at det afgørende er, at bevægelsens aktioner er ikke-voldelige.

”Der går vores grænse,” svarer Ellen Obdrup i telefonen på spørgsmålet om, hvor langt Extinction Rebellion er villig til at gå i sin kamp. ”Men vi er villige til at forstyrre den offentlige orden – og forstyrre samfundet – for at skabe opmærksomhed om den største krise, menneskeheden har stået over for. Hvilket inkluderer vejblokader – og også aktioner som de britiske. Men vi gør det altid med respekt over for befolkningen og over for politiet og prøver at skabe en god dialog.”

Det betyder ifølge Ellen Obdrup, at man også kan blokere folkevalgte politikere i at komme ind i parlamentet. Under de såkaldte påskestrejker i 1985, der blev udløst af sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne det år, blokerede demonstranter på et tidspunkt Christiansborg, mange aviser udkom ikke, og tv og radio sendte ikke udsendelser.

Ifølge den gængse opfattelse af begrebet civil ulydighed - eller det at en person overtræder loven under henvisning til moralske værdier, som den ulydige sætter over alle borgeres pligt til at følge loven – forudsætter det ellers, at værdierne ikke blot er almene. Værdierne skal ikke kunne beskyttes ved lovlige midler (endelig kræver det, at den ulydige bagefter åbent vedgår sin overtrædelse, og om nødvendigt tager sin straf for den).

Pligten – og retten – til at gøre oprør

”Som borgere indgår vi en social kontrakt med politikerne – og regeringen – om, at de beskytter vores sikkerhed,” siger Ellen Odrup. ”Men med klimaforandringerne og økosystemernes kollaps beskytter de ikke længere vores sikkerhed. Derfor mener vi, at vi både har pligten – og retten – til at gøre oprør mod dem.”

Rosa Parks rejste sig ikke

På vej til Kongens Nytorv fortæller Sikandar Siddique, at ”konteksten” er afgørende for at forstå hans støtte til civil ulydighed.

”Klimakrisen er et spørgsmål om vores civilisations overlevelse,” siger Sikandar Siddique, som har fået følgeskab af sin særlige rådgiver Rune Langhoff. ”Det er et spørgsmål, om vi er på vej mod tre – måske fire – graders opvarmning og de konsekvenser. Vi snakker om, at kloden, som vi kender, ikke vil være værd at leve på. Og sammen med at vi har en regering – og en masse politikere – som ikke leverer den lovede klimahandling, så mener jeg, at civil ulydighed, ikke-voldelig civil ulydighed, i en demokratisk sammenhæng sagtens kan være vejen frem.”

Sikandar Siddique henviser til, at halvandet år inde i regeringsperioden er der stadig lang vej for, at Danmark kan nå i mål med en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Senest har Bil- eller Eldrup-kommissionen, som kommissionen populært også kaldes efter dens formand, Anders Eldrup, illustreret, hvor vanskelig – og dyr - den klimapolitiske omlægning bliver for politikerne og samfundet.

Civil ulydighed været en af drivkræfterne, som har været med til netop at skabe den frie verden

 

 

”Historisk har civil ulydighed været en af drivkræfterne, som har været med til netop at skabe den frie verden, lige verden, som vi i dag bryster os af,” siger Frie Grønnes politiske leder og nævner Rosa Parks. Den sorte kvinde, som i 1955, i Alabama, nægtede at rejse sig fra et bussæde reserveret for hvide. Chaufføren tilkaldte politiet, som anholdt Rosa Parks, og resten er historie.

”Ja, jeg er folketingspolitiker,” siger Sikandar Siddique. ”Men jeg er også borger i det her samfund og far, og når jeg går i seng om aftenen, så tænker jeg da over, hvilken verden jeg giver videre til min søn. Og lige nu må jeg bare konstatere, at vi er på vej mod et civilisationskollaps. Nu snakker vi om, hvad man må og ikke må. Men på en død planet kan du ingenting.”

Klimakrigeren

På Kongens Nytorv har 100 klimaaktivister kort forinden haft spærret vejen omkring torvet og Sikandar Siddique må i første omgang vente uden for politiets afspærring omkring demonstrationen.

Politiet er mødt op med otte salatfade og er begyndt at arrestere demonstranter og bære dem væk. De bliver sigtet for at have overtrådt færdselsloven.

Den særlige rådgiver ringer og spørger arrangørerne, hvor Sikandar Siddique skal gå hen og får at vide, at når demonstrationen er opløst, kommer de resterende demonstranterne ud fra afspærringen for at høre ham tale.

Efter kort tid er demonstrationen opløst, bilerne kører atter rundt om pladsen, og Sikandar Siddique træder op på en bænk. Han tager en megafon.

”Som medlem af Folketinget er det for nogle af status quo-partierne kontroversielt, at jeg bakker op om Extinction Rebellion,” siger Sikandar Siddique. ”Og at jeg bakker op om jeres civil ulydighed. Men ved I hvad? Jeg er ærlig talt fuldstændig ligeglad."

”Yeah”, råber folk og afbryder ham.

I står på den rette side af historien

 

”Hvis det er kontroversielt, ja, så er det kontroversielt. For I står på den rette side af historien. I kæmper for livet. I kæmper for naturen. I kæmper for børnene. Og det er et oprør for de endnu ufødte. I giver en stemme til alle dem, som ikke har en stemme. Hvilket er noget af det smukkeste, som jeg kan forestille mig. Noget af det mest uegoistiske, som jeg kan forestille mig.”

Bagefter bliver Sikandar Siddique hængende og snakker med folk og bliver interviewet af Christiania TV.

”Hej, derude alle sammen,” siger stationens journalist og kigger ind i kameraet. ”Jeg står sammen med klimakrigeren fra Folketinget, som er mødt op i dag for at sige, at han støtter os.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det ENESTE Sikandar har i hovedet, er genvalg til Folketinget. Til det formål har han valgt at hente stemmer fra indvandrekredse og klimaaktivister. Det må ærgre ham, at veganerpartiet kom ham i forkøbet, ellers havde han også påstået, at han var veganer. En panisk falsk levebrødspolitiker, intet andet.

Ja han skal nok ende i Socialdemokratiet, skide levebrødspolitikere!

ham der politikeren har et stort problem ,
rasisme mig her og rasisme der, og hele hans parti
bliver en fiasko på grund af hans rasisme-snak.

Men mere spild og splittelse i rød blok!
Frem med popcorn, Mettes nedtur bliver fantastisk!

Jen Peter? Bla. Bla-

Vi skal slet ikke nedad den vej, hvor det er OK at lave aktioner mod folketinget, uanset hvor retfærdigt et formål man end mener at repræsentere.

Folketingsmedlem støtter civil ulydighed i klimakampen.

Vi kan derfor kun opfordre Folketingets forvaltning til at nægte at udbetale mandens apanage fra folketinget.

Der vil jo blot være tale om civil ulydighed i klimakampen.

Med en reduktion af folketingsmedlemmerne til 101, vil klimakampen kunne skydes i gang.

En reduktion af CO2 inden 2030 på 70%.

Besparelser på løn, logi, husleje, mad, rejser, osv.

Sikkandar Siddique ville skæppe godt i CO2 regnskabet for folketinget!

En ægte grøn foregangsmand!

70% af folketingsmedlemmerne læser altid på iPhones eller iPad.

Hvis de fjernes er der endnu mere at spare!

“Når jeg går i seng om aftenen, så tænker jeg da over, hvilken verden jeg giver videre til min søn. Og lige nu må jeg bare konstatere, at vi er på vej mod et civilisationskollaps!”

Selverkendelse er en god ting!

Dygtige folk er allerede på vej i et decimeret folketing!

At tage sig godt af de gamle før verden lukker ned, er verdens bedste job!

75 ledige folketingsmedlemmer er netop de varme hænder enhver større provinsby står og mangler!

Og de gamle elsker at tale om det der var!

Sikkandar er selvskrevet til jobbet! Og sønnen ville have noget at være stolt af! Tænk at tage sig af granddad!

Annonce