Annonce

Folketingsvalg 2019: Her er fremtidens røde profiler

Nye talenter har kurs mod Christiansborg. Mød den radikale enfant terrible, den højrøde gymnasieboss, den kontroversielle kommentator og mange flere.

”For de gamle, som faldt, er der ny overalt,” lyder det i den gamle danske sang. Flere markante politiske skikkelser fra rød blok siger farvel ved valget og derfor kigger nærmere på fem af de nye navne, som står til at overtage deres pladser.

Ved det kommende folketingsvalg takker en længere række markante politikere af, blandt andet tidligere minister og formand for folketinget Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), Alternativet til tidligere gruppeformand René Gade og Enhedslisten siger farvel til både Johanne Schmidt-Nielsen, Pelle Dragsted og Stine Brix, der alle falder for partiets rotationsregler.

Men hvem er de nye profiler, der skal tage over? Netavisen Pio har kigget lidt i krystalkuglen og giver her et bud på nogle af de nye navne, som kan blive profiler i den kommende valgperiode.

Hvem der kommer ind, bygger blandt på andet på gennemsnittet af de seneste meningsmålinger og Altingets mandatprognose, men i sidste ende er det jo vælgerne som bestemmer.

Socialdemokratiet: Fra kommentator til udenrigspolitik

Journalist og debattør David Trads har skiftet den trygge tilværelse i kommentatorkøbing ud med et folketings-kandidatur i Nordsjælland, hvor han spås gode chancer for at blive valgt.

51-årige David Trads er uddannet journalist og har været chefredaktør på Information og Nyhedsavisen, ligesom han har været korrespondent i både Moskva og Washington. De seneste år har han dog mest være kendt i offentligheden som politisk kommentator i tv og som klummeskribent i diverse medier. Efter en periode, hvor han ofte modsagde både sig selv og Socialdemokratiet, så synes Trads nu har rettet pænt ind. Lige nu er de spydige politiske analyser i hvert fald skiftet ud med pjecer og moderigtig partijakke:

placeholder

Som tidligere korrespondent i både Moskva og Washington vil David Trads i folketinget kunne blive en profil på udenrigsområdet, hvor partiet på nuværende tidspunkt ikke har så mange stemmer, og hvor Mogens Lykketofts afgang efterlader en plads. Samtidig bliver det også spændende at følge, hvor længe David Trads kan og vil følge den etablerede partilinje i Socialdemokratiet.

Boblere: Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, har overtaget den stensikre Ballerup-kreds efter partiformanden Mette Frederiksen.
En anden Dorte Hindborg, den nuværende formand for Teknisk Landsforbund i Østjylland har overtaget tidligere miljøminister Kirsten Brosbøls Skanderborgkreds. I en folketingsgruppe, hvor der er mange med akademisk baggrund, skiller hun sig med sit udgangspunkt i fagbevægelsen lidt ud.

 

Radikale: Comeback til Enfant Terrible

De radikale står til at få et pænt valg og det betyder fremgang på en lille håndfuld mandater. Selvom de radikale ikke normalt vil betragtes, som røde, så har den tidligere Venstremand Jens Rohde markeret sig med røde holdninger i sin lovsang af den danske model og danske fagbevægelse.

Den radikale fremgang  kan give et comeback på Christiansborg til europaparlamentariker Jens Rohde, der er opstillet i Københavns Storkreds, hvor han sammen med Ida Auken kunne være et godt bud på hvem der bliver valgt for partiet i hovedstaden.

Den 48-årige Jens Rohde har de seneste især markeret sig udlændingedebatten, særligt med hårde angreb på de gamle partifæller i Venstre og især udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, men han har også stærke synspunkter om EU og udenrigspolitik samt kultur- og medier.

placeholder

Han kan blive yderst interessant at følge som radikal folketingsmand og ro på armbevægelserne skal man næppe forvente.

Bobler: Karen Melchior, den københavnske lokalpolitiker, som sidste år stillede op imod Morten Helveg som spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget, kunne være et bud på det andet mandat i Østjylland, hvor hun stiller op i Horsens.

 

SF: Ung, erfaren og fodboldglad næstformand på spring

Meningsmålingerne hos SF ser ud til at give plads til partiets næstformand, den 29-årige sygeplejerskestuderende Signe Munk, som selvom hun endnu ikke har passeret de tredive, allerede har ti års erfaring fra politik, både lokalt og på landsplan.

Hun blev næstformand i 2014 og har således været med på hele genrejsningsperioden i SF under formand Pia Olsen Dyhr. Et arbejde som nu ser ud til at bære frugt og som ser ud til at blive belønnet med en plads i folketinget.

Signe Munk er opstillet som spidskandidat i Vestjyllands Storkreds, hvor hun også kommer fra, og har siddet en periode i byrådet i Viborg.

I SF er der ganske store forventninger til Signe Munk som, sammen med gruppeformand Jakob Mark, kan være med til at give partiet en lidt yngre, mere dynamisk profil. Hun beskrives som en politiker der kan kommunikere i øjenhøjde og med et glimt i øjet, uden man er i tvivl om hendes politiske kompas, og mærkesager som især er rettet imod velfærdsområdet og det grønne.

Hun er i øvrigt kæmpe fodbold-fan og hvilket hun fortalte om i et interview til Netavisen Pio.

Bobler: Dansk-tyrkiske Serdal Benli har allerede været i folketinget som suppleant, men ved dette valg forventes han at afløse Holger K. Nielsen. 40-årige Benli har i en del år været byrådsmedlem i Gladsaxe, hvor han bl.a. har været viceborgmester. Benli tilhører SF’s udlændingepolitiske strammerfløj og har i et interview betegnet sig selv som en modpol til Özlem Cekic.

 

Enhedslisten: Tidligere gymnasieformand skal træde  i Johannes fodspor

Enhedslisten siger ved dette valg farvel til profiler som blandt andet førstekvinden Johanne Schmidt-Nielsen og den ideologiske frontsoldat Pelle Dragsted, men hos partiet har man store forhåbninger til at nye kræfter vil tage over.

En af dem er Mai Villadsen, der har overtaget spidskandidaturet i Nordsjælland efter Maria Reumert-Gerding, der har skiftet folketinget ud med præsidentposten i Danmarks Naturfredningsforening.

26-årige Villadsen, der til dagligt arbejder som uddannelsespolitisk konsulent i Enhedslistens partisekretariat (Og som vært på Enhedslistens podcast ”Listen”), har en - i Enhedslisten-sammenhænge det man kan kalde klassisk - baggrund som formand for gymnasielevernes elevorganisation Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

Med elevbevægelses-baggrunden er det svært ikke at drage paralleler til andre yngre Enhedslisten-profiler som Johanne Schmidt-Nielsen og Rosa Lund, der også trådte deres politiske barnesko i DGS. Og Mai Villadsen har lidt af den samme ligefremme rebelskhed, som også gjorde Johanne Schmidt-Nielsen populær.

Bobler: Victoria Velasquez er Enhedslistens spidskandidat på Fyn og, ligesom Mai Villadsen, så har hun en baggrund i DGS. Hun har desuden været kandidat til Europa-Parlamentsvalget for Folkebevægelsen mod EU og arbejder som organiseringskonsulent i et stort fagforbund.

 

Alternativet: Fynsk kandidat i kamp mod kammerateriet

Selvom Uffe Elbæk og Alternativet har meldt sig ind og ud af rød blok, så har det ikke rigtigt flyttet noget i meningsmålingerne hvor partiet står til at tabe et par mandater. Det betyder at man har flyttet lidt rundt på kandidaterne, for at sikre at partiets nuværende folketingsmedlemmer får bedst mulighed for at blive genvalgt.

Stine Bardesleben Helles, der oprindeligt er fra Troense på Fyn, var forrige år opstillet til kommunalvalget i København, men trak sig undervejs, i protest mod “gammel politisk kultur” og at hun havde fået nok af “kammerateri og misbrug af indflydelse.”

Stine Bardeleben Helles stiller op i Fyns Storkreds, hvor hun afløser tidligere skuespiller og nuværende ligestillingsordfører Roger Matthisen der, ligesom en håndfuld af kollegerne på Christiansborg, har valgt ikke at genopstille.

 

Der skal senest være folketingsvalg den 17. juni.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

“RØDE PROFILER”? Hvor?
Den gamle Louis Pio led ikke af samme farveblindhed.