Annonce

For få kokke fordærver regeringens gastro-planer

Regeringen vil skabe ny vækst gennem gastronomi, men manglen på kokke risikerer at sende planen i vasken. 3F mener, det skyldes for få praktikpladser.
Dansk gastronomi skal fremmes. Det vil styrke vores fødevareeksport og turismen, mener regeringen, som satser på området. Men der er næppe nok kokke til, at regeringens satsning kan blive til virkelighed.

En ny analyse fra brancheorganisationen Horesta viser nemlig, at hver fjerde restaurant over det seneste år forgæves har forsøgt at ansætte en ny kok.

”Branchen er i vækst, så selvom vi uddanner ligeså mange kokke og tjenere, som vi plejer, er det altså ikke nok. Vi begynder at mangle hænder,” fortæller Horestas uddannelseschef, Marianne Krag, til DR Nyheder.

Gastro-fokus skal give eksport og mere turisme
Regeringen har netop fået anbefalinger fra det såkaldte Team Gastro, som er en ekspertgruppe, der skulle give ministrene input til et nyt Gastro2025-udspil. Gastronomien skal nemlig være ”en løftestang for en styrket afsætning af danske fødevarer på eksportmarkederne, udvikling af måltidsvaner, modvirke madspil og understøtte udviklingen af Danmark som en interessant turistdestination,” skriver regeringen på sin hjemmeside regeringen.dk.

Man kan ikke i den ene ende stå og sulte efter at få faglærte, hvis man ikke også påtager sig forpligtelsen

Men de mange positive effekter ved et fokus på gastronomien kan hurtigt fordampe, fordi der ikke er kokke nok. Der skal jo være kokke på restauranterne til at tilberede den mad, regeringen vil markedsføre Danmark på.

3F: Ansvaret ligger hos arbejdsgiverne
Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, mener, at årsagen til de manglende kokke skal findes i de manglende praktikpladser. Restaurationsbranchen tager simpelthen ikke nok ansvar for at uddanne deres egen arbejdskraft, mener hun.

”Man kan ikke i den ene ende stå og sulte efter at få faglærte, hvis man ikke også påtager sig forpligtelsen i den anden ende til også at uddanne dem,” siger Tina Møller Madsen til Netavisen Pio. Hun fortsætter:

”Jeg undres over, at man siger, at man skal have udenlandsk arbejdskraft til Danmark for at besætte de store kokkestillinger, når man ikke selv påtager sig et ansvar for at uddanne nogen af de danskere, der rent faktisk gerne vil uddanne sig.”

Nye historier fra eksempelvis Avisen.dk har godt nok vist, at der er problemer med arbejdsmiljøet i branchen, især hos de uorganiserede arbejdsgivere, men det afskrækker sådan set ikke de unge.

Vi har 150 elever, der ikke kan få en praktikplads, så på den måde er det jo attraktivt nok

”Vi har 150 elever, der ikke kan få en praktikplads, så på den måde er det jo attraktivt nok,” fortæller Tina Møller Madsen til Netavisen Pio. Hun fortæller også, at de mange madlavningsprogrammer på tv hver eneste dag har fået manges øjne op for mulighederne i kokkefaget. De unge vil gerne den her branche, fortæller hun.

”Det er ikke, fordi de unge mennesker i Danmark ikke vil være kokke, at der mangler kokke. Der mangler kokke, fordi der ikke bliver udlært nok. Det siger billedet jo også, når der er 150 i Danmark, der ikke kan få praktikplads,” afslutter hun.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet