Annonce

Forældre på barrikaderne for minimumsnormeringer

DR-dokumentar om den pressede hverdag i børnehaver og vuggestuer får bekymrede forældre til at demonstrere i 34 byer
Hvem passer vores børn?

Det spørgsmål - som også er titlen på DR’s dokumentar, der blev sendt den 11. marts - har vakt genklang hos mange forældre i Danmark, som er bekymrede for, at der er for få pædagoger i de danske vuggestuer og børnehaver.

I DR-udsendelsen ser man blandt andet, hvordan to pædagoger alene skal tage vare på 15 børn på den integrerede institution Toftegården i Greve. Og man er vidne til, at institutionslederen i børnehuset Hurlumhej forlader sin stilling, fordi hun ikke mener, at børnene får den voksenkontakt, de har behov for.

Vi skal rette op på det omsorgssvigt, der sker i daginstitutionerne dagligt

Ny forældre-bevægelse

Ud af den kritik, som dokumentaren har afstedkommet, er skabt en ny forældre-bevægelse ved navn 'Forældreopråb – omsorg for vores børn nu'. Lørdag den 6. april går forældre på gaden i 34 danske byer for at demonstrere for flere ressourcer og minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

“Vi vil råbe politikerne på Christiansborg op og kræve flere pædagoger til vores børn. Vi skal rette op på det omsorgssvigt, der sker i daginstitutionerne dagligt,” siger Marie Blønd fra København, en af initiativtagerne, til DR.  

Efter flere ugers debat om forholdene i de danske institutioner, indkalder børne- og socialminister Mai Mercado (K) nu de store aktører på området - herunder BUPL, KL, FOA - til et møde med henblik på at lave en undersøgelse af området. Det oplyser DR torsdag.

Når jeg ser tilbage, må jeg konstatere, at det ikke var tilstrækkeligt

Tidligere har ministerens svar på kravet om minimumsnormeringer været at henvise til Danmarks Statistiks opgørelser, som viser, at der er tre børn per voksen i vuggestuerne og 6,2 børn per voksen i børnehaverne. Nu erkender Mai Mercado, at det ikke er tilstrækkeligt, når virkeligheden opleves helt anderledes.

“Når jeg ser tilbage, må jeg konstatere, at det ikke var tilstrækkeligt. Den oplevede virkelighed ude hos forældrene er bare noget andet. Den bliver vi nødt til at tage alvorligt, og den bliver jeg nødt til at tage alvorligt,” siger hun til DR.

Ministeren forklarer, at en henvendelse fra en forældregruppe fra en daginstitution fra Syddjurs har gjort indtryk. Her er overbelægningen er så grel, at man rent faktisk udleverer høreværn.

Eksploderet på de sociale medier

Bevægelsens kritik af forholdene i daginstitutionerne har spredt sig som en steppebrand på de sociale medier under #hvorerderenvoksen. Her deler forældre deres oplevelser fra de danske vuggestuer og børnehaver i et forsøg på råbe politikerne op og og kræve minimumsnormeringer, der fastsætter antallet af pædagoger per barn i kommunerne.

Forældre opfordres til at sætte billeder som dette med #hvorerderenvoksen på deres Facebook-profiler.

placeholder

Et spørgsmål om kommunalt selvstyre

Der tegner sig ikke et flertal i folketinget for at indføre minimumsnormering, der fra statsligt hold fastsætter, hvor mange børn, der må være for hver pædagog i kommunens daginstitutioner.

Men det kræver også politikere og forvaltninger, der stopper med detailstyring og endeløse projekter

At indføre minimumsnormeringer fra Christiansborg er det nemme svar men ikke løsningen, mener socialdemokratiets børneordfører, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

“Det kræver penge. Men det kræver også politikere og forvaltninger, der stopper med detailstyring og endeløse projekter. Det nemme svar er minimumsnormeringer besluttet centralt på Christiansborg. Det kan jeg også have lyst til at indføre, når jeg ser et program som det ovenstående, men det løser ikke det grundlæggende problem, nemlig at for mange kommuner har en økonomi, der ikke hænger sammen,” skriver hun på Twitter.

Realiteten er den, at en landsdækkende lovbestemt minimumsnormering vil være en hård detailregulering og en voldsom centralisering

Også Mai Mercado afviser, at løsningen er at blande sig i kommunernes normeringer.  

“Realiteten er den, at en landsdækkende lovbestemt minimumsnormering vil være en hård detailregulering og en voldsom centralisering, hvor man fjerner muligheden for lokal planlægning og begrænser det kommunale selvstyre,” lyder det blandt andet i debatindlæg på Altinget, hvor ministeren opfordrer kommunerne til at tage deres del af ansvaret.  

Den konservative minister åbner dog i et interview med DR op for, at øremærke penge, så man fra Christiansborg slår fast, at pengene skal bruges i daginstitutionerne.
 

SF vil have nationale standarder

I SF mener man, at der er brug for en national genopretning af daginstitutionerne, og det indbærer for partiet at se, at staten indfører minimumsnormeringer i kommunerne.  

“Minimumsnormeringer på tre børn pr. voksen i vuggestuer og seks børn pr. voksen i børnehaver. Det er det absolutte bundniveau, vi som samfund stiller krav om, og som Folketinget skal sikre, at kommunerne har pengene til,” lyder det i et fælles indlæg fra Pia Olsen Dyhr (SF) og BUPL’s formand Elisa Bergmann i Kristelig Dagblad torsdag.

placeholder

KL bakker op - men ikke om minimumsnormeringer

Hos Kommunernes Landsforening (KL) er man positive over, at forældrene går på gaden for at kræve flere penge til kommunerne.

“Det er et krav, vi selv har tænkt os at fremføre, når vi skal til økonomiforhandling med regeringen her om et par måneder,” siger Thomas Gyldal Petersen, formand for Børne- og undervisningsudvalget i KL og borgmester i Herlev Kommune (S).

En minimumsnormering er en teknisk løsning

Han støtter dog ikke op om de minimumsnormeringer, som forældrene kæmper for.

“En minimumsnormering er en teknisk løsning, og hvis ikke den følges af penge, er det bare et budskab til kommunerne om at finde en løsning inden for den ramme, der i forvejen er for snæver,” siger Thomas Gyldal Petersen til DR.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet