Forbud mod sexdukker, borgmestre savner tal og slut med gamle brændeovne

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt torsdag den 6. februar, med en lille håndfuld af døgnets vigtigste og mest interssante politiske og arbejdsmarkedspolitiske nyheder.

 

Forbud mod sexdukker 

Sexdukker i virkelighedstro silikone, der er formet som tre-årige piger med bamser på armen, har en menneskelignende temperatur og lydeffekter, hvor dukken siger ”no, no, daddy”, kan let findes og købes på internettet. Og i Danmark er det lovligt.

Men det skal snart være slut, for der er flertal for et forslag som Dansk Folkeparti har stillet. Det skriver DR.

“Jeg håber, at vi så får sendt et signal til pædofile, der vil misbruge børn seksuelt, at det vil vi ikke finde os i. Ethvert skridt i den retning vil vi slå til imod, fordi vi skal beskytte vores børn. En del af det er at forbyde børnesexdukker, siger DF’s gruppeformand Peter Skaarup til DR.

Socialdemokratiet har længe bakket op om forbuddet, og nu er SF og Enhedslisten også med på banen.

Venstre har hidtil været imod et forbud, men partiet skal have det op i folketingsgruppens møde i dag. I Radikale Venstre har man heller ikke taget endeligt stilling til et forbud mod børnesexdukker endnu.

Læs hele historien her.

 

S-borgmestre savner tal om udligning

En række socialdemokratiske borgmestre kritiserer regeringen for ikke at ville lægge beregningerne bag udligningsreformen frem. Det skriver Berlingske.

En af dem er Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S):

"Hvis vi skal ind i en helt seriøs diskussion om det her, så er vi jo nødt til at kende kriterierne for det. Og dem kender vi ikke. Vi har bare fået at vide, at vi er en rig kommune, fordi vi har nogle borgere, der har en god indtægt, men det betyder jo langtfra, at vi er en rig kommune,« siger han og peger på, at kommunens udgifter til velfærd ligger under landsgennemsnittet," siger han til avisen, og fortsætter:

"Jeg ved ikke, om der er objektive kriterier bag det her, eller om man bare har peget på nogle bestemte kommuner og belønnet dem. Regeringen leverede først nogle polemiske overskrifter, et par dage efter kom der så et tal, men vi ved stadig ingenting om, hvordan det tal er kommet frem."

Kritikken bakkes op af borgmestrene Frands Fischer fra Skanderborg og Kasper Ejsing Olesen fra Kerteminde.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, forstår, at borgmestrene er "nysgerrige" efter at blive klogere på regnestykkerne. Han understreger dog, at udligningsreformen skal forhandles på Christiansborg, hvorfor det også er folketingspartierne, der først bliver informeret om beregningerne.

Læs hele historien her.


Minister vil skrotte 50.000 gamle brændeovne

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil forpligte danskerne til at skrotte gamle brændeovne, når de køber ny bolig.

Det fremgår af et nyt lovforslag, der er sendt i høring i dag. Forslaget betyder, at hvis du fremover køber bolig med en brændeovn fra før 2003, skal ovnen nu skiftes inden for et år.

"Her står brændeovne for en stor del af problemet med forurening af skadelige partikler. De kan både give hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Derfor stiller vi krav om udskiftning af de ældste brændeovne ved ejerskifte," siger hun om forslaget.

Miljøministeriet forventer, at der skal skrottes 55.000 brændeovne i løbet af 10 år.

Læs hele historien her.

 

Ekspertgruppe vil sætte nationale test i bero

De nationale test i folkeskolen bør sættes i bero, mener ekspertgruppe og politikere. Minister vil ikke sige ja eller nej endnu. Det skriver TV2.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra en særlig rådgivningsgruppe på baggrund af ny omfattende evaluering af de nationale test, som er foretaget af VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at usikkerheden ved nationale test er "bekymrende og noget, vi skal tage rigtig alvorligt".

Ministeren vil ikke svare på, om regeringen vil afskaffe de nationale test eller foreløbig sætte dem i bero, før hun har mødtes med Folketingets partier. Dem skal hun mødes med fredag.

Læs hele historien her.


Alternativet mister fynsk byrådsmedlem: Imod ny politisk leder

Alternativet har nu et byrådsmedlem mindre, efter at partiets repræsentant i Svendborg Byråd har meldt sig ud og er blevet løsgænger.

Den direkte anledning er valget i weekenden af Josephine Fock som politisk leder efter Uffe Elbæk, oplyser det nu forhenværende partimedlem Karl Magnus Bidstrup på Facebook.

Han siger til Fyns Amts Avis om resultatet af valget, at 'det betyder åbenbart, at jeg ikke er i sync med medlemmerne, og derfor mener jeg ikke, jeg skal repræsentere partiet'.

Han lader forstå, at han ikke betragter den nye politiske leder som en samlende figur.

Læs hele historien her.

 

Tidligere Ø-profil til socialrådgiverne

Stine Brix starter som chef for politik og kommunikation hos Dansk Socialrådgiverforening. Det fremgår af et Twitter-opslag fra den tidligere folketingspolitiker.

37-årige Stine Brix var folketingsmedlem for Enhedslisten 2011 til 2019 og har været formand for partiets folketingsgruppe fra 2013 til 2015. Hun har desuden været medlem af Folketingets Præsidium.

Stine Brix var oprindeligt ved at uddanne sig til læge, inden den politiske karriere tog fart, men hun har beskæftiget sig med kommunikation i kraft af sit arbejde som kampagne- og kommunikationsmedarbejder hos Enhedslisten tilbage i 2010-2011. Hun har desuden arbejdet som journalist hos Universitetsavisen.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook