Det er en kærkommen anledning til at sætte fokus på, hvordan vi både som branche og samfund kan sikre ordnede forhold i byggebranchen.
Problemer med social dumping, illegal arbejdskraft og kritisable boligforhold for udenlandske arbejdere har alt for længe været en utæt ventil på det danske arbejdsmarked.
Jeg er ikke i tvivl: Der skal mere handling til.
Vi har brug for klare rammer og en langt stærkere indsats mod de useriøse aktører, der sætter branchen under tryk og underminerer både lønmodtagernes rettigheder og virksomhedernes fair konkurrencevilkår.
I byggebranchen ser vi gang på gang, hvordan underentreprenører presser priserne i bund, mens de ser stort på sikkerhed og lovgivning.
Udenlandske kolleger bliver underbetalt, arbejder under usikre forhold og bor i boliger, vi andre ikke ville finde menneskeværdige.
Når regler brydes, er det os alle – lønmodtagere, virksomheder og samfund – der betaler regningen
Disse forhold er ikke kun skadelige for de mennesker, det går ud over direkte. De svækker også hele branchens omdømme og skaber unfair konkurrence for de virksomheder, der følger reglerne og tilbyder ordnede forhold.
Når regler brydes, er det os alle – lønmodtagere, virksomheder og samfund – der betaler regningen.
Vi er nødt til at tage skarpere midler i brug. Jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi kan styrke samarbejdet mellem myndigheder, arbejdsmarkedets parter og politikere for at få flow i indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet.
Vi foreslår ID-kort, der kan dokumentere, hvem der arbejder på byggepladserne, og at de arbejder under lovlige forhold
Konkret handler det om at få lovbestemt kædeansvar på plads, så virksomheder også har ansvar for forholdene længere nede i deres underleverandørkæde.
Vi foreslår ID-kort, der kan dokumentere, hvem der arbejder på byggepladserne, og at de arbejder under lovlige forhold.
Og så skal vi sikre en langt bedre kontrolindsats, hvor myndighederne ikke blot reagerer på de værste sager, men proaktivt lukker for de mange utætheder i systemet.
Som formand for Blik & Rørarbejderforbundet og en del af Danske Byggefag ser jeg hver dag, hvordan dårlige forhold for udenlandske arbejdere underminerer både branchens integritet og lønmodtagernes tillid.
Det kan og skal vi gøre noget ved.
Høringen den 27. november kan være en vigtig milepæl, hvis vi bruger den til at starte en ærlig og fremadrettet dialog om de nødvendige løsninger.
For i Danmark skal vi alle arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår – og det kræver, at vi handler nu.
For når regler brydes, er det os alle - lønmodtagere, virksomheder og samfund der taber.