Annonce

Fordømmelse af Trumps afvisning af klimaaftale

En trist, forkert og dybt skadelig beslutning, der svigter ansvaret for vores fælles fremtid og klodens klima.
Den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, bliver mødt med vrede og hovedrysten fra flertallet af folketingets partier og internationale ledere står i kø for at fordømme USA’s enegang.

USA vil ikke forpligte sig til at mindske udledningen af skadelige gasser og begrænse de globale temperaturstigninger. Aftalen er ifølge Donald Trump ”meget uretfærdig for USA”, der er en af verdens helt store syndere når det kommer til at udlede CO2.

USA's senat har den formelle ret til at indgå traktater, men har aldrig skrevet under på klimaaftalen, fordi det ikke var muligt at få det påkrævede 2/3-flertal og derfor kan Trump sådan uden videre trække USA ud af den.

Donald Trumps beslutning fik politikerne til tasterne på Christiansborg.

”En trist, forkert og dybt skadelig beslutning, der svigter ansvaret for vores fælles fremtid og klodens klima.

Men også en beslutning, der hviler på den fejlagtige og forældede opfattelse, at der er en modsætning mellem at passe på vores klima og skabe arbejdspladser,” skriver Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på Facebook.

Hun glæder sig dog over de meldinger der er kommet fra statsledere, borgmestre og erhvervsledere i modstand mod Trumps beslutning. En lang række amerikanske borgmestre og guvernører fra delstater som blandt andet Californien, har sagt, at de vil forfølge aftalens mål.

”Der er brug for politisk sammenhold og et markant modsvar til Trump - både i ord og handling,” skriver hun.

Løkke: En aftale for vores børn
En af de statsledere som har opfordret Donald Trump til at gentænke beslutningen, er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) der sammen med sine fem nordiske kolleger, sendte et brev til Trump.

“I Paris, i december 2015, lavede verdens ledere en forpligtelse. Til vores børn. Til fremtidige generationer. Til verden.

Vi må reducere global opvarmning. Effekten er allerede synlig alle steder på vores planet. Det er afgørende vigtigt, at alle parter holder sig til Paris-aftalen. Vi opfordrer kraftigt til, at du viser globalt lederskab - og træffer den rigtige beslutning,” lød det i brevet, det blev afsendt allerede inden at Trump havde meldt sin beslutning ud – men det havde altså ikke den forventede virksning.

Pia Olsen Dyhr: Skam dig!
Heller ikke SF’s formand Pia Olsen Dyhr havde mange positive ord til overs for Trumps beslutning. Hun mener, at præsidenten skal skamme sig.

”Skam dig Trump! Du glemmer dit ansvar for kommende generationer! En så mægtig mand som dig burde vise håb og mod. Du gør alt det modsatte. Som Pippi så smukt siger det: "Når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse at være sød ved andre" Du burde lytte til hende - hun er et smukt og klogt forbillede,” skriver Pia Olsen Dyhr på Facebook.

”Men nej du vælger den gale vej. Skam dig! Så må Europa og resten af verden træde i karakter! Og skabe ambitiøse klima resultater”.

Konservative: En kulsort dag
Beslutningen fra Trump blev heller ikke vel modtaget hos den konservative miljøordfører Mette Abildgaard, der selv havde været med under forhandlingerne om aftalen i Paris.

”Det er virkelig en sort dag! Kulsort! Jeg rejste fra klimatopmødet i Paris fyldt med optimisme og glæde på vegne af de kommende generationer,”

Også hun opfordrer til, at de tilbageværende lande giver hinanden håndslag på, at målene i klimaaftalen skal forfølges.

”Trumps beslutning er uansvarlig - men skal ikke få lov at begrave Paris-aftalen! Lad os love hinanden det.”

Selv Paven er imod
Også fra det store udland var kritikken af Trumps beslutning benhård. Både fra den tyske kansler Angela Merkel, den canadiske premierminister Justin Trudeau og mest opsigtsvækkende fra Frankrigs nyvalgte præsident Emmanuel Macron, der på meget ufransk vis, valgte at tale direkte til Trump fra Elysee-palæet - på engelsk. Det sidste er aldrig nogensinde sket før!

I forhold til klimaet er der ingen plan B, fordi der ikke er nogen planet B,” sagde han blandt andet. Han kaldte beslutningen en ”fejl, både for USA og for vores klode.”

Selv fra Vatikanstaten som Trump besøgte forleden. Her lovede Trump blandt andet Pave Frans, at han ville læse pavens 184-siders erklæring om klimaforandringer.

”Hvis han virkelig gør det (trækker sig), så vil det være en kæmpe slag i ansigtet på os,” sagde en talsmand fra pavestaten til den italienske avis La Repubblica ifølge Huffington Post.

Trump får kritik på Twitter
En lang række nuværende og tidligere præsidenter og statsministre er aktive på Twitter, som i den grad har erstattet konceptet med at sende pressemeddelelser .

Mexicos tidligere præsident Vicente Fox, som længe har været en af Trumps hårdeste kritikere, lagde ikke fingre imellem. ”USA er ikke længere den frie verdens leder, Trump har på egen hånd sørget for det,” skrev han.

Førnævnte Justin Trudeau fra Canada var “meget skuffet”.

EU-Kommissionens formand Donald Tusk forsøgte at minde den amerikanske præsident om vigtigheden af det transatlantiske samarbejde.

Og endelig gjorde den tidligere svenske statsminister Carl Bildt, opmærksom på dette lidt kuriøse faktum.

Donald Trump selv havde ikke meget til overs for kritikerne. Efter annonceringen foran Det Hvide Hus havde han denne kommentar på Twitter:

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce