Annonce

Forhandling om ny offentlig overenskomst fortsætter som planlagt

Flere fagforbund ønskede at udskyde forhandlingerne om ny overenskomst på grund af corona.
Næste års overenskomstforhandlinger for knap de 750.000 offentligt ansatte bliver ikke udskudt.

Det er konklusionen på flere måneder diskussion i fagforbundenes forhandlingsorganisation, Forhandlingsfællesskab.

Flere forbund havde ellers argumenteret for at forhandlingerne skulle udskydes i et år, på grund af coronavirus og økonomisk krise.

”Det er konklusionen i Forhandlingsfællesskabet. Det er ingen hemmelighed, at forbundene har set forskelligt på strategien. Økonomiske krisetider har altid ført til snævre resultater, mens højkonjunkturer har betydet pæne overenskomster. Usikkerheden om økonomien har ført til en længere debat blandt forbundene,” siger forbundsformand Mona Striib fra FOA, der som formand for Forhandlingsfællesskabet også vil være chefforhandler ved de forestående overenskomstforhandlinger på det kommunale og regionale område.

”Vi kommer ikke udenom, at vi med den parallelle lønudvikling og reguleringsordningen bliver påvirket af lønudviklingen på det private område. Det helt afgørende er nu, at vi står sammen om de kommende forhandlinger og presser de offentlige arbejdsgiverne til en fornuftig ramme i forhandlingerne,” siger Mona Striib.

Nedtoner forventningerne

Diskussionen mellem forbundene har drejet sig om, det ville være bedre at udsætte forhandlingerne med det år, til et tidspunkt hvor økonomien har det bedre.

Omvendt har andre ment, at det var vigtigt at tage forhandlingerne allerede nu, hvor der er en bred opbakning i befolkningen til de offentligt ansatte ovenpå indsatsen i corona-krisen, hvor blandt andre sygeplejerskerne har stået i frontlinjen.

Hos Dansk Sygeplejeråd, anerkender man bekymringen over, at de økonomiske udsigter ser svære ud.

”De aktuelle økonomiske udsigter stiller store krav til os alle, for vi ved jo lige så godt som alle andre, at det økonomisk kan blive svært. Jeg kan godt følge bekymringen, og jeg lytter. Samtidig lytter jeg til og forstår også vores medlemmers ønsker om en bedre løn,” siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemeddelelse.

Hos Socialpædagogerne, som har været tilhængere af en udsættelse, er formanden Benny Andersen klar til at forhandle. Men i et Facebook-opslag maner Benny Andersen til forsigtighed, når det handler om hvilket resultat, der kan forhandles hjem.

”Fordi chancerne for at få en hel velfortjent lønudvikling til jer, vil være større på den anden side af en økonomisk krise. Desværre har vi ikke kunnet opnå enighed om det blandt de offentligt ansatte,” skriver han og fortsætter:

”Jeg er ærgerlig over, at det ikke lykkedes at opnå enighed om en udsættelse. Derfor skal vi forhandle, og det er vi klar til. Nu er vores og min opgave, at gå til forhandlingerne med det formål, at sikre jeres realløn bedst muligt”.

placeholder

Forbundene vil nu gå i gang med processen med kravsindsamling, som er den proces, hvor man indhenter ønsker til forbedringer af overenskomsterne ude hos medlemmerne. En proces som har været udsat på grund af forsamlingsforbud.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet