Annonce

For­mand for social­pædagoger: Ubearbejdet traume ødelægger men­nesker

Litteratur der gør en forskel: Succesrig advokat i New York og hjemsøgt af brutal barndom. Roman om venskab er et talerør for socialpædagogerne, mener fagboss.
Litteratur er mange ting. Det kan ikke pakkes ind i én bestemt stil.

Genrene er mange, og mængden af litteratur er velsagtens uendelig. Vi kan ikke undgå litteratur i vores liv.

Hvad med skønlitteratur? Det er jo fiktivt. Men grænsen er hårfin – for personerne eller begivenheden kan komme tæt på virkeligheden. Måske har forfatteren ligefrem taget udgangspunkt i faktiske hændelser i sin ellers fiktive fortælling.

Derfor undersøger Netavisen Pio i en serie af artikler, hvilken skønlitteratur der har en særlig betydning for en række meningsdannere i den offentlige debat.

Hader når politikerne blander sig

Den næste i rækken er en fagboss, som bestemt ikke bryder sig om, når politikerne blander sig i overenskomstforhandlinger. Det til trods for, at flere af hans faglige kollegaer ellers – under de langstrakte overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte i 2018 – var ude og sige, at de var glade for opbakningen fra politikerne.

”Jeg må bare konstatere, at der er vi ikke enige, og der har vi forskellige vurderinger. Min tilgang er den, at det virker forstyrrende, og at vi flytter fokus fra strejke og lockout. Og jeg tror simpelthen ikke, at det fremmer vores sag,” sagde han til Netavisen Pio i marts 2018, to uger efter at OK18-forhandlingerne var brudt sammen.

På det sociale medie Twitter udtrykte han begejstring for statsminister Mette Frederiksens nytårstale, der især havde fokus på udsatte børn.

Til daglig er han forbundsformand for Socialpædagogernes Landsforbund, som er en fagforening med knap 40.000 medlemmer. Velkommen til Benny Andersen.

placeholder

 

Roman som talerør for landets socialpædagoger

I modsætning til nogle af de andre bidragsydere til ”Litteratur, der gør en forskel”-serien, skal Benny Andersen ikke så langt tilbage i årene for at pege på sin yndlingsbog.

Den læste han nemlig i sommer. Det drejer sig om romanen Et lille liv af den amerikanske forfatter, Hanya Yangihara.

”Bogen er en tragedie på 800 sider, hvor alt forfalder og ødelægges, og det er på ingen måde ’feel good’-læsning Jeg læste den i sommerferien, for det er ærligt talt lidt en moppedreng, der kræver sit. Den er tung på mange niveauer, og den kostede mig næsten et par nætter, for jeg kunne simpelthen ikke slippe den om aftnen, hvor jeg læste den,” siger han og fortsætter:

Bogen understreger, hvor altødelæggende det er at leve med ubearbejdede traumer

”Den rammer noget, der er meget vigtigt, synes jeg. Både for mig personligt, men måske mest for mig som talerør for alle landets 39.000 socialpædagoger. Bogen understreger nemlig, hvor vigtige relationer er i menneskers liv – og hvor altødelæggende det er for mennesker at leve med ubearbejdede traumer.”

Masser af succes – og det der hører til

Romanen handler om fire unge mænd – fire studiekammerater – der flytter til New York og prøver at finde en vej ind i voksenlivet. De har ikke en klejne på lommen, og de er rodløse. Men de holdes oppe og drives frem gennem deres venskab og ambitioner for fremtiden.

Willem drømmer om at stå på den store scene og forsøger derfor at slå igennem som skuespiller, mens JB drømmer om et liv som billedkunstner. Malcolm kæmper sig op som ung arkitekt og forsøger at skabe sig en karriere i et stort arkitektfirma, mens det juridiske naturtalent, Jude, kæmper med noget helt andet – nemlig efterveerne af en fortid, som ingen af hans tre venner kender noget til.

Den barndom, som han har brugt det meste af sit liv på at flygte fra

Tiden går, og gennem årene bliver forholdet mellem de fire venner både dybere og mørkere. Men det er samtidig præget af succes og stolthed, og historien centrerer sig om Jude.

For midt i det hele står Jude, som med tiden er blevet en af de mest succesrige advokater i New York. Men han hjemsøges af sin barndom. Den barndom, som han har brugt det meste af sit liv på at flygte fra. Han hjemsøges af erindringer og traumer fra en brutal opvækst, der truer med at overtage hans liv. Han hærges af frygten for, at det vil definere ham til evig tid.

Mennesker prøver altid

Benny Andersen fortæller, at han ofte tænker på fortællingen i Et lille liv og tilføjer:

”Jeg synes, at den rammer noget dybt essentielt. For midt i alt det forfærdelige, der sker i bogen, så viser den også, at mennesker altid prøver. Instinktet er opdrift. Hovedpersonen lever et uudholdeligt liv, som han alligevel lever. Det er det imponerende ved livet.”

Han mener, at fortællingen skildrer nogle af de samme faktorer, som socialpædagogerne oplever i deres dagligdag:

”Det er den vilje og ønsket om bedring og opdrift, som socialpædagoger støder på hver eneste dag hos de mange af landets udsatte, der skal – og vil – leve deres liv efter skader og traumer.”

Det er den vilje og ønsket om bedring og opdrift, som socialpædagoger støder på hver eneste dag

Bøger er generelt vigtige for Benny Andersen. Han bruger litteraturen til at slappe af, blive klogere og udfordre sig selv. Om sin egen bogreol siger han:

”Jeg kan da godt afsløre, at jeg har en meget broget bogreol – lige fra politiske biografier til amerikansk politik, krimier og nyere skønlitteratur.”

”Lyrik har jeg dog ikke på reolerne,” siger han. Heller ikke selvom han deler for- og efternavn med en af de mest læste og sungne danske lyrikere.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet