Annonce

Formands-exit i Ny Borgerlige koster kassen, to nye overenskomster i hus og afløser valgt for Lose

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
I tirsdagens aktuelt læger vi fra land med en overenskomst, som blev indgået i nat, og som dækker cirka 8.300 ansatte i metalindustrien på industri- og vvs-overenskomsten.

Så tager vi et sving forbi Region Syddanmark. Her er der netop blevet valgt en afløser for regionsrådsformand, Stephanie Lose (V), som i øjeblikket vikarierer som økonominister som et led i den rokade, som blev sat i gang af partiformand og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensens sygemelding.

Kaosset i Nye Borgerlige kulminerede indtil videre i sidste uge med eksklusionen af partiformand, Lars Boje Mathiesen. Med hans afgang må partiet vænne sig til at få mindre i partistøtte fremover.

Overenskomstaftalerne lander i en lind strøm i disse dage, derfor slutter vi også på endnu en af slagsen. Nemlig den, som omfatter vikarer i blandt andet hjemmeplejen og på plejehjem.

Velkommen til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik ’Aktuelt’.

God læselyst!

 

OK I: Overenskomst for vvs’ere på plads

I nat blev TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Metal, 3F Industri samt Blik- og Rørarbejderforbundet enige om en overenskomstaftale.

Den dækker cirka 8.300 ansatte i metalindustrien på industri- og vvs-overenskomsten

Det oplyser TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

”Med aftalen har vi sikret, at virksomhederne i metalindustrien har et solidt fundament at stå på. Det er en ansvarlig aftale i en svær økonomisk situation, hvor det er helt centralt at bevare den internationale konkurrenceevne, men hvor der samtidig er blevet plads til udvikling, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Blandt de centrale punkter i aftalen er, at mindstelønnen stiger med 4,5 kroner i 2023 og 4,5 kroner i 2024, og en stigning i betalingssatserne til elever og lærlinge med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024 foruden fire ugers ekstra barsel med fuld løn.

Hvis den nye aftale bliver stemt igennem, er overenskomsten gyldig med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2023.

 

Stephanie Loses afløser er valgt

Det bliver Venstre-manden Bo Libergren, som afløser Stephanie Lose som fungerende regionsrådsformand i Region Syddanmark. En post, som hun midlertidigt forlod for at afløse Troels Lund Poulsen som økonomiminister i SVM-regeringen.

Det gjorde hun for at Troels Lund Poulsen kunne fokusere på at afløse partiformand Jakob Ellemann-Jensen som forsvarsminister, mens Ellemann er sygemeldt.

Det skriver Ritzau, ifølge Jyllands-Posten.

Bo Libergren er valgt i Odense og har siddet i regionsrådet siden 2007, hvor regionerne blev oprettet.

 

Formands-exit i Nye Borgerlige koster kassen

Nye Borgerlige er ikke blot blevet et mandat fattigere, da partiformand, Lars Boje Mathiesen, i sidste uge blev ekskluderet af partiets hovedbestyrelse på grund af uenighed om blandt andet formandshonorar.

Da Boje nu er løsgænger, så får partiet nemlig fremover mindre i partistøtte. Helt præcis 289.000 kroner om måneden. Det svarer til lige knap 3,5 millioner kroner om året.

Det oplyser partistifter og tidligere formand, Pernille Vermund, til Ritzau, ifølge TV 2.

Pernille Vermund har i øvrigt meldt sig klar til igen at være formand, hvis medlemmerne ønsker det.

 

OK II: Aftale klar for vikarer

FOA og Vikarbureauernes Brancheforening (VB-FASID) har landet et forlig som sikrer lønstigninger og bedre samarbejde mellem parterne.

Det oplyser FOA i en pressemeddelelse.

Lønstigningen vil være på cirka 2.500 kroner for ikke-uddannede og minimum 3.100 kroner for uddannede timelønsansatte fuldtidsvikarer i blandt andet hjemmeplejen og på plejehjem over de næste to år.

”Som i enhver forhandling er der knaster og meningsudvekslinger, men vi har landet en god aftale, som jeg tror, vores medlemmer vil være glade for,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

Blandt flere punkter i aftalen forpligter parterne sig også på at samarbejde om bedre dialog med lønmodtagerne i vikarbranchen.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nu troede jeg lige man var sluppet af med konen, delvis, kan kun håbe det parti dør stille ud under 2%