Annonce

Forsamlingsforbuddet sænkes fra 100 til 50 i hovedstaden og Odense

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Det går den forkerte vej med coronavirus i Danmark. Derfor sænker regeringen forsamlingsforbuddet i Odense og 18 kommuner i hovedstadsområdet.

Arbejdsfordelingsordningen bliver hastebehandlet af Folketinget, mens medlem af Europa-Parlamentet for SF, Magrete Auken er godt træt af Bagmandspolitiet.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt, hvor vi samler en buket af dagens nyheder.

 

Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 i hovedstadsområdet og Odense

Smitten med coronavirus går den forkerte vej. Ikke siden foråret er så mange nye personer blevet smittet, og det får myndighederne til at indføre en række restriktioner i hovedstadsområdet, hvor stigningen er størst.

I alt er der 230 nysmittede i Danmark, og alene i Københavns Kommune er de 53 nysmittede.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) siger, at der indføres restriktioner i København og 18 kommuner i hovedstadsområdet og Odense:

“Forsamlingsforbuddet sænkes fra 100 til 50 personer i de nævnte kommuner. Den planlagte udvidelse af muligheden for at have tilskuere til superliga og andre arrangementer udskydes. Barer og restauranter får begrænset deres åbningstid til midnat,” siger Magnus Heunicke på et pressemøde.

“Er vi bekymrede? Ja, det er vi. Går det den forkerte vej? Ja, det gør det,” siger Magnus Heunicke om situationen, som han betegner som "alvorlig".

København er nu på 40 smittede per 100.000 borgere. “Vi skal nå ud til dem, der har en opfattelse af, at når man er ung, så er man ikke i risikogruppen. Det er man, og man er i hvert fald i risikogruppen for at kunne smitte andre,” siger Frank Jensen, der også deltog i pressemødet sammen med Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel.

I Odense er smittetallet steget hurtigt til 60,7, fremgår det af  den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut. Det betyder, at der er 60,7 smittede per 100.000 indbyggere.

“Vi kan se, at smitten i Odense er koncentreret omkring unge og omkring relativt få uddannelsessteder. Vi kan dog også se en stigning i smitten ved private sammenkomster,” Peter Rahbæk Juel, der er borgmester i Odense.

Her er listen over en stribe nye restriktioner for 18 kommuner i hovedstadsområdet og i Odense.

Restriktionerne træder i kraft øjeblikkeligt og varer foreløbigt 14 dage:

  • Forsamlingsforbuddet skærpes. Det betyder, at forbuddet på 100 personer sænkes til 50 personer.

  • Åbningstiden for restauranter, barer og caféer bliver begrænset til klokken 24.00.

  • Københavnsområdet og Odense Kommune bliver undtaget fra den ellers planlagte udvidelse af den tilpassede Superliga-ordning til andre idrætsarrangementer.

  • Opfordring til øget opmærksomhed på afstands-anbefalinger i det offentlige rum, i restaurations- og forlystelsesbranchen og i kulturlivet.

  • Myndighederne anbefaler, at sociale arrangementer på grundskoler, ungdomsuddannelser og videregående uddannelser bliver aflyst.

  • Sundhedsstyrelsen vil i løbet af de kommende dage udarbejde skærpede anbefalinger.

  • Der lyder en opfordring til at arbejde hjemme, undgå offentlig transport og begrænse trængsel i detailhandlen.

Her er de 18 kommuner, der rammes af indskrækning af forsamlingsforbuddet og andre midldertidige restriktioner:

  • Albertslund

  • Ballerup

  • Brøndby

  • Dragør

  • Frederiksberg

  • Gentofte

  • Gladsaxe

  • Glostrup

  • Herlev

  • Hvidovre

  • Høje Taastrup

  • Ishøj

  • København

  • Lyngby-Taarbæk

  • Rødovre

  • Tårnby

  • Vallensbæk

  • Odense

 

Folketinget hastebehandler aftale om arbejdsfordeling

Den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning bliver mandag førstebehandlet. Trepartsaftalen bliver 3. behandlet på torsdag og kan træde i kraft den 14. september.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Natten til mandag i sidste uge blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om en ny midlertidig arbejdsfordelingsordning. Den skal holde hånden under lønmodtagere og virksomheder, der fortsat er ramt af nedgang som følge af corona.

Lovforslaget blev fremsat fredag, og mandag tager Folketingets partier fat på lovbehandlingen. Efter planen skal Folketinget stemme om aftalen på torsdag, så virksomhederne kan tage den nye ordning i brug fra på mandag den 14. september.

Virksomheder, som på grund af udbruddet af coronavirus fortsat er udfordret, kan benytte sig af arbejdsfordeling, så medarbejderne deler det arbejde, der er, og i den resterende tid tager uddannelse eller går hjemme på dagpenge. Derved kan man undgå afskedigelser.

Den nye midlertidige ordning giver blandt andet større fleksibilitet og en højere dagpengesats end den eksisterende ordning. Den gælder resten af året med mulighed for, at aftaler, der er igangsat senest 31. december 2020, og har en maksimal varighed på fire måneder, kan fortsætte i 2021.

Aftaleparterne vil følge op på ordningen til november.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger:

“Det glæder mig, at vi hurtigt kan få behandlet denne vigtige aftale i Folketinget. Jeg er overbevist om, at den nye ordning vil gøre en stor forskel og redde danske arbejdspladser. Vi kan allerede nu høre, at virksomheder vil gøre brug af ordningen, og der er stor interesse for at høre mere om de nye muligheder. Der var tale om lange forhandlinger, og jeg er tilfreds med, at vi sammen kom i mål. Igen viser den danske model sit værd, og arbejdsmarkedets parter tager endnu en gang ansvar, som de gjorde med lønkompensationsordningen, og hjælper med til, at vi kommer bedst muligt gennem krisen.” 

 

Margrete Auken: Hvornår handler Bagmandspolitiet i Messerschmidt-sagen?

SF-medlem af EU-Parlamentet, Margrete Auken, er ved at miste tålmodigheden med Statsanklageren for International og Økonomisk Kriminalitet - i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet.

For 11 måneder siden afleverede EU’s antisvindel-enhed, OLAF, sin efterforskning af Meld og Feld-sagen til den danske anklagemyndighed, som herefter skulle vurdere, om der skal tages retslige skridt.

Antisvindel-enheden slår i sin efterforskning fast, at medlemmer af Meld og Feld direkte har benyttet pengetankene til at 'opnå ulovlige gevinster til dem selv eller til andre til skade for Europa-Parlamentets økonomiske interesser'.

Men efter at have haft materialet i mere end 11 måneder, har Bagmandspolitiet hverken besluttet at rejse tiltale eller at droppe sagen.

Uregelmæssighederne stod på mens Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt og medlem af partiets hovedbestyrelse, Anders Vistisen, stod i spidsen for det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld.

'Hvornår agerer Bagmandspolitiet på anmeldelsen mod Morten Messerschmidt om svindel med EUpenge? OLAFs har lavet den grundige efterforskning så hvorfor så lang tavshed? Danmark må ikke havne blandt lande der bare skrotter OLAFs anklager,' skriver Margrete Auken på Twitter.

placeholder

 

Hjemsendt ambassadør får fuld løn

Den nu tidligere departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, vil få fuld løn, mens han er hjemsendt fra sin stilling.

Thomas Ahrenkiel er hjemsendt, fordi han er under mistanke for urent trav i sin tid som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det oplyser Forsvarsministeriet i en mail til Ritzau ifølge Berlingske.

"Thomas Ahrenkiel er fritaget for tjeneste, men beholder sin nuværende løn fra Forsvarsministeriet," skriver ministeriet.

Af en opgørelse fra Økonomistyrelsen fremgår det, at Thomas Ahrenkiel sidste år tjente 1.650.000 kroner.

Dertil kom et engangsvederlag på 105.000 kroner, der bragte hans samlede årsløn op på 1.755.000 kroner.

Ahrenkiel skulle efter planen have forladt sin stilling som departementschef den 1. september, men i stedet blev han 24. august fritaget fra tjeneste og sendt hjem.

Det skete, efter at det særlige tilsyn, der holder øje med efterretningstjenester, har fået oplysninger fra en whistleblower.

Ifølge oplysningerne er der i strid med reglerne blevet videregivet oplysninger om danske statsborgere i Ahrenkiels tid som chef for FE fra 2010 til 2015.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med hensyn til SMITTE behøver man blot EN SMITTET person i en forsamling. Nok til at sprede SMITTEN til øvrige personer der måtte være. Fuldkommen TÅBELIGT som "beredskabet" verden over opererer. Såfremt denne verdensomspændene virus overhovedet skal bekæmpes er det på tide at ALLE indser de må tage sig sammen og deltage i bekæmpelsen af virus. For mange der IKKE tager Corona alvorligt. For mange der er komplet ligeglade.