Forskning: Brugerbetaling bremser behandling af bisserne

Hver fjerde fattig dansker fravælger at gå til tandlægen, viser ny undersøgelse af konsekvensen af brugerbetaling i sundhedssystemet.
Når krisen kradser i privatøkonomien, så er det blandt andet tandlægebesøg der bliver sparet på, det viser ny forskning fra kommunernes og regionernes forskningsinstitut KORA.

Forskningen dokumenterer, at det har konsekvenser for sundheden, hvis der indføres brugerbetaling på eksempelvis lægebesøg eller operationer. Og at det især vil være dem med de laveste indkomster der vil blive ramt.

Forskerne fra KORA har fulgt næsten 170.000 personer, hvoraf cirka 12.000 er ansat i virksomheder, der lukker. Resten arbejder på lignende arbejdspladser, som ikke lukker. Før virksomhedslukningerne har de alle benyttet tandlægen og den praktiserende læge nøjagtig på samme måde.

Men de, der mister deres arbejde, fordi deres virksomhed lukker, ændrer adfærd: De sparer på kontrolbesøg, tandrensninger og andre former for forebyggende tandpleje. Og blandt dem, der tjener mindst, er det ikke kun de forebyggende kontrolbesøg, der bliver sparet væk.

Sparer også på det akutte
De 25 procent, som har de laveste indkomster, undlader også at gå til tandlæge, når de har akut tandpine og huller i tænderne. Her er det altså ikke bare de forebyggende, men også de behandlingskrævende tandlægebesøg, der udskydes.

Det gælder ikke de gratis lægebesøg: Her fortsætter folk med at gå til læge præcis lige så meget som før, uanset om indkomsten falder, viser analysen.

”Det har været diskuteret meget politisk, men egentlig er det jo ikke så overraskende. Vores konklusion er, at brugerbetaling øger uligheden i brugen af sundhedsydelser, siger økonomiprofessor i KORA, Nicolai Kristensen, som står bag forskningsprojektet.

Store omkostninger for den enkelte
Det har ikke hidtil været så klart dokumenteret, at det også er behandlingskrævende tandlægebesøg, der bliver sparet på, når indkomsten er lav.

”Analyserne viser, at brugerbetaling har nogle negative konsekvenser. Uligheden forbundet med brugerbetaling ved tandlægeydelser og begrænsningen af forbruget af tandlægeydelser skal derfor politisk afvejes overfor behovet for offentlig finansiering via øgede skatter,” siger Nicolai Kristensen.

Forskningsprojektet fra KORA kan læses her (på engelsk).

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce