Forskning: Tænk jer nu om en ekstra gang, Venstre! 

Regeringen lægger op til massive besparelser inden for forskning. Det vil skade en af Danmarks største eksportsucceser og dermed koste vækst og arbejdspladser.
Venstre-regeringen har med sit finanslovsudspil bebudet besparelser for 1,4 milliarder kroner inden for forskning. Det er mange penge og vil få alvorlige konsekvenser også i forhold til væksten i hovedstaden, og derfor er der al god grund til at råbe i vagt i gevær inden besparelserne vedtages.

Vi forsker meget i Danmark, og her i hovedstaden særlig meget. Det kan vi være stolte af. Danske forskere er med til at udvikle nye behandlinger til gavn for mennesker, der er syge. Et højt forskningsniveau er med til at sikre et sundhedsvæsen i verdensklasse, som vi plejer at sige.

Når de varslede besparelser bekymrer mig, er det også fordi, de vil have negativ effekt på væksten

Men det skal vi til at holde op med, hvis besparelserne, der vil ramme basal sundhedsforskning, klinisk forskning og lægemiddelforskning, vedtages. Det er i hvert fald advarslen fra sundhedsdekanerne fra Aarhus og Københavns universitet, samt direktørerne på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Dygtige folk, der ved hvad, de taler om.

Når de varslede besparelser bekymrer mig, er det også fordi, de vil have negativ effekt på væksten i hovedstaden. Universiteter og hospitaler har i årtier haft et tæt samarbejde med virksomheder. På den måde udvikles fx ny medicin eller nye hjælpemidler. Og fordi der er satset på forskning i så mange år, er der lagt en god bund for videnstunge virksomheder netop her. Tænk blot på Novo, Lundbeck eller LEO Pharma.

Store virksomheder med mange forskere, men jo sandelig også tusindvis af medarbejdere inden for en bred vifte af fag, som HK, Metal, 3F og så videre. Sundhedsindustrien, eller Life Science, er faktisk vokset markant over de senere år, og er i dag Danmarks tredjestørste eksportbranche.

Vi har brug for mere forskning, ikke mindre

Vi har i Region Hovedstaden netop vedtaget vores regionale vækst og udviklingsstrategi, som er udviklet sammen med kommuner, universiteter, virksomheder m.fl. og et af fire vækstområder, som vi vil fokusere på, er sund vækst.

Her står vi i hovedstaden i forvejen stærkt, men vi er også udfordret af den globale konkurrence og ikke mindst i kamp om de bedste forskere. Derfor kommer de varslede besparelser på forskning på et helt forkert tidspunkt. Vi har brug for mere forskning, ikke mindre. Ingen synes det er klogt. Tværtimod. Overvej det igen, Venstre.

 

Lars Gaardhøj (f. 1974) er regionsrådsmedlem i Hovedstaden for Socialdemokraterne. I regionsrådet er han formand for Erhvervs- og vækstudvalget.

Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden


Flere artikler om emnet

Annonce