Forslået Thulesen Dahl afmonterer DF-krav til Løkke: ”Vi truer ikke”

En række DF-krav til Venstre bliver ikke ultimative – andre DF-krav er allerede skudt ned af Venstre-toppen
Foto: Venstre, Henrik Bjerregrav
Tirsdag forsøgte et forslået og nu markant mindre Dansk Folkeparti sig med en række krav til Venstre. Der var både her-og-nu-krav – og krav, der ville komme engang ud i fremtiden. Sat op med store typer på forsiden af Jyllands-Posten.

Men onsdag eftermiddag lykkedes det under et pressemøde i kølvandet på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Rebild Bakker, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, at afmontere stort set hele manøvren. Eller rettere de dele af manøvren, som Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ikke allerede havde skudt ned i timerne inden pressemødet.

Dansk Folkeparti vil have, at Lars Løkke skal overbevise Dansk Folkeparti om, at han ikke kun er formand på lånt tid. Altså at Lars Løkke rent faktisk forbliver på sin V-formandspost i hele folketingsperioden frem til valget om en tre-fire år.

Venstre kan ikke garantere DF ”noget som helst”

Men halvanden time før Dansk Folkepartis pressemøde blev det krav eftertrykkeligt skudt ned af Jakob Ellemann-Jensen:

Selvfølgelig kan jeg ikke garantere noget som helst

"Jeg er muligvis herre over mange ting, men der er også mange ting, jeg ikke er. Selvfølgelig kan jeg ikke garantere noget som helst," sagde Ellemann til Jyllands-Posten.

Men Venstre skal også – mener Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti – opgive sine ideer fra valgkampen om en SV-regering, der samarbejder med blandt andet De Radikale.

Men Venstre står forsat ved SV-meldingen, fastslår Jakob Ellemann-Jensen:

”Ellers var vi ikke kommet med den. Vi står ved, hvad vi sagde i valgkampen. Vi åbnede en dør på klem for et samarbejde henover midten i dansk politik, fordi vi syntes, at Danmark skulle regeres fra midten i stedet for fra yderfløjene. Den dør fik Mette Frederiksen sparket godt og grundigt i, fordi hun syntes, det var alletiders at lede landet med den yderste venstrefløj og resten af rød blok.”

Vi står ved, hvad vi sagde i valgkampen

DF-krav ikke ultimative

På DF-pressemødet fastholdt Kristian Thulesen Dahl, at DF, som noget helt nyt, fremover ville stille en række krav til Venstres statsministerkandidat i forbindelse med en dronningerunde efter næste valg.

Thulesen Dahl understregede, at Dansk Folkeparti hidtil havde stillet sig betingelsesløst bag Venstres formand som statsministerkandidat, men det er slut nu – på grund af den usikkerhed Lars Løkke skabte under valgkampen ved at flirte med tanken om et SV-regering, der også inkluderede et samarbejde med De Radikale.

Thulesen Dahl understregede samtidig, at Dansk Folkeparti er et nationalt-konservativt parti – et klart borgerligt parti, der ”i denne her valgperiode går efter at få opbygget et troværdigt, borgerligt alternativ til en socialdemokratisk ledet regering.”

Ikke meget at true med

Men hvad har Dansk Folkeparti så at true Venstre med, når partiet på forhånd fortæller Venstre, at man entydigt hører til i blå blok, lød et af spørgsmålene til Thulesen Dahl under pressemødet.

Thulesen Dahl forsøgte at svare uden om, men svaret afslørede situationen: Dansk Folkeparti har reelt ikke rigtig noget at true Venstre med:

”Vi kommer ikke for at true. Vi kommer for at få mest muligt af vores politik igennem. Det gjorde vi i sidste valgperiode med mange mandater, nu gør vi det i denne valgperiode med færre mandater (….). Det her med at true, det synes jeg ikke, man skal gå rundt at gøre. Men det er klart, jeg håber da det bliver aflæst, at der er en forskel på, om man kommer til dronningen med et papir, der bare står et navn på – eller om man også kommer med nogen politiske krav.”

Det her med at true, det synes jeg ikke, man skal gå rundt at gøre

Thulesen Dahl afmonterede yderligere effekten af Dansk Folkepartis kommende krav til Venstres statsministerkandidat ved næste folketingsvalg ved at fastslå, at kravene fra DF skam ikke ville være ultimative eller ufravigelige:

”Vi kommer aldrig med nogen ultimative krav, der én til én skal se ud præcis, som vi har formuleret det. Vi er altid et parti, der forhandler."

Socialdemokratiet ringede ikke

Om forløbet omkring regeringsforhandlingerne tilbage i juni lod Thulesen Dahl forstå, at Dansk Folkeparti følte sig forladt:

Der var ingen forhandling – ingen kontakt mellem Mette Frederiksen og Dansk Folkeparti

”Der var ingen forhandling – ingen kontakt mellem Mette Frederiksen og Dansk Folkeparti i forhold til regeringsdannelsen. Hun valgte jo at køre sit løb med de her tre støttepartier (De Radikale, SF og Enhedslisten, red.). Det er hun i sin fulde ret til. Men så er det jo også lige så klart, at så kan jeg jo have stået nok så meget sidste år og talt om et telefonnummer – man kan ringe, hvis man vil – men hvis ikke man ringer, så er det jo ingen skam ikke at tage telefonen. Så derfor er vi jo efterladt i en rolle som oppositionsparti. Og den rolle er vi parate til at tage. Vi er parate til at revse dem, når vi synes de forbryder sig mod de løfter, de er kommet med over for den danske befolkning,”, lød det fra Kristian Thulesen Dahl på pressemødet.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

DF truer V, de skal stå skoleret. Glem det. Lyder svaret fra den politiske ordfører. DF siger, I må ikke lege med S og dermed med R. Men DF må godt selv lege med R i seniorpension, tidligere i efterlønsreform og dagpengereform. Såvel som R siger til S, I må ikke lege med DF, men R må godt selv, hvad er det da for noget pjat. Partier må samarbejde på kryds og tværs som de vil og kan blive enige om. Sådan er det, og sådan har det altid været. Ingen har vetoret. Man holder sine forlig og aftaler. Men nogle er bedre til det end andre. DF er ikke god til det f.eks. Er sprunget fra togfonden og DONG aftalen.