Førstepladsen i brede aftaler går til ...

Socialdemokraterne på Christiansborg er godt i gang med at bevise, hvorfor partiet - både i 2013 og historisk set - er det eneste parti, der har evnen og viljen til at samle Folketingets partier om de store linjer i dansk politik. Det må nu stå soleklart for enhver, der er tilhænger af brede aftaler, inddragende demokrati og bredt folkestyre.

Samtlige vigtige aftaler og reformer under Fogh og Løkke i stedet blev lavet med snævreste mulige margin med Pia Kjærsgaard. Venstre fik det, som de ville i de økonomiske spørgsmål, og DF fik de symbolpolitiske krummer.

Vi ser det lige i øjeblikket helt konkret med reformerne af SU og kontanthjælp, hvor regeringen med Socialdemokraterne i spidsen i et nervepirrende spil har formået at få alle ansvarlige partier til at stå sammen og løfte i flok. Et kunstgreb som i weekenden eller senest i starten af næste uge vil blive fulgt op med en bred aftale om vækstplanen.

Det er den form for bredt samarbejde, der sikrer kontinuiteten i dansk politik, og det er ubetinget med til at styrke demokratiet, at flest mulige danskere ser deres holdninger repræsenteret i de vigtige reformer af vores land.

Venstre spillede fallit

Venstre havde ti år til at vise, at de kunne hamle op med Socialdemokraterne i kategorien inddragende folkestyre. Den chance forpassede Venstre totalt og aldeles, da samtlige vigtige aftaler og reformer under Fogh og Løkke i stedet blev lavet med snævreste mulige margin med Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti. Venstre fik det, som de ville i de økonomiske spørgsmål, og DF fik de symbolpolitiske krummer.

Socialdemokraterne gik til valg på at lægge blokpolitikken i graven. Den ambition har Thorning Schmidt-regeringen indfriet. Hvad angår brede forlig når Venstre ikke Socialdemokraterne til sokkeholderne, selv hvis de hopper.

 

Christian Rabjerg Madsen cand.scient.pol. og Socialdemokraternes folketingskandidat i Kolding Syd-kredsen.


placeholder

Annonce